Κανάλια επικοινωνίας με τη Χεζμπολάχ άνοιξε η Κυβέρνηση, μετά τις απειλές και τις προειδοποιήσεις που εκτόξευσε η τρομοκρατική οργάνωση σε βάρος της χώρας μας. Μέσω τρίτων, η Κυβέρνηση διαβεβαίωσε πως δεν συμμετείχε και δεν θα συμμετάσχει σε καμία πολεμική σύρραξη.

Ο Χασάν Νασράλα προκάλεσε σεισμό και στο Λίβανο κάθε άλλο παρά προσπερνούν τις δηλώσεις του. Αντιθέτως, Κύπρος και Χεζμπολάχ παραμένουν στην κορυφή της ειδησεογραφίας με τα φώτα να στρέφονται στις διευκρινήσεις του Προεδρικού ότι η χώρα μας δεν πρόκειται να συνδράμει καμία πολεμική επιχείρηση.

Με ρεπορτάζ, αναλύσεις και πολύωρες συζητήσεις στον αέρα, επιχειρούν να διαβάσουν τις εξελίξεις, με τον Δημοσιογράφο Σαλέμ Ζαχράν – ο οποίος έχει διασυνδέσεις με τη Χεζμπολάχ – να αποκαλύπτει πως Λευκωσία και φιλοϊρανική οργάνωση βρήκαν – έστω κι δι’ αντιπροσώπων – γέφυρα επικοινωνίας. Κάτι, που αρμόδιες πηγές επιβεβαιώνουν στον Alpha.

Σαλέμ Ζαχράν – Επικ. «Media Focus Center»
Σας διαβεβαιώνω ότι υπήρξε έμμεση επαφή. Έμμεση επικοινωνία μεταξύ των Κυπρίων και της Χεζμπολάχ μέσω προσωπικοτήτων του τομέα της ασφάλειας και της πολιτικής. Γνωρίζω και ότι κάποιος Κύπριος θα επισκεφθεί το Λίβανο τις επόμενες ώρες.

Για να υποδείξει με νόημα πως άλλο προειδοποίηση – όπως παρουσιάζει τα λεγόμενα Νασράλα – και άλλο απειλή.

 Σαλέμ Ζαχράν – Επικ. «Media Focus Center»
Η ιστορία έχει ως εξής. Η Χεζμπολάχ προειδοποίησε, δεν απείλησε. Υπάρχει διαφορά μεταξύ προειδοποίησης και απειλής. Προειδοποιείς αυτόν που σέβεσαι, όχι αυτόν που είναι εχθρός σου. Ο Κύπριος Πρόεδρος είπε ότι η Κύπρος δεν θα είναι εταίρος στο βομβαρδισμό του Λιβάνου αλλά ότι είναι μέρος της λύσης.

Η Χεζμπολάχ – έστω και παρασκηνιακά – φαίνεται πως λειαίνει τις γωνίες της κι αυτό δεν περνά απαρατήρητο απ’ τον Διεθνή Τύπο.

«Μετά που η Χεζμπολάχ απείλησε την Κύπρο, Λιβανέζοι Αξιωματούχοι προσπαθούν να διατηρήσουν τις φιλικές σχέσεις». γράφει το αμερικανικό Fox News, το οποίο εστιάζει στους διαχρονικούς δεσμούς Λευκωσίας – Βηρυτού.

Τις δυνατότητες, τις προθέσεις και τις πιθανές συνέπειες από ένα ενδεχόμενο χτύπημα της Χεζμπολάχ στην Κύπρο, ξεδιπλώνει πάντως σε μια μακροσκελή ανάλυση το “Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον για την Πολιτική στην Εγγύς Ανατολή”.

Οι ειδικοί, αφού αναπτύσσουν τους γνωστούς πλέον λόγους για τους οποίους ο Νασράλα είπε ό,τι είπε, εστιάζουν στο ότι η χώρα μας είναι ανοχύρωτη μπροστά σε μια πιθανή πυραυλική επίθεση, για την οποίαν – όπως λένε – η οργάνωση έχει τη δυνατότητα.

