Σ’ ένα ματς με πολλές σημαντικές ευκαιρίες -οι πιο καλές για Γαλλία, με την Ολλανδία να έχει ακυρωθέν γκολ- οι δύο ομάδες έμειναν στο 0-0, έφτασαν τους 4 βαθμούς και… παρέα αγκάλιασαν την πρόκριση.

Η πρώτη ισοπαλία χωρίς γκολ στο 17ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα είναι γεγονός. Ολλανδία και Γαλλία έπαιξαν αμφότερες για τη νίκη

Το ματς

Οι δύο προπονητές έμειναν ευχαριστημένοι από τους παίκτες τους οποίους εμπιστεύτηκαν στην πρεμιέρα του Euro 2024 και αυτό φάνηκε από τις επιλογές τους στην εκκίνηση του αγώνα, με τον Ρόναλντ Κούμαν να έχει μοναδικό νέο πρόσωπο τον Φρίμπονγκ αντί του Φέρμαν και τον Ντιντιέ Ντεσάμπ να αφήνει στον πάγκο τον Εμπαπέ μετά από τον τραυματισμό του και να δίνει φανέλα βασικού στον Τσουαμενί, μετατοπίζοντας τον Γκριεζμάν στην τριάδα της επίθεσης.

Το πολυδιαφημισμένο ντέρμπι του 4ο ομίλου άρχισε με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις, αφού πριν καν συμπληρωθεί το πρώτο 5λεπτο οι δύο ομάδες είχαν από μία καλή στιγμή. Η Ολλανδία απείλησε στα… 55 δευτερόλεπτα, με τον Φρίμπονγκ να φεύγει σφαίρα μετά από κάθετη πάσα του Σίμονς αλλά να μην νικάει τον Μενιάν με το διαγώνιο πλασέ του, ενώ η Γαλλία έδειξε τα δόντια της με το δυνατό σουτ του Γκριεζμάν στο 4′ που υποχρέωσε τον Φερμπρούχεν σε εντυπωσιακή επέμβαση.

Δέκα λεπτά αργότερα ο πλέον δραστήριος και επικίνδυνος παίκτης των μπλε στο πρώτο μέρος, Αντουάν Γκριεζμάν, είχε δύο μεγάλες ευκαιρίες να σκοράρει όμως απέτυχε και στις δύο. Αρχικά δεν μπόρεσε να βρει τη μπάλα για να την προωθήσει στα δίχτυα από το ύψος της μικρής περιοχής έπειτα από πανέξυπνη πάσα του Ραμπιο ενώ στην εξέλιξη της φάσης έκανε δυνατό σουτ με το αριστερό και έστειλε τη μπάλα ελάχιστα έξω από το δεξί δοκάρι της εστίας του Ολλανδού κίπερ.

Η απάντηση της Ολλανδίας ήταν μία εξαιρετική ατομική ενέργεια του Χάκπο στο 17ο λεπτό, που ολοκληρώθηκε με εξαιρετικό σουτ και ανάγκασε τον Μενιάν σε δύσκολη απόκρουση στην αριστερή γωνία του, με την Γαλλία από την πλευρά της να ενοχλεί ξανά την άμυνα των οράνιε στο 28′ αλλά το σουτ του Τουράμ μέσα από την περιοχή να είναι δυνατό αλλά να μη βρίσκει στόχο.

Αυτή ήταν ουσιαστικά και η τελευταία αξιόλογη φάση στο πρώτο μέρος αφού από το 25ο λεπτό και έπειτα χάθηκε ο γρήγορος και άναρχος ρυθμός της εκκίνησης, με τις δύο ομάδες να κλείνουν τους κενούς χώρους και το ματς να παίζεται περισσότερη ώρα στο χώρο του κέντρου και μακριά από τις δύο μεγάλες περιοχές.

Ως συνέπεια, οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα έχοντας μείνει δικαίως στην λευκή ισοπαλία, με τις τελικές να είναι 5 για την κάθε ομάδα (3-2 εντός εστίας για την Ολλανδία) και τα xgoals να είναι μόλις στο 0.2 για τους οράνιε και στο 0.3 για τους μπλε.

Τόσο ο Κούμαν όσο και ο Ντεσάμπ δεν θέλησαν να κάνουν αλλαγή στην έναρξη του δευτέρου μέρους και έτσι παρέμεινε η εικόνα στατικότητας και νωχελικότητας που εμφανίστηκε από το 30′, με το πρώτο αξιόλογο σουτ σε αυτό το διάστημα να γίνεται στο 60′ από τον Τουράμ αλλά να μην προβληματίζει ιδιαίτερα τον Φεμπρούχεν.

Τρία λεπτά αργότερα ο Τσουαμενί πήρε κεφαλιά από καλή θέση όμως έστειλε τη μπάλα λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι, ενώ στο 65ο λεπτό οι μπλε δημιούργησαν μεγάλη ευκαιρία αλλά ο Γκριεζμάν (τροφοδοτόθηκε εξαιρετικά από τον Καντέ) νικήθηκε σε μοναδικό τετ α τετ με τον Φεμπρούχεν.

Η φάση αυτή έβαλε φωτιά στο ματς και στο 68′ ήταν η σειρά του Ντεμπελέ να απειλήσει (πέρασε άουτ το δυνατό σουτ του) ενώ στο 70ο λεπτό η εξέδρα των οράνιε απογειώθηκε όταν η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα μετά από σουτ του Σίμονς αλλά η χαρά τους κράτησε για λίγο, με το γκολ να ακυρώνεται για οφσάιντ του Ντάμφρις (παρεμπόδιζε τον Μενιάν).

Στο επόμενο δεκάλεπτο ο ρυθμός έπεσε, με τους δύο προπονητές να κάνουν αρκετές αλλαγές (4 ο Κούμαν, 2 ο Ντεσάμπ) αλλά να κυριαρχούν τα λάθη, τα τάκλιν και οι δυνατές μονομαχίες και έτσι το ματς να οδηγείται μέχρι το 90ο λεπτό χωρίς άλλη μεγάλη φάση έπειτα από το γκολ… δευτερολέπτων του Σίμονς.

  • ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Φερμπρούχεν, Ντάμφρις, Ντε Φράι, Φαν Ντάικ, Άκε, Σχάουτεν (73′ Φέρμαν), Σίμονς (73′ Βαϊνάλντουμ), Σίμονς, Ρέιντερς, Φρίμπονγκ (73′ Χερτράουντα), Ντεπάι (79′ Βέχορστ), Χάκπο
  • ΓΑΛΛΙΑ: Μενιάν, Κουντέ, Ουπαμεκανό, Σαλιμπά, Ερναντέζ, Τσουαμενί, Καντέ, Ραμπιό, Ντεμπελέ (75′ Κομάν), Τουράμ (75′ Ζιρού), Γκριεζμάν