Καθόλου ομαλά δεν κύλησε η συνέντευξη τύπου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Πέδρο Σάντσεθ στη Μαδρίτη, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος βρέθηκε αντιμέτωπος με ερωτήσεις που αμφισβητούσαν τη δέσμευση της κυβέρνησής του στο κράτος δικαίου. Ισπανός δημοσιογράφος, αναφερόμενος στις περιπτώσεις του Κούρδου πολιτικού ηγέτη, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, και του επιχειρηματία, ακτιβιστή Οσμάν Καβάλα, προκάλεσε την μήνιν του Ερντογάν, θέτοντας αντίστοιχα υπό αμφισβήτηση την αντικειμενικότητα του ευρωπαϊκού Τύπου.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην Ισπανία, ο Ερντογάν ρωτήθηκε ευθέως για τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που ζητούν την απελευθέρωση του Ντεμιρτάς και του Καβάλα. Ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε σε έντονο τόνο, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία είναι κράτος δικαίου και ότι η δικαιοσύνη της χώρας λειτουργεί ανεξάρτητα.

«Η Τουρκία είναι ένα κράτος δικαίου. Στο πλαίσιο αυτού του κράτους δικαίου, η δικαιοσύνη λαμβάνει τις αποφάσεις και η δικαιοσύνη μας έχει λάβει την απόφασή της σχετικά με τα ονόματα που δώσατε. Στο πλαίσιο αυτών των αποφάσεων, ένα από αυτά τα ονόματα, για παράδειγμα, έχει προκαλέσει το θάνατο περισσότερων από 100 νέων ανθρώπων, και με τον ίδιο τρόπο, έχουν δυστυχώς προκαλέσει θανάτους στη νοτιοανατολική περιοχή της χώρας μας εξαπολύοντας πολλές τρομοκρατικές ενέργειες.

Φυσικά, το γεγονός ότι κάνετε αυτές τις ερωτήσεις αυτή τη στιγμή μάς βάζει σε σκέψεις. Ειδικά το γεγονός ότι ένα μέλος του Τύπου στέκεται και υπερασπίζεται αυτούς τους τρομοκράτες με αυτόν τον τρόπο, μας λυπεί σοβαρά.

Μην κουνάτε το κεφάλι σας. Εγώ δεν κουνάω το κεφάλι μου.

Κοιτάξτε, συνεχίζω να εργάζομαι με συνέπεια, είτε πρόκειται για τον Οσμάν Καβάλα, είτε για τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς, είτε για οποιονδήποτε άλλον. Ό,τι λέει ο νόμος, αυτό εκτελούμε. Ό,τι προστάζει ο νόμος, αυτό κάνουμε και αυτό γίνεται», δήλωσε αυστηρά ο Ταγίπ Ερντογάν, καταστώντας για άλλη μια φορά πρόδηλο ότι η κυβέρνησή του δεν πρόκειται να αλλάξει τη στάση της, επικαλούμενος την ανάγκη διασφάλισης της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή.

Οι δηλώσεις του Ερντογάν υπογραμμίζουν τη διαρκή ένταση γύρω από την εφαρμογή των διεθνών δικαστικών αποφάσεων και τη μεταχείριση των πολιτικών αντιπάλων του στην Τουρκία.

ΠΗΓΗ: Sigmalive.com