Ανέκαθεν, ένα Euro έκρυβε μεγάλες συγκινήσεις, τρομερές στιγμές και μοναδικές εκπλήξεις που συγκλόνιζαν το ποδοσφαιρικό κοινό. Τα μεγαλύτερα ταλέντα, οι σπουδαιότεροι ποδοσφαιριστές της Γηραιά Ηπείρου ρίχνονται στη «μάχη» για να υπερασπιστούν το εθνόσημό τους με μόνο στόχο την κατάκτηση του τροπαίου.

Στο φετινό Euro, που διεξάγεται στη Γερμανία μερικοί από αυτούς τους τεράστιους ποδοσφαιριστές πρόκειται να παρουσιαστούν για τελευταία φορά σε ένα ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ή ακόμα και να πραγματοποιήσουν τις τελευταίες τους συμμετοχές για λογαριασμό της εθνικής τους ομάδας. Ποιοι είναι όμως αυτοί οι θρυλικοί «γερόλυκοι» που θα δώσουν το τελευταίο τους… show;

1. Τόνι Κρόος

Ο Γερμανός μέσος μπορεί να πει ότι τα έχει ζήσει και τα έχει κατακτήσει… σχεδόν όλα. Ο εκπληκτικός μέσος κατέχει μία αξιοθαύμαστη συλλογή τροπαίων στο παλμαρέ του, προσθέτοντας ακόμη έναν τίτλο πριν λίγες ημέρες με την κατάκτηση ενός ακόμη Champions League. Μετά από 10 χρόνια κοινής πορείας με τη Ρεάλ Μαδρίτης ο 34χρονος διεθνής είχε ανακοινώσει μεσούσης της σεζόν ότι αυτή η χρονιά θα είναι η τελευταία του στην ισπανική πρωτεύουσα και ότι μετά το επερχόμενο Euro θα «κρέμαγε» τα παπούτσια του.

Έχει «γευτεί» τη χαρά όλων σχεδόν των πιθανών τίτλων. Πολλαπλές φορές Πρωταθλητής και Κυπελλούχος Ισπανίας με τη «Βασίλισσα», πρωταθλητής και Κυπελλούχος Γερμανίας με την Μπάγερν Μονάχου, έξι φορές νικητής του Champions League (1 με την Μπάγερν, 5 με τη Ρεάλ) και φυσικά Παγκόσμιος Πρωταθλητής με την Εθνική Γερμανίας το 2014. Το μόνο που απομένει να κατακτήσει, ένα Euro.

Και τι ιστορία θα ήταν αυτή. Να κλείσει την καριέρα του κατακτώντας το μόνο τρόπαιο που δεν έχει πανηγυρίσει ποτέ μπροστά σε όλους τους συμπατριώτες του. Θα καταφέρει ο Τόνι Κρόος να ζήσει αυτό το «παραμυθένιο» τέλος στην ήδη μυθική καριέρα του;

2. Κριστιάνο Ρονάλντο

Αναμφίβολα πια, ένας από τους κορυφαίους που ακούμπησαν ποτέ την «στρογγυλή θεά» και τα νούμερα είναι εκεί για να το επιβεβαιώσουν ακράδαντα. Στα 39 του συνεχίζει να σπάει όλα τα κοντέρ σε ό,τι αφορά το σκοράρισμα και φαίνεται να νικάει ακόμα και τον ίδιο το.. χρόνο. Όπως και αν το κάνουμε όμως, ακόμα και αυτός ο μοναδικός αθλητής που ακούει στο όνομα Κριστιάνο Ρονάλντο, φαίνεται σχεδόν αδύνατο να μπορέσει να αγωνιστεί σε άλλο Euro.

Tο 2028 o CR7 θα βρίσκεται στα 43 του χρόνια και φαντάζει αδιανόητο να μπορέσει να δηλώσει «παρών» και σε εκείνη τη διοργάνωση. Από την άλλη βέβαια, αν κάποιος μας έδειξε και μας δείχνει ότι δεν υπάρχουν όρια στη ανθρώπινη θέληση, τότε αυτός είναι ο Πορτογάλος σούπερσταρ. Με τη φετινή συμμετοχή του φτάνει τις έξι σερί συμμετοχές του σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, ενώ θυμίζουμε ότι κατέκτησε εκείνο του 2016. Θα είναι η τελευταία παράσταση σε Euro για τον… αειθαλή Κριστιάνο;

3. Λούκα Μόντριτς

Αποτελεί χωρίς αμφιβολία έναν από τους σπουδαιότερους μέσους του σύγχρονου ποδοσφαίρου. Είναι ο μόνος, εκτός των Λιονέλ Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο, που κατέκτησε τη Χρυσή Μπάλα το διάστημα 2008-2021 (2018). Αυτό και μόνο ίσως αρκεί να περιγράψει το ποδοσφαιρικό μεγαλείο του Λούκα Μόντριτς. Σε συλλογικό επίπεδο έχει κατακτήσει τα πάντα και όχι από μία φορά, όμως με την εθνική ομάδα της Κροατίας έχει φτάσει στην πηγή και δεν έχει πιεί νερό.

