Κρατά γερά ο εναέριος χώρος της Κύπρου παρά την εντεινόμενη επιθετικότητα στη Μέση Ανατολή. Ο λόγος για τις παρεμβολές στα GPS και κατά πόσο αυτές επηρεάζουν την ομαλή λειτουργία των πτήσεων εντός του FIR Λευκωσίας. Υπαρκτό αφενός το πρόβλημα, αφετέρου διαχειρίσιμο, ακόμη και μετά την κλιμάκωση με τις εκατέρωθεν επιθέσεις Ιράν και Ισραήλ.
Για να κατανοήσουμε την φύση του προβλήματος αλλά και να πάρουμε την εικόνα που επικρατεί από τον Οκτώβριου του 2023 μέχρι και σήμερα, το AlphaNews.Live επικοινώνησε με τον Προϊστάμενο των Υπηρεσιών Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας, Χάρη Αντωνιάδη, ο οποίος διαμηνύει πως η ασφάλεια των πτήσεων και των επιβατών είναι αδιαπραγμάτευτη. Και πως μέχρι και της στιγμής, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.
Η γενική παραδοχή σύμφωνα με τον ίδιο,  είναι πως όποτε «βράσει» μια κατάσταση στρατιωτικά γύρω από το δικό μας FIR, αυξάνονται οι παρεμβολές στα GPS. Και αυτό διότι τα GPS αποτελούν και την κύρια μέθοδο πλοήγησης των πυραύλων.
Ομοίως και μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ τον Οκτώβριο, και τα συνεπακόλουθα γεγονότα που εκτυλίσσονται μέχρι σήμερα.
Πρακτικά, το πρόβλημα έγκειται στο λεγόμενο spoofing. Το οποίο όπως εξηγεί ο κ. Αντωνιάδης
«Στην ουσία «ξεγελάς» τον δορυφόρο και σε δείχνει σε άλλη θέση από αυτή που βρίσκεσαι. Έτυχε αεροπλάνα να βρίσκονται πάνω από τη Λάρνακα, και να τα δείχνει πάνω από την Βηρυτό»
Ξεκαθάρισε ωστόσο πως αυτό δεν μεταφράζεται σε οποιονδήποτε κίνδυνο. Και ο λόγος είναι πως η αεροπλοϊμότητα των αεροπλάνων δεν έχει να κάνει με το GPS τους. Σε ένα τέτοιο σενάριο, οι πιλότοι μπορούν να μεταφερθούν στα συμβατικά μέσα αεροπλοήγησης, Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας με αυτό τον τρόπο μπορούν να κατευθύνουν τα αεροσκάφη εκεί που πρέπει.

Αυξήθηκαν οι παρεμβολές
Το ότι ο πόλεμος στη γειτονία μας δεν θα μας άφηνε ανεπηρέαστους, ήταν κάτι το αναμενόμενο για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Σύμφωνα με τον Χάρη Αντωνιάδη
«Σίγουρα έχουμε πρόβλημα, και είναι πιο έντονο με τα τελευταία γεγονότα. Υπάρχει μια αυξητική τάση των παρεμβολών συγκριτικά με άλλες χρόνιες που το πρόβλημα προϋπήρχε». 
Σε σχέση με τους αριθμούς των παρεμβολών, αυτός παρουσιάζει διακυμάνσεις, καθώς είναι σε άμεση συνάρτηση με τις αναφορές που λαμβάνει ο Πύργος Ελέγχου από τους πιλότους. Όπως εξήγησε ο κ. Αντωνιάδης, αρκετοί πιλότοι γνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες που προκαλεί ο πόλεμος, στρέφονται αυτόματα στα συμβατικά μέσα πλοήγησης μόλις εισέλθουν στο FIR Λευκωσίας, ώστε να αποφύγουν ενδεχόμενο spoofing.
Άρα όπως εξηγεί «μια ημέρα μπορεί να έχουμε 20, την άλλη 25 και μια άλλη 15. Ωστόσο για να καταγραφεί ένα πρόβλημα, πρέπει να γίνει αναφορά από τον πιλότο στον ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας.»

Δεν επηρέασε η σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ
Πολλοί θα ανέμεναν ότι η κλιμάκωση της σύγκρουσης με την απευθείας εμπλοκή Ιράν και Ισραήλ θα επιδείνωνε την κατάσταση με τις παρεμβολές. Κάτι τέτοιο ωστόσο σύμφωνα με τους αρμόδιους δεν έχει παρατηρηθεί.

«Όχι ιδιαίτερα. Το πρόβλημα αυξήθηκε λίγο πριν την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, και παραμένει σταθερά το ίδιο.»
Η μόνη «παραφωνία» εντοπίστηκε την επομένη ημέρα της επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ, εκεί όπου τρεις χώρες (Ιορδανία, Ιράν, Ισραήλ), έκλεισαν για κάποιες ώρες τους εναέριους τους χώρους. Όπως δήλωσε ο κ. Αντωνιάδης
«Κυριακή είχαμε μαζική χρήση του FIR λόγω του ότι απέφευγαν τον εναέριο χώρο του Ιράν. Είχαμε κοντά στα 400 αεροπλάνα περισσότερα από όσα έχουμε συνήθως.»

Δεδομένη η ασφάλεια πτήσεων
Όπως αναφέρθηκε, η διασφάλιση των πτήσεων αποτελεί κανόνα αδιαπραγμάτευτο. Τα μέτρα που λαμβάνονται μέχρι στιγμής αποδίδουν, την ώρα που η Υπηρεσία Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή για παν ενδεχόμενο.
Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Αντωνιάδης, υπάρχει πλάνο Β το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία, σε περίπτωση κατά την οποία η κατάσταση κριθεί ως μη διαχειρίσιμη, ή τα επίπεδα ασφάλειας μειώνονταν σημαντικά, και συγκεκριμένα.
«Με το να μειώσουμε τους αριθμούς αεροπλάνων που εξυπηρετούμε στον εναέριο μας χώρο, ή να τα διελεύσουμε κάπου αλλού, ή ακόμη και να κλείσουμε τον εναέριο μας χώρο αν το ρίσκο είναι ανεξέλεγκτο.
Καταλήγοντας με το ότι επί του παρόντος δεν συντρέχει οποιοσδήποτε λόγος που να δικαιολογεί τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης.

Πηγή: Alphanews