Το άγχος μίας μεγάλης διοργάνωσης πολλές φορές βλέπουμε πως «λυγίζει» τις ομάδες που δεν έχουν εμπειρία.
Αυτό φαίνεται πως δεν συνέβη στην Γεωργία, αφού στην «παρθενική» της εμφάνιση κατάφερε να προκριθεί στους «16», όπου θα αντιμετωπίσει την Ισπανία (30/06, 22:00).
Ωστόσο, αυτή δεν είναι η μοναδική φορά που μία πρωτάρα καταφέρνει να προκριθεί στα νοκ-άουτ του EURO, αφού άλλες έξι ομάδες έχουν κάνει κάτι παρόμοιο στο παρελθόν!
Αξίζει να σημειωθεί, ότι λαμβάνουμε υπόψιν μας τις διοργανώσεις από το 1980 και μετά, από όταν δηλαδή θεσπίστηκε η φάση των ομίλων.

Πορτογαλία (1984)

Πρώτη ομάδα που κατάφερε να προκριθεί στα νοκ-άουτ ως πρωτοεμφανιζόμενη ήταν η Πορτογαλία το 1984, τερματίζοντας στην δεύτερη θέση του ομίλου όπου αντιμετώπισε την Ισπανία, την Ρουμανία και την Δυτική Γερμανία.
Στα ημιτελικά της διοργάνωσης κοντραρίστηκε με την οικοδέσποινα Γαλλία, η οποία και κατέκτησε την διοργάνωση. Οι δύο ομάδες μετά από 90 λεπτά αγώνα ήταν ισόπαλες με 1-1 και έλυσαν τις διαφορές τους στο έξτρα τριαντάλεπτο.
Οι Πορτογάλοι κατάφεραν να προηγηθούν στο 98’, αλλά οι «τρικολόρ»  χάρη στα γκολ του Ντομέργκ και του Πλατινί έκαναν την απόλυτη ανατροπή και πήραν την πρόκριση για τον μεγάλο τελικό.

 

Σουηδία (1992)

Στην διοργάνωση του 1992 οι Σουηδοί θα έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση στο EURO και μάλιστα ως οικοδεσπότες!
Σε έναν όμιλο απέναντι σε ΔανίαΓαλλία και Αγγλία οι δύο τελευταίες έμοιαζαν τα απόλυτα φαβορί για να προκριθούν στα ημιτελικά.
Ωστόσο, οι Σκανδιναβοί έκαναν την «έκπληξη» και πήραν αυτοί το εισιτήριο για τους «4».
Οι διοργανωτές αν ήθελαν να βρίσκονται στον μεγάλο τελικό έπρεπε να περάσουν το «εμπόδιο» της Γερμανίας. Αυτό δεν συνέβη ποτέ και κάπως έτσι μπήκε «τέλος» στα όνειρα της Σουηδίας για διάκριση στην διοργάνωση.

 

Κροατία (1996)

Στο EURO του 1996 υπήρχαν τέσσερις ομάδες που έκαναν το ντεμπούτο τους στην διοργάνωση! Μοναδική διακριθείσα ήταν η Κροατία, η οποία κατάφερε να φτάσει μέχρι τα προημιτελικά της διοργάνωσης.
Στους «8» αναμετρήθηκε με την μετέπειτα πρωταθλήτρια Γερμανία, η οποία τέσσερα χρόνια αργότερα και μετά την πρόκριση επί της Σουηδίας, ήταν ξανά αυτή που απέκλεισε μία πρωτάρα που ήλπιζε να κάνει το κάτι παραπάνω.

 

Ουαλία, Βόρεια Ιρλανδία, Ισλανδία (2016)

Χρειάστηκε να περάσουν 20 χρόνια για να ξαναπεράσει μία ομάδα στα νοκ-άουτ που έκανε την παρθενική της εμφάνιση στην διοργάνωση. Και μάλιστα αυτό συνέβη από τρεις ομάδες!
Η Βόρεια Ιρλανδία κατάφερε να περάσει στους «16» ως καλύτερη τρίτη, αλλά αποκλείστηκε από την επίσης πρωτάρα Ουαλία!
Οι «Δράκοι» κατάφεραν να φτάσουν ως τα ημιτελικά, όντες η ευχάριστη «έκπληξη» της διοργάνωσης. Μία ακόμα ομάδα που έκανε ντεμπούτο και εντυπωσίασε στο εν λόγω EURO ήταν η Ισλανδία, η οποία κατάφερε να αποκλείσει στους «16» την Αγγλία, αλλά αποκλείστηκε στα προημητελικά από την φιναλίστ της διοργάνωσης Γαλλία!