Στο… παιχνίδι του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος «μπαίνουν» σήμερα οι τέσσερις τελευταίες εθνικές ομάδες, μεταξύ αυτών και η Πορτογαλία, που είχε κατακτήσει το τρόπαιο το 2016.

Τουρκία-Γεωργία

H Tουρκία εξασφάλισε τη συμμετοχή της στο EURO με την πρωτιά στα προκριματικά, σε έναν όμιλο όπου το μεγάλο φαβορί ήταν η Κροατία. Ο Βιντσέντζο Μοντέλα ανέλαβε τον περασμένο Σεπτέμβριο μετά την εντός έδρας ισοπαλία με τη Λετονία και καθοδήγησε τους Τούρκους σε ένα σερί που τους έφερε πρώτους στον όμιλο. Αυτή είναι η πέμπτη συμμετοχή τη Τουρκίας σε τελική φάση Eυρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Στις τρεις πιο πρόσφατες αποκλείστηκε από τη φάση των ομίλων.

«Είναι πολύ τιμητικό που θα έχουμε τόσο πολύ κόσμο στο πλευρό μας. Μας κινητοποιεί περισσότερο, μας δίνει μεγαλύτερη ώθηση, αλλά μεγαλώνει και την ευθύνη. Η Γεωργία είναι μια πολύ δύσκολη ομάδα. Τους έχουμε μελετήσει πολύ καλά. Δεν έφτασαν τυχαία εδώ. Δεν μας περιμένει σε καμία περίπτωση εύκολο έργο, αλλά είμαστε έτοιμοι να σπάσουμε την παράδοση της Τουρκίας σε πρεμιέρα μεγάλης διοργάνωσης (σ.σ. δεν έχει κερδίσει ποτέ)», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μοντέλα.

Δεν υπολογίζεται ο τραυματίας Καχβετσί, ο οποίος εκτιμάται ότι θα είναι διαθέσιμος στο τελευταίο παιχνίδι του ομίλου. Οι Ζεκί και Καντιόγλου ξεπέρασαν τα προβλήματά τους, αλλά μάλλον δε είναι 100% έτοιμοι.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της θα λάβει μέρος σε τελική φάση EURO η Γεωργία, κάτι που κατάφερε μέσω του Nations League ξεπερνώντας διαδοχικά τα εμπόδια του Λουξεμβούργου (2-0) και της Ελλάδας (0-0 σκορ κ.δ., 4-2 στα πέναλτι). Έδωσε μόνο ένα φιλικό πριν από την πρεμιέρα του Ευρωπαϊκού

Πρωταθλήματος νικώντας με 3-1 το Μαυροβούνιο. Μεγάλο αστέρι της ομάδας φυσικά ο Κβίτσα Κβαρατσκέλια, ενώ το ρόστερ της έχει δύναμη μεσοεπιθετικά, με τους Μικαουτάτζε και Τσακβετάτζε.

«Φτάσαμε μέχρι εδώ κάπως απαρατήρητοι, αλλά το σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να τα παρατήσουμε σε κανένα παιχνίδι και θα τα δώσουμε όλα. Οι παίκτες μου έχουν ένα συναίσθημα ότι ζουν το όνειρό τους. Αυτό, όμως, θα πρέπει να σταματήσει κάποια στιγμή», τόνισε ο ομοσπονδιακός τεχνικός Βιλί Σανιόλ.

Πιθανές ενδεκάδες

Τουρκία: Γκιουνόκ – Αϊχάν, Ντεμιράλ, Μπαρντακτσί, Καντιόγλου – Γιουκσέκ, Τσαλχάνογλου – Γιλντίζ, Γιαζιτσί, Ακτούρκογλου – Γιλμάζ.

Γεωργία: Μαμαρντασβίλι – Κβιρκβέλια, Κάσια, Ντβάλι – Κακαμπάτζε, Κοτσορασβίλι, Κβεκβεσκίρι, Τσακβετάτζε, Σενγκέλια – Μικαουτάτζε, Κβαρατσκέλια.

