Το πρώτο αποφασιστικό βήμα για να πάρει επιτέλους η Αγγλία το πρώτο της Euro περνάει από την επικίνδυνη Σερβία, η οποία συμμετέχει πρώτη φορά σε Euro ως αυτόνομο έθνος. Το SPORT24 σας παρουσιάζει μερικά χρήσιμα Facts ενόψει της αναμέτρησης.

Ο υπερυπολιγιστής της Opta δίνει φαβορί για την κατάκτηση του Euro 2024 την εθνική Αγγλίας, με τους παίκτες των τριών Λιονατριών να έχουν σε ακόμη μία διοργάνωση πάνω τους το “πρέπει” του να κόψουν πρώτοι το νήμα του τερματισμού.

Οι Άγγλοι στην 11η παρουσία τους στα τελικά της διοργάνωσης θέλουν να κερδίσουν τη διοργάνωση για πρώτη φορά, καθώς μέχρι σήμερα έχουν πανηγυρίσει μόνο ένα Παγκόσμιο Κύπελλο το μακρινό 1966.

Από την άλλη η Σερβία συμμετέχει για πρώτη φορά ως έθνος σε Euro, θέλει να συνδυάσει αυτό το milestone με μία καλή παρουσία και έχει με το “καλησπέρα” την ευκαιρία να πάρει αποτέλεσμα από την ομάδα του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ το βράδυ της Κυριακής (16/6, 22:00, ΕΡΤ1, LIVE από το Matchcenter του SPORT24) κάνοντας μία μεγάλη “δήλωση”.

Πάμε να δούμε μερικά χρήσιμα Facts με τη βοήθεια της Opta.

Αυτή θα είναι η πρώτη αναμέτρηση των δύο ομάδων από το 2006 που Σερβία είναι ανεξάρτητο κράτος. Μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, η Αγγλία έχει αντιμετωπίσει μόνο μία φορά τη Σερβία/Μαυροβούνιο, σε φιλικό το 2003.

Η Αγγλία είναι αήττητη στα τελευταία έξι παιχνίδια της απέναντι στην Γιουγκοσλαβία/Σερβία, με νίκες στις τελευταίες τέσσερις αναμετρήσεις. Η τελευταία ήττα της Αγγλίας από τη Γιουγκοσλαβία ήταν στον ημιτελικό του Euro 1968.

Αυτό είναι το πρώτο Euro για τη Σερβία ως αυτόνομο έθνος. Συμμετείχε πέντε φορές ως Γιουγκοσλαβία και ως Σερβία/Μαυροβούνιο και έπαιξε σε δύο τελικούς, το 1960 και το 1968.

Ο τελευταίος αγώνας της Γιουγκοσλαβίας σε Euro ήταν ο προημιτελικός με την Ολλανδία, που έχασε 6-1 και έγινε η πρώτη ομάδα που δέχεται έξι γκολ σε Ευρωπαικό.

Euro 2024 Σερβία - Αγγλία: Το πρώτο βήμα για το "it's coming home" κι η πρωτάρα Σερβία

Το 33% των τερμάτων της Σερβίας στα προκριματικά ήρθαν με κεφαλιά (5 στα 15), το μεγαλύτερο ποσοστό από κάθε ομάδα που προκρίθηκε στην τελική φάση.

Αυτό είναι το 11ο Euro για την Αγγλία. Καμία χώρα δεν έχει παίξει τόσα ματς στη διοργάνωση (38) χωρίς να την έχει κατακτήσει ποτέ.

Αν εξαιρεθούν οι διαδικασίες των πέναλτι, η Αγγλία έχει μόλις μία ήττα στα τελευταία 18 παιχνίδια της σε Euro (10 νίκες, επτά ισοπαλίες), το 1-2 απέναντι στην Ισλανδία στους 16 του Euro 2016.

Η Αγγλία τερμάτισε πρώτη στον προκριματικό όμιλο με 20 βαθμούς, έξι μπροστά από την Ιταλία, με έξι νίκες και δύο ισοπαλίες. Είναι η 8η σερί προκριματική διαδικασία που τερματίζουν πρώτοι, μετά το φιάσκο του 2008 όταν τερμάτισαν 3οι και δεν πήγαν στο Euro.

Euro 2024 Σερβία - Αγγλία: Το πρώτο βήμα για το "it's coming home" κι η πρωτάρα Σερβία

Κανένας Ευρωπαίος δεν έχει περισσότερα γκολ στα τρία τελευταία μεγάλα τουρνουά από τα 12 που έχει ο Χάρι Κέιν (έξι στο Μουντιάλ 2018, τέσσερα στο Euro 2020, δύο στο Μουντιάλ 2022). Ο Κιλιάν Εμπαπέ είναι ο μοναδικός παίκτης με ίδιο αριθμό τερμάτων.

Ο Σάουθγκεϊτ οδηγεί την Αγγλία σε τέταρτο μεγάλο τουρνουά μετά το Μουντιάλ 2018 (4η θέση), το Euro 2020 (2η θέση) και το Μουντιάλ 2022 (Προημιτελικά).

Στο Euro 1996, o Σάουθγκεϊτ ήταν ένας από τους τρεις Άγγλους που δεν έχασαν λεπτό στο τουρνουά, μαζί τον Σίμαν και τον Άνταμς.

Ο Ντράγκαν Στοϊκοβιτς είναι ο ρέκορντμαν της Σερβίας σε Euro, με επτά αγώνες στα Ευρωπαϊκά του 1984 και του 2000.