Η Σλοβακία, ενισχυμένη από την εντυπωσιακή νίκη της επί του Βελγίου, στοχεύει να εξασφαλίσει τη θέση της στα νοκ άουτ, ενώ η Ουκρανία θέλει οπωσδήποτε την πρώτη νίκη της. Η Πολωνία και η Αυστρία διεκδικούν τους πρώτους βαθμούς τους, ενώ στη Λειψία, η Ολλανδία θα αντιμετωπίσει τη Γαλλία σε έναν αγώνα με… φόντο την πρωτιά του ομίλου.

Σλοβακία-Ουκρανία

Τη μεγαλύτερη έκπληξη της πρεμιέρας πραγματοποίησε η Σλοβακία που αντιμετώπισε το Βέλγιο και πήρε τεράστια νίκη με 1-0. Βρίσκεται πλέον μία… ανάσα από την πρόκριση. Αυτό γιατί ακόμα και η ισοπαλία απέναντι στην Ουκρανία θα είναι αρκετή για να της δώσει το εισιτήριο για την επόμενη φάση. Ο Φραντσέσκο Καλτσόνα κράτησε χαμηλούς τους τόνους, επισημαίνοντας πως ήταν απλώς μια νίκη και πως υπάρχουν ακόμα δύο παιχνίδια. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Σλοβακίας δεν θα αλλάξει κάτι στη βασική ενδεκάδα του. Παρά το χτύπημα στο κεφάλι για τον Χάντσκο σε προσπάθειά του να σώσει σίγουρο γκολ πάνω στη γραμμή (στη φάση που συγκρούστηκε με συμπαίκτη του), είναι στο 100% για να δώσει ακόμα μία μάχη.

Αποκαρδιωτική ήταν η παρουσία της Ουκρανίας στο πρώτο παιχνίδι των ομίλων απέναντι στη Ρουμανία από την οποία και γνώρισε τη βαριά ήττα με 3-0 με απόλυτα δίκαιο τρόπο. Θα πρέπει να κάνει υπέρβαση για να μπορέσει να προκριθεί στην επόμενη φάση. Αρχικά είναι αναγκαία η νίκη απέναντι στην Σλοβακία, καθώς σε διαφορετικό σενάριο θα αποχαιρετήσει τη διοργάνωση πρόωρα. Ακόμα και με νίκη όμως, τίποτα δεν είναι εξασφαλισμένο και θα είναι αναγκασμένη να κυνηγήσει αποτέλεσμα και απέναντι στο Βέλγιο.

«Όλοι είμαστε υπεύθυνοι για την ήττα από τη Ρουμανία. Πάντα θεωρούσα δυνατή ομάδα τη Σλοβακία και κάνοντας την ανάλυσή μας, είδαμε και πόσο πειθαρχημένη είναι. Έτσι κέρδισε το Βέλγιο. Τη σεβόμαστε πολύ. Αναλύσαμε και τα λάθη μας και όλοι θα δείξουν πολύ μεγαλύτερη θέληση τώρα. Η προηγούμενη εμφάνιση ήταν ψυχρολουσία για εμάς και θα εμφανιστούμε καλύτεροι. Πρέπει να αφήσουμε πίσω μας το προηγούμενο παιχνίδι και να δείξουμε ότι μάθαμε από τα λάθη μας, αλλά και το πραγματικό μας επίπεδο», σχολίασε ο Σεργκέι Ρεμπρόφ, ο οποίος δεν αναμένεται να κάνει αλλαγές παρά την κάκιστη εμφάνιση της πρεμιέρας.

Πιθανές ενδεκάδες

Σλοβακία: Ντουμπράβκα – Πέκαρικ, Βάβρο, Σκρίνιαρ, Χάντσκο – Ντούντα, Λομπότκα, Κούτσκα – Σρανζ, Χαράσλιν, Μποζένικ.

Ουκρανία: Λούνιν – Κονόπλια, Ζαμπάρνι, Ματβιένκο, Μικολένκο – Ζιτσένκο, Στεπανένκο – Μούντρικ, Σουντάκοφ, Τσικάνκοφ – Ντόβμπικ.

Πολωνία-Αυστρία

Η Πολωνία ήταν ανταγωνιστική στην πρεμιέρα του 4ου ομίλου, ωστόσο ηττήθηκε με 2-1 από την Ολλανδία στο Αμβούργο. Μετά την ήττα της, είναι αναγκαστικό να φτάσει στο τρίποντο απέναντι στην Αυστρία έτσι ώστε να έχει ελπίδες πρόκρισης στην τελευταία αγωνιστική απέναντι στους Γάλλους.

Για το παιχνίδι της δεύτερης αγωνιστικής η μεγάλη είδηση αποτελεί το γεγονός πως ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι επιστρέφει και όπως είναι φυσικό αναμένεται να πάρει και θέση στην κορυφή της επίθεσης. «Ξέρουμε πόσο δύσκολο και απαιτητικό θα είναι αυτό παιχνίδι και από ψυχολογικής άποψης. Εκείνο κόντρα στην Ουαλία ήταν παρόμοιο. Πολλοί μας αμφισβήτησαν και τότε, αλλά στο τέλος τα καταφέραμε. Γι’ αυτό πιστεύω και τώρα στην ομάδα μου. Η Αυστρία έδειξε ότι μπορεί να παίξει με ένταση, όμως εστιάζουμε περισσότερο στη δική μας ομάδα και δουλεύουμε συνεχώς, ώστε να βελτιώσουμε το τρανζίσιον. Πρέπει να μειώσουμε τα λάθη μας, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να πάρουμε και ρίσκα», τόνισε ο ομοσπονδιακός προπονητής Μίχαλ Πρόμπιερζ.

