Στη μάχη του Euro 2024 μπήκαν Βέλγιο και Σλοβακία, με τις δύο ομάδες να διασταυρώνουν τα…ξίφη τους στην Φρανκφούρτη στην πρεμιέρα του 5ου ομίλου κι ενώ νωρίτερα για τον ίδιο γκρουπ η Ρουμανία επικράτησε (3-0) της Ουκρανίας.

Οι Βέλγοι είχαν την πρώτη καλή στιγμή στο παιχνίδι μόλις στο 3ο λεπτό. Έπειτα από ωραία ατομική προσπάθεια του Ντοκού, ο Λουκάκου δεν κατάφερε να βρει στόχο από πλεονεκτική θέση.

Προβάδισμα η Σλοβακία (0-1)

Οι Σλοβάκοι πήραν το τιμόνι του αγώνα στα χέρια τους στο 7ο λεπτό. Μετά από γκάφα του Ντοκού, ο Κούτσκα έπιασε το σουτ σε πρώτο χρόνο, ο Καστέελς έδιωξε και ο Σρανζ αφού πήρε το…ριμπάουντ από κοντά βρήκε δίχτυα (0-1).

Η ομάδα του Βελγίου είχε περισσότερη ώρα την μπάλα στα πόδια της, χωρίς όμως βρίσκει κενούς χώρους απέναντι σε έναν πολύ καλά στημένο αντίπαλο. Μάλιστα οι Σλοβάκοι «φλέρταραν» με το δεύτερο γκολ στο 40΄όταν σουτ του Χαράσλιν απέκρουσε σωτήρια ο Καστέελς.

Η τελευταία καλή στιγμή του α΄ημιχρόνου καταγράφηκε στο 42΄με τον Λουκάκου να μην μπορεί να απειλήσει σε τετ α τετ  τον αντίπαλο τερματοφύλακα.

Ακυρώθηκε – μέσω VAR – γκολ του Λουκάκου

Στο 55΄σουτ του Λουκάκου στην κλειστή γωνία, ο Ντουμπράβκα έδιωξε σε κόρνερ. Καπάκι στην επόμενη φάση ο Ονάνα πήρε την κεφαλιά στο δεύτερο δοκάρι και ο Λουκάκου εξ επαφής βρήκε δίχτυα.

Ωστόσο το γκολ δεν μέτρησε, αφού οι γραμμές του VAR έδειξαν πως ο σκόρερ βρισκόταν σε θέση οφσάιντ. Οι Βέλγοι άρχισαν να αυξάνουν την πίεσή τους και να πατούν με μεγαλύτερη συχνότητα την αντίπαλη περιοχή. Στο 59΄οι Λουκάκου και Τροσάρ άλλαξαν γρήγορα την μπάλα, ο τελευταίος σούταρε και ο Νρουμπράβσκα έδιωξε εντυπωσιακά.

Νέα μεγάλη χαμένη ευκαιρία για τους «Red Devils» στο 62΄με τον Μπακαγιόκο να πλασάρει μέσα από την περιοχή και τον Χάντσκο να διώχνει λίγο προτού η μπάλα περάσει τη γραμμή.

Δεύτερο ακυρωθέν γκολ για τον Λουκάκου

Στην τελική ευθεία του αγώνα το Βέλγιο έψαξε το γκολ της ισοφάρισης, χωρίς όμως να καταφέρει να το βρει…πέφτοντας πάνω στην τεχνολογία.

Στο 86΄ο Λουκάκου με πλασέ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, ωστόσο το γκολ ακυρώθηκε με τον Τούρκο ρέφερι να πηγαίνει στο VAR και να βλέπει χέρι στο ξεκίνημα του Οπέντα στο ξεκίνημα της φάσης.

Οι Σλοβάκοι αμύνθηκαν αποτελεσματικά και «κλείδωσαν» την πολύτιμη νίκη τους που τους φέρνει στο ρετιρέ του 5ου ομίλου με…συγκάτοικο τη Ρουμανία και τους δίνει ελπίδες πρόκρισης για την επόμενη φάση της διοργάνωσης.

O Τούρκος διαιτητής, Χαλίλ Ουμούτ Μέλερ έδειξε κίτρινη κάρτα στους Μανγκαλά, Σραντς, Τίλεμανς, Λουκεμπάκιο.

ΒΕΛΓΙΟ: Καστέελς, Καστάν, Φαές, Ντεμπάστ, Καράσκο (84΄Λουκεμπάκιο), Μανγκαλά (57΄Μπακαγιόκο), Ονανά, Τροσάρ (74΄Τίλεμανς), Κέβιν Ντε Μπρόινε, Ντοκού (83΄Οπέντα), Λουκάκου.

ΣΛΟΒΑΚΙΑ: Ντουμπράβκα, Πέκαρικ, Βάβρο, Σκρίνιαρ, Χάντσκο, Κούτσκα, Λομπότκα, Ντούντα, Σραντς, Μπόζενικ (69΄Στρέλετς), Χαράσλιν (69΄Σούσλοβ).