Δανία και Σλοβενία προκρίθηκαν αμφότερες στους “16” του Euro 2024, οι Σκανδιναβοί ως δεύτεροι και οι Βαλκάνιοι μεταξύ των καλύτερων τρίτων.

Οι δύο ομάδες τερμάτισαν με τους ίδιους βαθμούς, το μεταξύ τους παιχνίδι ήταν ισόπαλο ενώ η διαφορά τερμάτων τους ήταν ακριβώς η ίδια (2-2). Η αρχική εντύπωση ήταν ότι η ισοβαθμία κρίθηκε με βάση το ranking των ομάδων από τα προκριματικά, ωστόσο τελικά κρίθηκε με βάση το fair play, δηλαδή τους βαθμούς που έχουν συγκεντρώσει από τις κάρτες που έχουν δεχθεί.

Οι παίκτες των δύο ομάδων είχαν δεχθεί έξι κίτρινες κάρτες, όμως από πλευράς Σλοβενίας είχε δεχθεί κίτρινη κάρτα και μέρος του τεχνικού επιτελείου. Οι κάρτες αυτές προσμετρούνται κανονικά κι έτσι η Δανία είχε έξι πόντους στο fair play, έναν λιγότερο από τη Σλοβενία, με αποτέλεσμα να πάρει εκείνη τη δεύτερη θέση.

Η UEFA ανακοίνωσε μια ημέρα μετά ότι η ισοβαθμία κρίθηκε έτσι, καθώς δεν έχει αρχικά “υπολογιστεί”.

Τα κριτήρια ισοβαθμίας στους ομίλους

  1. Οι βαθμοί στα μεταξύ τους παιχνίδια
  2. Συνολική διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους παιχνίδια
  3. Καλύτερη επίθεση στα μεταξύ τους παιχνίδια
  4. Αν και πάλι προκύπτει ισοβαθμία, τότε τα πρώτα τρία κριτήρια εφαρμόζονται εκ νέου στις ομάδες που παραμένουν ισόβαθμες. Αν και τότε δεν “σπάει” η ισοβαθμία τους, τότε καθορίζεται από τα παρακάτω κριτήρια.
  5. Συνολική διαφορά τερμάτων σε όλα τα παιχνίδια του ομίλου
  6. Καλύτερη επίθεση σε όλα τα ματς των ομίλων
  7. Αν στην τελευταία αγωνιστική των ομίλων, δύο ομάδες που αναμετρώνται μεταξύ τους και έχουν ίδιους βαθμούς, την ίδια επίθεση, την ίδια άμυνα και το ματς λήξει ισόπαλο η κατάταξή τους θα καθοριστεί στα πέναλτι. Αυτό το κριτήριο ισχύει μόνο για ισοβαθμία δύο ομάδων (και όχι σε τριπλή ή τετραπλή).
  8. Λιγότεροι πόντοι fair play σε όλα τα ματς των ομίλων. Μια κίτρινη κάρτα δίνει έναν πόντο, 3 πόντους δίνει η κόκκινη κάρτα (είτε με δύο κίτρινες είτε απυθείας κόκκινη) και τέσσερις η κίτρινη κάρτα μετά από απευθείας κόκκινη.
  9. Υψηλότερη θέση στη συνολική βαθμολογία των προκριματικών του Euro 2024. Αν η σύγκριση περιλαμβάνει τη Γερμανία θα γίνει κλήρωση, μιας και οι οικοδεσπότες δεν συμμετείχαν στα προκριματικά.