Όπως ενημέρωσε λίγο πριν την έναρξη του τουρνουά ο επικεφαλής διαιτησίας της UEFA, Ρομπέρτο Ροσέτι, μόνο ο αρχηγός ή ένας καθορισμένος παίκτης εντός γηπέδου, εάν ο αρχηγός είναι τερματοφύλακας, θα μπορεί να μιλάει με τον διαιτητή κατά τη διάρκεια των διευκρινίσεων για αμφισβητούμενες φάσεις. Οι άλλοι παίκτες πρέπει να σέβονται τον διαιτητή, να κρατούν αποστάσεις και να μην περιβάλλουν τους διαιτητές του αγώνα.

«Μοιραστήκαμε την ιδέα με τους προπονητές του Euro και μιλήσαμε για αυτό το θέμα μέσα στο Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο της UEFA, με κορυφαίους παίκτες, πρώην παίκτες και προπονητές», εξήγησε ο Ροσέτι και πρόσθεσε:

«Και, όλοι μαζί, συμφωνήσαμε για αυτήν την κατάσταση και μετά πήγαμε στις ομάδες. Είναι χαρούμενοι για αυτό. Δεν το κάνουμε αυτό για τους διαιτητές ή την Επιτροπή Διαιτητών της UEFA, αλλά για το ποδόσφαιρο, την εικόνα του παιχνιδιού και την επόμενη γενιά. Αυτές οι συναντήσεις με τις ομάδες ήταν πολύ παραγωγικές. Όλοι οι παίκτες αλληλεπιδρούσαν με πολύ καλό τρόπο – ήθελαν να μάθουν πώς θέλαμε να εφαρμόσουμε αυτόν τον ανοιχτό διάλογο με τους αρχηγούς και ήταν απόλυτα ικανοποιημένοι με αυτό. Είμαι σίγουρος ότι θα είναι ένα φανταστικό παράδειγμα για την επόμενη εποχή του ποδοσφαίρου».

Και φαίνεται στην πράκη ότι η… απειλή λειτούργησε καθώς στα παιχνίδια που έχουν διεξαχθεί ως τώρα στο τουρνουά της Γερμανίας είναι ελάχιστοι οι παίκτες, εκτός των αρχηγών, που πλησιάζουν τους διαιτητές για να διαμαρτυρηθούν. Εννοείται ότι το μέτρο πρόκειται να επεκταθεί και στις διασυλλογικές διοργανώσεις της Ευρώπης με βασικό στόχο να μην δημιουργείται… χάος στον αγωνιστικό χώρο με «μπουλούκια» παικτών που στρέφονται προς τους διαιτητές για διαμαρτυρία.