Πορτογαλία-Τσεχία

Πριν από οκτώ χρόνια στα γήπεδα της Γαλλίας οι Πορτογάλοι έφτασαν στην κορυφή της Ευρώπης και από τότε ξεκινούν τις επόμενες διοργανώσεις ως ένα από τα φαβορί. Στα προκριματικά έκαναν… περίπατο πετυχαίνοντας δέκα νίκες σε δέκα παιχνίδια με απολογισμό τερμάτων 36-2! Τρία φιλικά έδωσε στη διάρκεια της προετοιμασίας της η Πορτογαλία: επικράτησε άνετα της Φινλανδίας (2-4), ηττήθηκε από την Κροατία (1-2) και νίκησε με 3-0 την Ιρλανδία .

«Μας συνοδεύουν μεγάλες προσδοκίες, εννοείται πως το γνωρίζουμε και το καλωσορίζουμε. Είναι κάτι που αντικατοπτρίζει την ποιότητα και τη δυναμική μας. Η προετοιμασία πήγε καλά. Κάναμε όσα έπρεπε, όλοι πήραν χρόνο, όλοι είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Αυτό που θέλουμε είναι να παρουσιαστούμε, να παίξουμε όσο καλύτερα μπορούμε. Και τότε θα δούμε τι θα πετύχουμε στο τέλος» δήλωσε ο Ρομπέρτο Μαρτίνεθ, ο οποίος δεν αντιμετωπίζει αγωνιστικά προβλήματα.

Η Τσεχία είναι σταθερά παρούσα στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος εδώ και πολλά χρόνια. Ο Ιβάν Χάσεκ ανέλαβε την εθνική ομάδα τον Ιανουάριο του 2024, παρά το γεγονός πως η ομάδα προκρίθηκε στα τελικά με τον Γιάροσλαβ Σιλχάβι. Η πρόκριση ήρθε σχετικά εύκολα καθώς οι Τσέχοι πήραν την δεύτερη θέση του ομίλου τους με 15 βαθμούς, χάνοντας την ισοβαθμία από την Αλβανία.

«Γνωρίζουμε πως οι Πορτογάλοι έχουν παίκτες που παίζουν στις καλύτερες ομάδες του κόσμου, είναι σταρ και θα μπουν στο παιχνίδι ως φαβορί, όμως εμείς θέλουμε να νικήσουμε. Ξέρουμε για τον Κριστιάνο Ρονάλντο, αλλά θέλω μετά τον αγώνα να λέμε όχι πως παίξαμε εναντίον του αλλά πως τον κερδίσαμε. Δεν είναι μόνο εκείνος και ο Μπρούνο Φερνάντες. Είναι και ο Λεάο και πολλοί άλλοι. Έχουν τρομερή ποιότητα και μπροστά και πίσω. Δεν τους υποτιμάμε, ξέρουμε τις ικανότητές τους, όμως παράλληλα θέλουμε να εστιάσουμε στην ομάδα μας» είπε ο Χάσεκ.

Ο Μίχαλ Σάντιλεκ της Τβέντε τραυματίστηκε κατά την προετοιμασία, πέφτοντας από το ποδήλατο και τη θέση του πήρε ο Πετρ Σέβτσικ της Σλάβια Πράγας.

Πιθανές ενδεκάδες

Πορτογαλία: Ντ. Κόστα – Κανσέλο, Ντίας, Σίλβα, Μέντες – Βιτίνια, Παλίνια, Φερνάντες – Μπ. Σίλβα, Ρονάλντο, Λεάο.

Τσεχία: Στάνεκ – Χόλες, Χράνατς, Κρέιτσι – Τσούφαλ, Σούτσεκ, Προβόντ, Ντούντερα – Χλόζεκ – Σικ, Κούχτα.

To σημερινό πρόγραμμα:

19:00 Τουρκία – Γεωργία, ΡΙΚ

22:00 Πορτογαλία – Τσεχία, ΡΙΚ