Οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή φαίνεται ότι δεν αφήνουν ανεπηρέαστο ούτε τον τουρισμό, με την κρουαζιέρα να βλέπει τις πρώτες επιπτώσεις. Ταυτόχρονα, οι διακοπές στην Ελλάδα είναι φέτος απλησίαστες, με το κόστος για τους Κυπρίους να είναι απαγορευτικό.

Θα χάσουμε τους «τουρίστες της μέρας»

Για τα παραπάνω μίλησε στο Μεσημέρι και Κάτι ο Επίτιμος Πρόεδρος Ταξιδιωτικών Πρακτόρων, κ. Άκης Κελεπέσιης, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι ο τουρισμός της κρουαζιέρας πλήττεται. «Όσον αφορά τις αφίξεις, θα έλεγα ναι, γιατί πέρυσι και πρόπερσι είχαμε δύο εταιρείες κρουαζιερόπλοιων, οι οποίες έπιαναν και το Λιμάνι της Λεμεσού σαν λιμάνι επιβίβασης». Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι, «αυτόν τον ημερήσιο τουρισμό που είχαμε στην Κύπρο από την άφιξη αυτών των κρουαζιερόπλοιων δυστυχώς φέτος δεν θα τον έχουμε. Πολύ λίγα κρουαζιερόπλοια θα προσεγγίσουν το λιμάνι της Λεμεσού κατά τη διάρκεια της χρονιάς, οπότε θα χαθεί ένας σημαντικός αριθμός τουριστών, οι λεγόμενοι ‘τουρίστες της μέρας’». Οι εν λόγω τουρίστες τροφοδοτούσαν, φυσικά, τα μαγαζιά, τα εστιατόρια και τις επιχειρήσεις των λιμένων, που φέτος αναμένεται να επηρεαστούν.

Πιο λίγοι Κύπριοι θα ταξιδέψουν φέτος με κρουαζιέρα

Αναφορικά με τις κρουαζιέρες των Κυπρίων, ο κ. Κελεπέσιης σχολίασε ότι «και εκεί θα υπάρξει σίγουρα μια κάμψη, δηλαδή πιο λίγοι θα ταξιδέψουν με κρουαζιέρα», με κάποιους να αναμένεται να ταξιδέψουν αεροπορικώς σε άλλους προορισμούς της Ευρώπης και από εκεί να πάρουν τα πλοία για 8ήμερες κρουαζιέρες. Τέτοιοι προορισμοί, σύμφωνα με τον κ. Κελεπέσιη, είναι, για παράδειγμα, ο Πειραιάς, η Ρώμη, η Βαρκελώνη και η Κοπεγχάγη.

«Έχει ήδη γίνει το 20-25% των κρατήσεων για το καλοκαίρι»

Όπως σημείωσε ο Επίτιμος Πρόεδρος των Ταξιδιωτικών Πρακτόρων, «περίπου το 20 με 25% των κρατήσεων για τους καλοκαιρινούς μήνες έχει ήδη γίνει», ενώ ερωτηθείς αν πρόκειται για καλό ποσοστό, απάντησε: «Είναι αρκετά καλό ποσοστό, δείχνει ότι η κίνηση θα κυμανθεί περίπου όπως και πέρυσι».

«Παίζουν» με τις κρατήσεις οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή

Αναφορικά με τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή, ο κ. Κελεπέσιης σχολίασε ότι «αυτή την εβδομάδα αναμένουμε ότι θα υπάρξει μια συγκράτηση στις κρατήσεις λόγω της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, αλλά πιστεύω ότι, αν δεν υπάρξει οποιαδήποτε δυσάρεστη εξέλιξη, θα συνεχίσουν πάλι κανονικά οι κρατήσεις».

Απλησίαστη η Ελλάδα – Έως και 8% πάνω οι τιμές

Σε σχόλιο του Χρήστου Μιχάλαρου ότι οι διακοπές στην Ελλάδα έχουν γίνει απλησίαστες, ο κ. Κελεπέσιης απάντησε ότι «γενικά οι τιμές φέτος είναι πιο ψηλές από πέρυσι σε διάφορους προορισμούς», ενώ σχολίασε ότι οι αυξήσεις αγγίζουν το 6 με 7% και σε κάποιους προορισμούς φτάνουν και το 8%. Όσο για τους λόγους που συνέβαλαν σε αυτές τις κατακόρυφες αυξήσεις, σημείωσε ότι «είναι κυρίως η ακρίβεια που υπάρχει γενικά σε όλη την Ευρώπη και τα θέματα που υπήρχαν με τους κινητήρες των αεροπλάνων, που ανάγκασαν κάποιες αεροπορικές εταιρείες να περάσουν τα αεροπλάνα τους από ελέγχους».

Προβλέψεις για κάμψη αν συνεχιστούν οι αυξήσεις

«Ο κόσμος ταξιδεύει γιατί έχει τη δίψα ακόμη των δύο χρόνων που ήταν ο Covid και δεν φαίνεται να τον ακουμπά αυτή η ακρίβεια ιδιαίτερα, θα βρει ένα ταξιδιωτικό πακέτο στα μέτρα του και θα ταξιδέψει. Πιστεύω ότι αν συνεχίσουν οι τιμές και αυτή και την επόμενη χρονιά, σίγουρα θα έχουν κάμψη τα ταξίδια, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Ας ελπίσουμε βεβαίως να λυθούν αυτά τα προβλήματα και να γίνουν οι τιμές πιο καλές, τουλάχιστον όπως ήταν πέρυσι ή ακόμη και προ Covid εποχής», κατέληξε ο κ. Κελεπέσιης.