Στα 19 του συνδύαζε το ποδόσφαιρο με το επάγγελμα του σερβιτόρου για να τα βγάζει πέρα οικονομικά. Στα 31 του, πλέον, ο Βερνόν Ντε Μάρκο ετοιμάζεται για ντεμπούτο σε EURO με τη Σλοβακία επιβεβαιώνοντας ότι τα όνειρα πραγματοποιούνται!

Είναι γνωστό, ότι η ζωή μπορεί να στα φέρει με κάθε πιθανό κι απίθανο τρόπο. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση του Σλοβάκου Βερνόν Ντε Μάρκο που ετοιμάζεται για το ντεμπούτο του σε EURO, στα 31 του πλέον χρόνια.

Κι αν κάποιος σκέφτηκε ότι το όνομα αυτό δεν… παραπέμπει σε Σλοβάκο, έχει δίκιο. Ο Ντε Μάρκο γεννήθηκε στην Αργεντινή, μέχρι την ηλικία των 10 ετών δεν είχε καμία απολύτως επαφή με την μπάλα, ενώ μόλις τρία χρόνια πριν απέκτησε την σλοβακική υπηκοότητα.

Όταν η οικογένειά του μετακόμισε για την Ισπανία το 2001, ο Ντε Μάρκο ήταν εννέα ετών. Δέκα χρόνια μετά, υπέγραψε το πρώτο του συμβόλαιο με την Κονστάντσια της 4ης τη τάξει κατηγορίας στην Ισπανία. Δεν ήταν και τα πιο εύκολα χρόνια για τον 19χρονο τότε Ντε Μάρκο.

Με τον μισθό από την ομάδα να μην ξεπερνάει τα 225 ευρώ, ο ίδιος είχε αποκαλύψει ότι με το ζόρι του έφταναν τα χρήματα αυτά για να καλύψει τα έξοδα της… βενζίνης!

Απόρροια αυτού, να συνδυάσει την ποδοσφαιρική με την επαγγελματική του ζωή και να πιάσει δουλειά σε ξενοδοχείο ως σερβιτόρος.

«Σκέφτηκα ακόμη και να αφήσω το ποδόσφαιρο», είχε πει αργότερα σε συνέντευξή του.

βερνον_1.jpg

Παρ’ όλα αυτά, όχι μόνο δεν το παράτησε, αλλά δικαιώθηκε στο έπακρο. Έναν χρόνο μετά, δέχθηκε ένα τηλεφώνημα που του άλλαξε την καριέρα.

«Ήταν Τετάρτη, στις 23:00, ήμουν στον κινηματογράφο με έναν φίλο και με πήρε τηλέφωνο ο εκπρόσωπός μου για να δει αν ήθελα να πάω να δοκιμάσω την τύχη μου στη δεύτερη κατηγορία της Σλοβακίας. Έπρεπε να κοιτάξω τον χάρτη για να βρω εκεί που ήταν η χώρα».

Έτσι, βρέθηκε στα γήπεδα της Σλοβακίας το 2012 για λογαριασμό της Μιχαλόβτσε προτού κάνει το μεγάλο βήμα στην καριέρα του το 2016, όταν και πήρε μεταγραφή στη Σλόβαν Μπρατισλάβας, αφού είχε ανέβει στην πρώτη κατηγορία με την Μιχαλόβτσε.

Ακολούθησε ένα διετές πέρασμα από τη Λεχ Πόζναν, προτού επιστρέψει στη Σλόβαν το καλοκαίρι του 2019, με την οποία μέτρησε συνολικά 173 συμμετοχές, 15 γκολ και 12 ασίστ.

Μόλις το 2021 έλαβε την σλοβακική υπηκοότητα και την ίδια χρονιά πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με τη φανέλα της Εθνικής. Ένα ντεμπούτο που θα θυμάται για πάντα, καθώς σκόραρε απέναντι στη Μάλτα για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ.

«Ήταν μια απίστευτη στιγμή. Αμέσως μετά το γκολ, δεν το πίστευα, νόμιζα ότι ονειρευόμουν. Είμαι χαρούμενος που κερδίσαμε και για το ντεμπούτο μου με την εθνική ομάδα. Έχω ονειρευτεί αυτή τη στιγμή πολλές φορές και τελικά έγινε πραγματικότητα», είχε δηλώσει συγκινημένος.

Έκτοτε, έχει φορέσει το εθνόσημο άλλες εννέα φορές και τώρα ετοιμάζεται για να αγωνιστεί στο πρώτο του EURO, σε ηλικία 31 ετών. Ένα βήμα, προτού πραγματοποιήσει το επόμενο όνειρό του.