Συνήθως σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις και δη στο EURO, υπάρχει πάντοτε ένα μεγάλο φαβορί.
Κι αν η χώρα που διοργανώνει το τουρνουά, έχει και μία από τις κορυφαίες ομάδες στον πλανήτη, τότε αυτό το φαβορί, γίνεται ακόμη πιο ισχυρό.
Άλλωστε, το πλεονέκτημα των συγκεκριμένων ομάδων έχει να κάνει με το γεγονός πως αγωνίζονται στο «σπίτι» τους και ενδεχομένως να νιώθουν πιο άνετα. Τι συμβαίνει όμως όταν το άγχος, η πίεση και το «βάρος» του φαβορί εμφανίζονται;
Τότε η κατάσταση διαφοροποιείται πλήρως και η δύναμη του γηπεδούχου, πιθανότατα να γίνει και… αδυναμία του.
Στην ιστορία των EURO, πέντε φορές έχει διεξαχθεί τελικός με τη συμμετοχή της διοργανώτριας χώρας. Στις τρεις από αυτές, η ομάδα που έπαιζε στο «σπίτι» της κατόρθωσε να κατακτήσει το τρόπαιο, ενώ στις άλλες δύο, έγινε η… έκπληξη.
Μάλιστα, κάτι τέτοιο πραγματοποίησε και η Ελλάδα, η οποία νίκησε το 2004 την Πορτογαλία στη Λισαβόνα, για να κατακτήσει τη διοργάνωση, ενώ οι Ίβηρες το 2016 επικράτησαν της Γαλλίας στο Παρίσι, για να κάνουν το ίδιο.

«Πρωταγωνιστές», στα δύο παιχνίδια που συνδέουν τις μοναδικές περιπτώσεις που ο γηπεδούχος «λύγισε» σε τελικό EURO, ήταν οι Άγγελος Χαριστέας και Έντερ, οι οποίοι είχαν βάλει τη δική τους… υπογραφή στις δύο αναμετρήσεις.

Πάντως, το 1964 η Ισπανία είχε σηκώσει το τρόπαιο μέσα στη Μαδρίτη, το 1968 η Ιταλία είχε κατακτήσει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα μέσα στη Ρώμη, ενώ η Γαλλία είχε πραγματοποιήσει κάτι ανάλογο το 1984, νικώντας με 2-0 την Ισπανία, στον τελικό του Παρισιού.
Το φετινό EURO διεξάγεται στη Γερμανία και μένει να φανεί εάν το σύνολο του Γιούλιαν Νάγκελσμαν θα κατορθώσει να προκριθεί στον τελικό και εν συνεχεία να «σπάσει» την… κατάρα του 21ου αιώνα για τους γηπεδούχους!
Συνοπτικά, όλοι οι τελικοί που έχουν διεξαχθεί με τη συμμετοχή της διοργανώτριας: 
1964 Ισπανία – Σοβιετική Ένωση 2-1 (Μαδρίτη)
1968 Ιταλία – Γιουγκοσλαβία 2-0 (Ρώμη)
1984 Γαλλία – Ισπανία 2-0 (Παρίσι)
2004 Πορτογαλία – Ελλάδα 0-1 (Λισαβόνα) 
2016 Πορτογαλία – Γαλλία 1-0 (Παρίσι)
*Στον τελικό του EURO 2020 (έλαβε χώρα το 2021 λόγω κορονωϊού), η Αγγλία είχε γνωρίσει την ήττα στο Γουέμπλεϊ – στη διαδικασία των πέναλτι – από την Ιταλία. Παρόλα αυτά, τα «τρία λιοντάρια» δεν ήταν οι μοναδικοί οικοδεσπότες της διοργάνωσης, αφού το τουρνουά είχε διεξαχθεί σε 11 πόλεις.