Ήχησε το καμπανάκι κινδύνου στην Αστυνομία μετά τα διαδοχικά δυστυχήματα, με τους αρμόδιους σε μια προσπάθεια να βρουν λύσεις, να παρακάθονται σε σύσκεψη, θέτοντας επί τάπητος τις κύριες αιτίες που οδηγούν σε σοβαρά και θανατηφόρα τροχαία. Προς αυτήν την κατεύθυνση, η τροχαία προσανατολίζεται στη λήψη επιπρόσθετων μέτρων, τα οποία θα κορυφωθούν κατά τη διάρκεια του τριημέρου, όπου χιλιάδες πολίτες αναμένεται να διακινηθούν στο οδικό δίκτυο.

Παρά τις εξαγγελίες για μέτρα από πλευράς Αστυνομίας, την τοποθέτηση των καμερών τροχαίας και την αύξηση των προστίμων, εντούτοις φαίνεται πως κάποιοι οδηγοί παραμένουν απτόητοι, με τους περισσότερους να συνεχίζουν να οδηγούν αλόγιστα, κάτι που στις πλείστες των περιπτώσεων έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων.

Το πρόβλημα στους κυπριακούς δρόμους, μπορεί εύκολα να αποτυπωθεί στους αριθμούς. Ενδεικτικό είναι το γεγονός, πως μόνο τις πρώτες 17 ημέρες του Ιουνίου, πέντε άνθρωποι έχασαν την ζωή τους μετά από δυστύχημα. Επιπλέον, στο ίδιο χρονικό σημείο, άλλα τέσσερα πρόσωπα τραυματίστηκαν σοβαρά έπειτα από ατυχήματα, ενώ καθημερινά καταγράφονται τροχαία με ελαφρούς τραυματισμούς και υλικές ζημιές.

Προς αυτή την κατεύθυνση, η Αστυνομία λαμβάνει επιπλέον μέτρα, με τα μέλη της τροχαίας να πραγματοποιούν αυξημένους ελέγχους και εκστρατείες σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι οδικές συγκρούσεις.

Αυξημένη θα είναι η Αστυνόμευση και κατά τη διάρκεια του τριημέρου, όπου μέλη της Δύναμης θα βρίσκονται επί ποδός στους δρόμους, κυρίως από και προς τις παραλιακές πόλεις του νησιού. Στο πλαίσιο της εκστρατείας της Αστυνομίας θα ελέγχονται κατά κύριο λόγο οι παραβιάσεις που «ευθύνονται» για την πρόκληση των σοβαρών ατυχημάτων στους δρόμους όπως, η αυξημένη ταχύτητα, η απόσπαση προσοχής με τη χρήση κινητού κατά την οδήγηση, η μη χρήση ζώνης και κράνους για τους μοτοσικλετιστές και οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης ή ουσιών.

Η ανησυχία εντείνεται ακόμη περισσότερο, καθώς η αυξητική τάση στα θανατηφόρα τροχαία παρατηρήθηκε από την αρχή του έτους, καθώς η λίστα θανάτου στους κυπριακούς δρόμους είναι μεγάλη, με 24 νεκρούς, εν αντιθέσει με πέρσι, όπου καταγράφηκαν 12 θάνατοι την αντίστοιχη περίοδο.

Η εικόνα που παρουσιάζεται τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, δεν είναι συμβατή με αυτήν των προηγούμενων χρόνων, όπου η Κύπρος κατέγραψε σημαντική μείωση στις σοβαρές και θανατηφόρες οδικές συγκρούσεις. Κάτι, που αποτυπώνεται μέσα από την έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών που δόθηκε πρόσφατα στην δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης, Κύπρος και Πολωνία  κατέκτησαν την πρωτιά στην μείωση των θανατηφόρων τροχαίων συγκρούσεων κατά τα έτη 2019- 2023, καθώς οι θανατηφόρες οδικές συγκρούσεις μειώθηκαν κατά 35%.

statistika1

Επιπρόσθετα, όπως φαίνεται από την έκθεση, στους δρόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 2023 έχασαν τη ζωή τους  20,418  άνθρωποι, εκ των οποίων οι 12 καταγράφηκαν στην Κύπρο. Επιπλέον, κατά τη δεκαετία 2013-2023 η Κύπρος έχει καταγράψει σημαντική μείωση των σοβαρών τραυματισμών έπειτα από τροχαίες συγκρούσεις  με ποσοστό 43%,το οποίο ήταν το 3ο ψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΠΗΓΗ: Reporter