Μεγαλύτερη στιγμή του με το εθνόσημο ο τελικός του Μουντιάλ 2018, εκεί που εκείνος και οι συμπαίκτες του δεν κατάφεραν να κάμψουν την αντίσταση της πανίσχυρης Γαλλίας. Ο 38χρονος πλέον τεράστιος μέσος, όπως όλα δείχνουν, θα πραγματοποιήσει την τελευταία του εμφάνιση σε Euro γήπεδα της Γερμανίας. Όπως πάντα θα στοχέψει το τρόπαιο και οι Κροάτες με αυτόν για ηγέτη μπορούν ακόμα να ελπίζουν στα πάντα.

4. Ολιβιέρ Ζιρού

Είναι ίσως ένας από τους αρκετά υποτιμημένους επιθετικούς της τελευταίας δεκαετίας. Συνδεδεμένος σε μόνιμη βάσιμη με τα δίχτυα, ο Ολιβιέ Ζιρού σε όποιο σύλλογο και αν αγωνίστηκε έδωσε και κάτι σημαντικό. Πλέον στα 37 του, αποχαιρέτησε σε συλλογικό επίπεδο την Ευρώπη λέγοντας το συγκινητικό «αντίο» στη Μίλαν και υπογράφοντας συμβόλαιο με τους Λος Άντζελες Γκάλαξι.

Όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, το Euro 2024 θα είναι και η τελευταία διοργάνωση στην οποία θα εκπροσωπήσει την Γαλλία. Ο σεσημασμένος σκόρερ των ευρωπαϊκών γηπέδων και οι συμπάικτες του θα παραταχθούν με ένα εντυπωσιακό ρόστερ, ενώ η «πείνα» για την κατάκτηση του τίτλου είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Οι «Μπλε», μπορεί να κατέκτησαν το Μουντιάλ του 2018, όμως το Euro δεν έχουν… δει, από το 2000. Θα καταφέρει ο Ολιβιέ Ζιρού και η Γαλλία να το σηκώσουν και αυτό;

5. Μάνουελ Νόιερ

Ίσως ο άνθρωπος που άλλαξε κατά πολύ στα μάτια των φιλάθλων τη θέση του τερματοφύλακα. Ο, εδώ και 13 χρόνια, «κέρβερος» της Μπάγερν Μονάχου, έχει αφήσει αρκετές φορές το κοινό με ανοιχτό το στόμα, πραγματοποιώντας επεμβάσεις που μόνο αυτός θα μπορούσε να κάνει και αποσοβώντας τέρματα που έμοιαζαν αδύνατον να χαθούν.

Πλέον στα 37 του, ο τεράστιος Γερμανός γκολκίπερ μπορεί να μην βρίσκεται στους αγωνιστικούς ρυθμούς του παρελθόντος, όμως αυτό έχει λίγη σημασία. Το κίνητρό του τεράστιο, αφού στην τελευταία του πιθανώς συμμετοχή σε Euro έχει την ευκαιρία να το κατακτήσει μπροστά σε όλους του συμπατριώτες του. Έναν τίτλο, τον οποίο η χώρα του έχει να πανηγυρίσει από το 1996. Η «Μannschaft» έχει ένα ρόστερ υψηλών δυνατοτήτων και με τον κόσμο στο πλευρό της , αποκτά ακόμα μεγαλύτερη δυναμική. Ο έμπειρος κίπερ της θα είναι εκεί για να τη «φυλάει» όπως πάντα έκανε και όλα είναι ανοιχτά.

Το μεγάλο ευρωπαϊκό ραντεβού έχει προγραμματιστεί για τις 14 Ιουνίου και μέχρι για έναν μήνα ακριβώς η καρδιά κάθε φιλάθλου θα χτυπάει και λίγο πιο δυνατά και οι παίκτες κάθε ομάδας θα αγωνιστούν μέχρι και «τελευταίας ρανίδος» για να υπερασπιστούν την πατρίδα τους. Μία μεγάλη ποδοσφαιρική γιορτή, μία ανελέητη «μάχη» με μόνο στόχο το πολυπόθητο τρόπαιο, που θα χαρίσει στους νικητές και τους συμπατριώτες τους στιγμές ατέλειωτης χαράς. Είστε έτοιμοι;