«Προς το παρόν, η Κύπρος και τα περίχωρά της δεν προστατεύονται από ένα ισχυρό, πολυεπίπεδο δίκτυο αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας. Ως εκ τούτου, το νησί θα μπορούσε να είναι ευάλωτο στους πυραύλους της Χεζμπολάχ, χωρίς την ανάπτυξη βρετανικών ή νατοϊκών καταστροφέων κατευθυνόμενων πυραύλων»

Μεταξύ των πιθανών στόχων ορίζουν ακόμη και τις Βρετανικές Βάσεις Ακρωτηρίου, με πηγές της βρετανικής κυβέρνησης να ξεκαθαρίζουν, μέσω του ΚΥΠΕ, ότι οι βάσεις στην Κύπρο ουδέποτε φιλοξένησαν στρατιωτικό προσωπικό ή αεροσκάφη του Ισραήλ.

Η στήριξη προς τη χώρα μας, την ίδια στιγμή, μεγαλώνει, με τη λίστα των κρατών που στέκονται στο πλευρό της Λευκωσίας να μακραίνει.

Χοσέ Μανουέλ Αλβάρες – Υπουργός Εξωτερικών Ισπανίας
Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να την αποτρέψουμε την κλιμάκωση. Και, φυσικά, απορρίπτουμε απειλές, όπως αυτές της Χεζμπολάχ… σε μια χώρα της Ε.Ε., όπως η Κύπρος.

Στη μεθόριο Ισραήλ – Λιβάνου, η κατάσταση παραμένει εκρηκτική. Αμφότερα τα στρατόπεδα βρίσκονται με τα όπλα ανά χείρας και ένας ολοκληρωτικός πόλεμος με ολέθριες συνέπειες ίσως να είναι και θέμα χρόνου.

IDF και Χεζμπολάχ, ανταλλάζουν μανιωδώς πυρά και δηλώνουν έτοιμοι για παν ενδεχόμενο, αφήνοντας το παγκόσμιο με κομμένη την ανάσα. Οι εκκλήσεις του Αντόνιο Γκουτέρες, δραματικές και αγωνιώδεις.

Αντόνιο Γκουτέρες – Γενικός Γραμματέας ΟΗΕ
Ο κίνδυνος να διευρυνθεί η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή είναι υπαρκτός και πρέπει να αποφευχθεί. Μια βιαστική κίνηση, ένας λάθος υπολογισμός θα μπορούσε να φέρει την καταστροφή. Ας είμαστε ξεκάθαροι. Ο λαός της περιοχής και οι άνθρωποι του κόσμου… δεν μπορούν να αντέξουν να γίνει ο Λίβανος μια άλλη Γάζα.

Στη σκιά της απειλής, κατασκοπευτικά πλοία του αμερικανικού ναυτικού αγκυροβόλησαν τις τελευταίες μέρες ανοιχτά της Ασντόντ, ενώ εν πλω για την περιοχή είναι και τα αεροπλανοφόρα Αϊσενχάουερ και Gerald Ford.

Στη Γάζα, ο εφιάλτης ατέρμονος, με τους άμαχους να βιώνουν άλλη μια αδιανόητη σφαγή.

Πύραυλοι, που προσγειώθηκαν κοντά σε καταυλισμό του Ερυθρού Σταυρού στη Ράφα έσπειραν θάνατο και καταστροφή.

Τουλάχιστον 25 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και παιδιά, έχασαν στη ζωή τους, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 50. Στα νοσοκομεία το αδιαχώρητο. Ο θρήνος σπαρακτικός.

Πατέρας θυμάτων
Οι δυο γιοι μου άκουσαν γυναίκες και παιδιά να ουρλιάζουν. Έτρεξαν να βοηθήσουν και τότε έπεσε ο δεύτερος πύραυλος. Έχασα και τους δύο μου γιους.

Ο Ισραηλινός στρατός αρνείται κάθε εμπλοκή στο φονικό χτύπημα και περιορίζεται σε γενικόλογες διαβεβαιώσεις περί διερεύνησης των αναφορών.

Δείτε το ρεπορτάζ του Γιάννη Ξενοφώντος:

ΠΗΓΗ: ALPHANEWS.LIVE