Σάλος έχει προκληθεί τις τελευταίες ώρες, γύρω από υποψήφιο που κατεβαίνει δημοτικός σύμβουλος της ΕΔΕΚ, ο οποίος έχει καταδικαστεί και εκτίσει ποινή φυλάκισης για βιασμό και διαφθορά ανήλικου κοριτσιού.

Πρόκειται για άκρως σοβαρή καταγγελία, η οποία επιβεβαιώνεται από διάφορες κατευθύνσεις, γεγονός που εγείρει τεράστια ερωτήματα γύρω από την ΕΔΕΚ και τον τρόπο που επιλέχθηκαν οι υποψήφιοι για τις επικείμενες εκλογές, αφού θεωρείται τουλάχιστον οξύμωρο να προτάσσεται στον κόσμο άτομο με καταδίκη για βιασμό ανήλικης, ενώ το αδίκημα εκτός από ποινικό είναι και ηθικό, ενώ στην δικαστική απόφαση κατά του υποψηφίου γίνεται λόγος για συμπεριφορά που «προκαλεί και την αηδία κάθε νοήμονα ανθρώπου».

Στην εν λόγω καταγγελία προέβη το Κίνημα Ενεργώ, ενώ ο REPORTER επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς από άλλες πηγές και επικοινώνησε με την ΕΔΕΚ, ώστε να τοποθετηθεί. Πηγές της ΕΔΕΚ μας ανέφεραν ότι δεν ήταν εις γνώσιν του κόμματος αυτή η κατάσταση και προχωρούν σε περαιτέρω διερεύνηση του θέματος.

Σύμφωνα με τα όσα καταγράφονται στην απόφαση του Ανωτάτου, ο εν λόγω υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, καταδικάστηκε για βιασμό, διαφθορά νεαρής γυναίκας ηλικίας 13 – 17 ετών και άσεμνη επίθεση. Τα εγκλήματα διαπράχθησαν από τον σύζυγο της μητέρας της παραπονουμένης.

Η παραπονούμενη θεωρούσε τον εφεσείοντα ως το φυσιολογικό της πατέρα και μέσα σ’ αυτό το πλέγμα της σχέσης, όταν η παραπονούμενη ήταν ηλικίας 7 με 8 χρονών, ο καταδικασθέντας άρχισε να την παρενοχλεί σεξουαλικά, ενώ στη συνέχεια το θέμα υπέστη και σεξουαλική κακοποίηση.

Στον κατηγορούμενο επιβλήθηκε ποινή δέκα ετών, ωστόσο ο δικηγόρος του, Ρ. Ερωτοκρίτου, προσέφυγε στο Ανώτατο για μείωση της ποινή του, επιχειρηματολογώντας πως αυτή είναι έκδηλα υπερβολή, η οποία έπεσε στα πέντε χρόνια.

Η παραπονούμενη, καθώς υποστηρίχτηκε στο Δικαστήριο, είχε εγκλωβιστεί σ’ αυτή τη συνήθεια από την οποία δεν μπορούσε να ξεφύγει. Κατάγγειλε, δε, την υπόθεση τρεις εβδομάδες μετά την τελευταία φορά που ο εφεσείων είχε σεξουαλική επαφή μαζί της.

Καταληκτικά, το Ανώτατο ανέφερε πως «συμφωνούμε με την απόφαση του Κακουργιοδικείου, στην οποία κακίζεται με την πιο σκληρή γλώσσα και σαφή ρητό τρόπο η συμπεριφορά του εφεσείοντος, η οποία εκτός από το ότι είναι έντονα αντικοινωνική, προκαλεί και την αηδία κάθε νοήμονα ανθρώπου».

Απέσυρε την υποψηφιότητα η ΕΔΕΚ

Σημειώνεται πως μετά τις αποκαλύψεις, η ΕΔΕΚ απέσυρε την υποψηφιότητα του εν λόγω προσώπου και σε ανακοίνωσή της ανέφερε πως οι νόμοι δεν επιτρέπουν εκ των προτέρων έρευνα για τα ποινικά μητρώα των υποψηφίων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «με οδηγίες του Πρόεδρου του κόμματος, Μαρίνου Σιζόπουλου αφαιρέθηκε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος από ψηφοδέλτιο της ΕΔΕΚ, αμέσως μετά που πληροφορηθήκαμε από δημοσιεύματα περί παλαιότερης καταδίκης του εν λόγω υποψηφίου, για ποινικό αδίκημα και μετά που αρμόδια όργανα της ΕΔΕΚ διερεύνησαν το δημοσίευμα».

Στην ανακοίνωση προστίθεται πως «δυστυχώς, οι νόμοι δεν παρέχουν την ευχέρεια στα κόμματα, σε περιπτώσεις εκλογών, να διερευνούν εκ των προτέρων το ποινικό μητρώο υποψηφίων».

Η ΕΔΕΚ, καταλήγει η ανακοίνωση, «με ρητές οδηγίες του Προέδρου του κόμματος, ενήργησε τάχιστα και αποφασίστηκε η αφαίρεση του υποψήφιου από το ψηφοδέλτιο».

reporter.com.cy