Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εξετάσεις των Αρχών αναφορικά με την ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης στην Έγκωμη, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό 18χρονης. Σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα, δεν υπήρχε πολεοδομική άδεια τροποποίησης του συγκεκριμένου κτιρίου.

Από διαρροή υγραερίου η έκρηξη
Μιλώντας στην εκπομπή ALPHA Καλημέρα, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, ανέφερε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, στις εξετάσεις συμμετείχαν, πέραν της Δύναμης και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, εμπειρογνώμονες, δημοτικές Αρχές, το Υπουργείο Εργασίας, αλλά και μέλη των ηλεκτρομηχανικών υπηρεσιών.
Όπως διαφάνηκε, η έκρηξη προκλήθηκε από διαρροή υγραερίου. «Αυτό είναι το ένα δεδομένο που έχουμε» ανέφερε ο κ. Ανδρέου, με το συγκεκριμένο συμπέρασμα να επιβεβαιώνεται και από τον Εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Σύμφωνα με τη μαρτυρία της 18χρονης, δεν υπήρχαν συσκευές όπου λειτουργούσαν με χρήση υγραερίου. «Δεν έγινε κατορθωτό να ερωτηθεί για κάποιες άλλες λεπτομέρειες», σημείωσε ο κ. Ανδρέου, διευκρινίζοντας ότι, μόλις το επιτρέψει η υγεία της, θα ληφθεί συμπληρωματική κατάθεση.

Χωρίς πολεοδομικές άδειες τροποποίησης…
Ο κ. Χρίστος Ανδρέου ανέφερε ότι δε φαίνεται να υπήρχαν πολεοδομικές άδειες για την τροποποίηση του συγκεκριμένου ισογείου χώρου σε αριθμό διαμερισμάτων.
«Έγινε μια διαμόρφωση του συγκεκριμένου χώρου, πράγματι σε τέσσερα διαμερίσματα τα οποία δεν υπήρχαν οποιεσδήποτε πολεοδομικές άδειες.»
Μέχρι στιγμής, κατά τον ίδιο, διερευνώνται ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα.
Παράλληλες εξετάσεις πραγματοποιούνται και από τις δημοτικές Αρχές.

«Για το κτίριο αυτό το οποίο πήρε άδεια οικοδομής το 1976, για ανέγερση ισόγειας κατοικίας και βοηθητικής οικοδομής, εκδόθηκε τροποποιητική άδεια το 1985 για προσθήκη ορόφου με υπόστεγο χώρο και κατοικία στον πρώτο όροφο. Και το 1988 εκδόθηκε άλλη τροποποιητική άδεια για ανέγερση τριώροφης οικοδομής που περιλαμβάνει, δύο καταστήματα, υπόστεγο χώρο στάθμευσης και δύο διαμερίσματα στους ορόφους.»
Όπως εξήγησε ο κ. Κυριάκου, διερευνάται εάν στην πορεία κατατέθηκαν στην Πολεοδομία αιτήσεις για τροποποιήσεις ή προσθήκες, αλλά και ποια ήταν η απάντηση.
Υπενθυμίζεται ότι η 18χρονη φέρει εγκαύματα πρώτου βαθμού σε διάφορα μέρη του σώματος της και νοσηλεύεται στον θάλαμο πλαστικής χειρουργικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, με τους θεράποντες γιατρούς να αναφέρουν πως η κατάσταση της υγείας της παραμένει σταθερή.

Πηγή: Alphanews.live