Η Ελβετία μπήκε καλύτερα στο ματς απέναντι σε μία Ιταλία που έμοιαζε κοιμισμένη. Οι παίκτες του Μουράτ Γιακίν έλεγχαν το ματς και στο 24′ είχαν τεράστια ευκαιρία για το 1-0. Ο Εμπολό βγήκε στην πλάτη της άμυνας των «ατζούρι», καθώς τον κάλυπτε ο Νταρμιάν. Βρέθηκε απέναντι στον Ντοναρούμα, ο οποίος τον νίκησε στο τετ α τετ και διατήρησε το 0-0. Στο 27΄ οι Ιταλοί προσπάθησαν να απαντήσουν με τον Κιέζα χωρίς επιτυχία με το ματς να συνεχίζεται να βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ελβετών που τελικά, κατάφεραν να φθάσουν στο γκολ.

Στο 37′, λοιπόν, η Ελβετία άνοιξε το σκορ στο 37′ με τον Φρόιλερ. Ο Ρούμπεν Βάργκας βρήκε τον μέσο της Μπολόνια μέσα στην περιοχή, ο οποίος με κοντρόλ και τελείωμα έστειλε την μπάλα στο βάθος της εστίας του Ντοναρούμα. Η ομάδα του Γιακίν έχοντας το προβάδισμα συνέχισε στο ίδιο τέμπο και στο 45+1′ άγγιξε το 2-0. Ο Ρίντερ εκτέλεσε εξαιρετικά φάουλ από πλάγια θέση, Ο Ντοναρούμα βρήκε την μπάλα και με τη βοήθεια του δοκαριού παραχώρησε κόρνερ διατηρώντας το 1-0 που έμελλε να είναι το αποτέλεσμα του ημιχρόνου.

Και στο 46′ οι Ελβετοί σόκαραν τους «ατζούρι» με γκολάρα του Βάργκας. Με ένα υπέροχο φαλτσαριστό πλασέ από το ύψος της περιοχής έστειλε την μπάλα στο απέναντι γάμα του Ντοναρούμα, που δεν μπόρεσε να αποσοβήσει το γκολ.

Η Ιταλία προσπάθησε να αντιδράσει και στο 51′ είχε δοκάρι από το… πουθενά με τον Σχαρ, με το 2-0 υπέρ των Ελβετών να παραμένει. Μετά το 64′ ο Σπαλέτι αποφάσισε να παίξει με δύο φορ ρίχνοντας στο ματς τον Ρετέγκι στο πλάι του Σκαμάκα αντί του Μπαρέλα. Και πλέον οι «ατζούρι» έπαιζαν με σέντρες, όμως χωρίς κάποια ιδιαίτερα τελική τουλάχιστον μέχρι το 70′. Διότι στο 74′ η Ιταλία άγγιξε το γκολ. Ο Τζακάνι έπιασε την κεφαλιά μέσα στην περιοχή, ο Ρετέγκι έκανε την προβολή από κοντά με την μπάλα να βρίσκει στο δεξί δοκάρι. Στη συνέχεια, το σουτ του Φατζόλι έφυγε πάνω από την εστία του Ζόμερ.

Το 2-0 παρέμενε και η Ιταλία φαινόταν να μην μπορεί να αλλάξει την μοίρα της απέναντι σε μία Ελβετία που αμυνόταν καλά έχοντας, πλέον, και τον άσο της ΑΕΚ, Στίβεν Τσούμπερ στην σύνθεσή της και έδειχνε έτοιμη για το ραντεβού με τους «8» του Euro 2024. Ο άσος της ΑΕΚ είχε μπει στο 71′ αντί του Βάργκας έχοντας, μάλιστα, και μία πολύ καλή ενέργεια στο 83′.

Και έτσι έγινε… Το τελευταίο σφύριγμα βρήκε την Ελβετία να νικά με 2-0 την Ιταλία, να προκρίνεται στους «8» και τους πρωταθλητές Ευρώπης να λένε ciao στο Euro 2024.

Ελβετία (Μουράτ Γιακίν): Ζόμερ – Σερ, Ακάντζι, Ροντρίγκεζ – Τζάκα, Φρόιλερ, Ρίντερ (71′ Στεργίου), Άμπισερ – Βάργκας (71′ Τσούμπερ), Εντόι (77′ Εντόι) – Εμπολό (77′ Ντουά).

Ιταλία (Λουτσιάνο Σπαλέτι): Ντοναρούμα – Ντι Λορέντζο, Μαντσίνι, Μπαστόνι, Νταρμιάν (75′ Καμπιάσο) – Κριστάντε (75′ Πελεγκρίνι), Φατζόλι (86′ Φρατέζι), Μπαρέλα (64′ Ρετέγκι) – Κιέζα, Ελ Σαράουι (46′ Τζακάνι), Σκαμάκα.