Με τον Ντιόγκο Κόστα να σώζει την Πορτογαλία στο 115′ και να πιάνει στη συνέχεια τρία πέναλτι στη διαδικασία η ομάδα του Ρονάλντο κέρδισε με 3-0 στα πέναλτι και πέρασε στους 8 του Euro 2024 σε ένα δραματικό σε εξέλιξη παιχνίδι και θα αντιμετωπίσει πλέον τη Γαλλία.

Ο Ντιόγκο Κόστα ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής στην αναμέτρηση της Πορτογαλίας με τη Σλοβενία και έκλεψε τη δόξα από τον Κριστιάνο Ρονάλντο και τους υπόλοιπους αστέρες της Πορτογαλίας αλλά και από τον Όμπλακ ο οποίος μέχρι τη διαδικασία των πέναλτι είχε κρατήσει ανέπαφη την εστία του σε κάθε τελική του Ρονάλντο και της παρέας του προς την εστία.

Με αποκορύφωμα το πέναλτι που έπιασε στο 105′ και ανάγκασε τον Πορτογάλο σούπερ σταρ να πλαντάξει στα κλάματα και τους συμπαίκτες του να τον παρηγορούν.

Στο 115′ ο Ντιόγκο Κόστα με το αριστερό πόδι έδωσε την ομάδα του σε τετ α τετ του Σέσκο ενώ στη συνέχεια στη διαδικασία των πέναλτι με τρεις εντυπωσιακές επεμβάσεις μια στην αριστερή του γωνία και δύο στη δεξιά έπιασε και τα τρία πέναλτι που εκτέλεσαν οι Σλοβένοι.

Την ίδια ώρα οι Πορτογάλοι ήταν απόλυτα εύστοχοι στα πέναλτι και με τους Ρονάλντο, Μπρούνο Φερνάντες και Μπερνάρντο Σϊλβα να ευστοχούν πήρε τη νίκη με 3-0.

Η διαδικασία των πέναλτι

  • 0-0 Ο Ντιόγκο Κόστα μπλόκαρε το πέναλτι του Ίλιτσιτς
  • 1-0 Ο Ρονάλντο ευστόχησε για την Πορτογαλία
  • 1-0 Ο Ντιόγκο Κόστα μπλοκάρει και το πέναλτι του Μπάλκοβετς
  • 2-0 Ο Μπρούνο Φερνάντες νίκησε τον Όμπλακ
  • 2-0 Ο Ντιόγκο Κόστα απέκρουσε εντυπωσιακά και το πέναλτι του Βέρμπιτς
  • 3-0 Ο Μπερνάρντο Σίλβα νίκησε τον Όμπλακ

Λίγα πράγματα στο πρώτο 45λεπτο

Το πρώτο μέρος ανάμεσα στις δύο ομάδες δεν διεκδικεί δάφνες ποιότητας με ελάχιστες τελικές και κάποιες φάσεις από στατικές φάσεις που κέρδισαν οι Πορτογάλοι αλλά δεν μπόρεσαν να τις αξιοποιήσουν με τον Ρονάλντο.

Οι παίκτες του Μαρτίνεθ είχαν την υπεροχή στο πρώτο 45λεπτο αλλά χωρίς να απειλήσουν ουσιαστικά την εστία του Όμπλακ ο οποίος όποτε χρειάστηκε ήταν εκεί.

Στο φινάλε του πρώτου μέρους η Πορτογαλία είχε την καλύτερη στιγμή της έως εκείνη την ώρα στο ματς όταν ο Λεάο έδωσε στον Παλίνια που έκανε ένα συρτό σουτ με τη μπάλα να περνάει σύριζα από το δεξί δοκάρι του Όμπλακ.

Ανάλογη ήταν η εικόνα του αγώνα και στο δεύτερο μέρος και δη στο πρώτο 20λεπτο μέχρι και το 65′ δηλαδή όπου και πάλι η Πορτογαλία δεν μπορούσε να απειλήσει παρά το γεγονός πως είχε περισσότερη ώρα τη μπάλα στα πόδια της.

Ο Ρονάλντο απείλησε στο 55′ με δυνατή εκτέλεση φάουλ και τον Όμπλακ να διώχνει εντυπωσιακά. Ενώ στο 72′ ο Πορτογάλος σούπερ σταρ και πάλι με φάουλ, αρκετά μέτρα εκτός από την περιοχή, προσπάθησε να απειλήσει αλλά η μπάλα έφυγε πάνω από τα δοκάρια της Σλοβενίας.

Το ματς απέκτησε ενδιαφέρον στο φινάλε

Όλα έγιναν ουσιαστικά στα τελευταία δέκα λεπτά της αναμέτρησης και στη διαδικασία της παράτασης. Στο 89′ μετά από ωραία κάθετη πάσα ο Ρονάλντο βγήκε τετ α τετ με τον Όμπλακ έκανε το πλασέ αλλά ο Σλοβένος κίπερ απέκρουσε τη μπάλα και κράτησε το μηδέν στην κανονική διάρκεια.

Στο 103′ της αναμέτρησης ο Ντιόγκο Ζότα πήρε τη μπάλα, μπήκε στην περιοχή, είχε μια σύγκρουση με τον Ντρκούσιτς και ο Ορσάτο έδειξε την άσπρη βούλα με την Πορτογαλία να έχει την ευκαιρία να ανοίξει το σκορ.

Ο Ρονάλντο που έψαχνε σε όλο το ματς το πρώτο του γκολ στο Euro 2024 και δεν είχε αφήσει κανέναν άλλο να εκτελέσει τις στατικές φάσεις ανέλαβε και πάλι την εκτέλεση. Ο 39χρονος επιθετικός έστειλε τη μπάλα στην αριστερή γωνία του Όμπλακ ο οποίος όμως έπεσε σωστά και με το ένα χέρι απομάκρυνε τη μπάλα η οποία στη συνέχεια βρήκε και το αριστερό κάθετο δοκάρι με τη μπάλα να απομακρύνεται.

Δέκα λεπτά αργότερα η Σλοβενία είχε μια τρομερή φάση για να φτάσει αυτή στο γκολ. Ο Πέπε έκανε λάθος γύρισμα με τον Σέσκο να γίνεται κάτοχος της μπάλας, βγήκε τετ α τετ έκανε το πλασέ με τον Ντιόγκο Κόστα να διώχνει τη μπάλα με το αριστερό του πόδι και να κρατάει το μηδέν.

Το 0-0 παρέμεινε και στα υπόλοιπα πέντε λεπτά μέχρι τη λήξη και της παράτασης και το ματς πήγε στη διαδικασία των πέναλτι όπου εκεί η Πορτογαλία έφτασε στη νίκη με τον εκπληκτικό Ντιόγκο Κόστα.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Ντιόγκο Κόστα, Κανσέλο (117′ Σεμέντο), Πέπε (117′ Ρούμπεν Νέβες), Ρούμπεν Ντίας, Μέντες, Φερνάντες, Παλίνια, Βιτίνια (65′ Ντιόγκο Ζότα), Μπερνάρντο Σίλβα, Κριστιάνο Ρονάλντο, Λεάο (76′ Κονσεϊσάο).

ΣΛΟΒΕΝΙΑ: Όμπλακ, Κάρνιτσνικ, Μπάλκοβετς, Μπίγιολ, Ντρκούσιτς, Στογιάνοβιτς (86′ Βέρμπιτς), Έλσνικ (105′ Ίλιτσιτς), Τσέριν, Μλάκαρ (75′ Τσέλαρ), Σπόραρ (74′ Στάνκοβιτς), Σέσκο.