Εξαιρετικά στάθηκε η Αυστρία στο δυσκολότερο παιχνίδι της στους ομίλους απέναντι στη Γαλλία, αλλά και πάλι αυτό δεν ήταν αρκετό για να πάρει και το θετικό αποτέλεσμα, καθώς ηττήθηκε με 1-0. Με νίκη σήμερα θα μείνει ζωντανή, αλλά το πιθανότερο είναι να χρειαστεί και δεύτερο αποτέλεσμα απέναντι στην Ολλανδία στην τελευταία αγωνιστική για να βρεθεί στους «16» της διοργάνωσης. «Ήταν μία εμφάνιση που ξεχείλιζε από ενέργεια. Μέχρι το τέλος πιέσαμε αρκετά τη Γαλλία και δημιουργήσαμε προβλήματα. Σε γενική ανάλυση βέβαια, εκείνοι είχαν καλύτερες ευκαιρίες και δίκαια κέρδισαν. Σίγουρα με ενόχλησε το γεγονός ότι μαζέψαμε αρκετές κάρτες και θεωρώ ότι η διαιτησία δεν ήταν φιλική προς εμάς. Σημασία έχει να τα αφήσουμε όλα αυτά πίσω μας και να προχωρήσουμε παρακάτω. Ήδη έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για το ματς με την Πολωνία και θα κάνουμε τα πάντα για να κερδίσουμε» ανέφερε ο Ραλφ Ράνγκνικ, ο οποίος δεν αντιμετωπίζει αγωνιστικά προβλήματα.

Πιθανές ενδεκάδες 

Πολωνία: Σέζνι – Μπεντνάρεκ, Σάλαμον, Κίβιορ – Ζαλέφσκι, Ζιελίνσκι, Σλιζ, Μόντερ, Φρανκόφσκι – Λεβαντόφσκι, Μπούκσα.

Αυστρία: Πεντς – Μουένε, Γουέμπερ, Ντάνσο, Πος – Γκρίλιτς, Σέιβαλντ – Λάιμερ, Μπάουμγκαρτνερ, Σάμπιτζερ – Γκρέγκοριτς.

Ολλανδία-Γαλλία

Πρεμιέρα με το δεξί στην τελική φάση έκανε η Ολλανδία, νικώντας με 2-1 την Πολωνία σε ένα παιχνίδι που τα είχε όλα. Η Ολλανδία έφτασε στην ανατροπή δίκαια και παρά την ψυχρολουσία που δέχθηκε στο 16’. «Είναι πολύ σημαντικό να ξεκινάς καλά, να είναι η πρεμιέρα νικηφόρα. Δεν υπάρχει κάποια ομάδα που να έχει τον τίτλο του μεγάλου φαβορί στα μάτια μου, ίσως η Γαλλία ένα πολύ μικρό αβαντάζ. Είμαστε μια ομάδα που θα πρωταγωνιστήσει και μπορεί να φτάσει μακριά» δήλωσε ο Ρόναλντ Κούμαν.

Είναι πιθανό ο Φρίμπονγκ να πάρει θέση στο αρχικό σχήμα ως δεξί εξτρέμ, κάτι που αυτόματα θα μεταφέρει τον Σίμονς στα χαφ, αφού εκεί υπήρξε το μεγάλο θέμα λόγω και της δεδομένης απουσίας των Ντε Γιονγκ, Κουπμάινερς, που βλέπουν το EURO από το σπίτι τους λόγω τραυματισμού.

«Πρωταρχική σημασία έχει η νίκη σε μια τέτοια διοργάνωση» είχε δηλώσει ο Ντιντιέ Ντεσάμπ και οι παίκτες του έκαναν ακριβώς αυτό στην πρεμιέρα με την Αυστρία. Έφυγαν με το οριακό αλλά πολύτιμο 1-0 στις αποσκευές τους, χωρίς να… λάμψουν.

Πλήγμα είναι, φυσικά, η απουσία του Κιλιάν Μπαπέ, ο οποίος αντικαταστάθηκε στο 87’ του αγώνα με την Αυστρία, με «παράσημο» τη σπασμένη μύτη. Η κατάσταση χρήζει επέμβασης, αλλά πιο πιθανό Ένας εκ των Ζιρού, Κολό Μουανί ή Μπαρκολά θα πάρει τη θέση του άσου της Ρεάλ Μαδρίτης δίπλα σε Ντεμπελέ, Τιράμ. Ενοχλήσεις αντιμετωπίζουν επίσης οι Εντουάρντο Καμαβινγκά και Ορελιέν Τσουαμενί, ωστόσο αυτό δεν επηρεάζει το τακτικό πλάνο του Ντεσάμπ λόγω της καταπληκτικής παρουσίας του Ενγκολό Καντέ στο ματς της πρεμιέρας.

Πιθανές ενδεκάδες 

Ολλανδία: Φερμπρούχεν – Ντάμφρις, Ντε Φρέι, Φαν Ντέικ, Άκε – Σχάουτεν, Φέιρμαν, Ρέιντερς – Σίμονς, Ντεπάι, Χάκπο.

Γαλλία: Μενιάν – Κουντέ, Ουπαμεκανό, Σαλιμπά, Τ. Ερναντέζ -Ραμπιό, Καντέ, Γκριεζμάν – Ντεμπελέ, Τιράμ, Ζιρού.

Το τηλεοπτικό πρόγραμμα

16:00 Σλοβακία – Ουκρανία, ΡΙΚ
19:00 Πολωνία – Αυστρία, ΡΙΚ
22:00 Ολλανδία – Γαλλία, ΡΙΚ