ΑΚΕΛ: Ανεπίκαιρη και αχρείαστη προσπάθεια για απαξίωση της Μεταρρύθμιση

Οι αρμόδιοι καλούνται αμέσως να εφαρμόσουν τους νόμους αντί να ψάχνουν ανύπαρκτα άλλοθι, δήλωσε ο Άριστος Δαμιανού. 

«Εδώ και μέρες παρακολουθούμε με ανησυχία αλλά και προβληματισμό, την ανεπίκαιρη και αχρείαστη προσπάθεια της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη να απαξιώσει την πολύ σημαντική Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μια Μεταρρύθμιση που όπως είπαμε κατ’ επανάληψη δεν αποτελεί τις απόλυτες θέσεις των εμπλεκομένων αλλά τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή. Βάλαμε και εμείς  πολύ νερό στο κρασί μας γιατί είδαμε τη μεγάλη εικόνα, την ανάγκη επίτευξης της Μεταρρύθμισης, την ανάγκη να δοθούν αυξημένες δυνατότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, έστω και αν σημαντικές δικές μας θέσεις δεν εγκρίθηκαν από την Ολομέλεια της Βουλής», ανέφερε.

«Η Μεταρρύθμιση ψηφίστηκε τον Μάρτιο του 2022, σε λίγο μπαίνουμε στον Μάρτιο του 2024. Γιατί αλήθεια ο αρμόδιος Υπουργός άνοιξε τον χορό και χτες ο ίδιος ο Πρόεδρος μπήκε στον χορό της αποδόμησης της Μεταρρύθμισης; Νομιμοποιούμαστε να ισχυριστούμε ότι οι ανεπάρκειες και η κωλυσιεργία στην πορεία υλοποίησης προκαλούν ανησυχία στην κυβέρνηση, η οποία ψάχνει άλλοθι στους νομούς;  Διερωτόμαστε, δεν είναι η κυβέρνηση που ύπνωττε και έπρεπε να τήν ξυπνήσουμε για να φέρει στη Βουλή εφαρμοστικό νόμο για να γίνουν εκλογές για τις Σχολικές Εφορείες; Αλήθεια, ο Πρόεδρος που διαμαρτύρεται για τον Ακάμα γνωρίζει που θα στεγαστεί ο Επαρχιακός Οργανισμός Αυτοδιοίκησης στην ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου; Έχει ενημερωθεί από τον Υπουργό του για το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο κατέληξε η προσπάθεια υλοποίησης των νόμων με το αυξημένο δικαίωμα κατανομής εδρών στην Αγία Νάπα; Έχει ενημερωθεί ότι ουσιαστικά εδώ και εννέα μήνες αναμένουμε εφαρμοστικούς της Μεταρρύθμισης νόμους από το Υπουργείο Εσωτερικών; Είναι η Βουλή, η Επιτροπή Εσωτερικών και τα κόμματα που ευθύνονται για αυτό; Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αντί να ηγείται της προσπάθειας αποδόμησης της Μεταρρύθμισης, ας ηγηθεί επιτέλους αποτελεσματικά της κυβέρνησης του.

Αναδεικνύουν ως μείζον ζήτημα τις τελικές ρυθμίσεις για το Δήμο Ακάμα. Kαι εδώ υπάρχει εξήγηση. Ομολογουμένως η στρέβλωση που προέκυψε με τον μεγάλο αριθμό αντιδημάρχων, είχε να κάνει με μια πολιτική πραγματικότητα της τότε εποχής. Τις παρασκηνιακές προσπάθειες της τότε κυβέρνησης, της οποίας ο νυν Πρόεδρος και ο νυν Υπουργός Εσωτερικών ήταν μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, να δώσει τον Ακάμα βορά στις ορέξεις μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και τη δική μας προσπάθεια να το αποτρέψουμε εντάσσοντας -ναι, όχι κατά τρόπο ενδεδειγμένο- τις κοινότητες του Ακάμα και της Λαόνας στους δύο υφιστάμενους Δήμους Πέγειας και Πόλεως Χρυσοχούς. Εξάλλου, δεν είμαστε εμείς που ως υποψήφιοι τάζαμε λεγόμενη ήπια ανάπτυξη του Ακάμα στους κατοίκους των κοινοτήτων. Και όταν ασφαλώς προεκλογικά τάζεις λαγούς και πετραχήλια αλλά μετεκλογικά περνάς κάτω από τον πήχη των προσδοκιών που εσύ δημιούργησες, μόνη σου έγνοια είναι ο Δήμος Ακάμα.

Αλλά, αλήθεια, αυτό ποια σχέση έχει με το γεγονός ότι πριν δεκαπέντε μέρες στην Επιτροπή Εσωτερικών μάς έλεγαν οι εκλεγμένοι της Επαρχίας Λευκωσίας ότι ούτε λογισμικά έχουν κατορθώσει να ενοποιήσουν, ούτε οριζόντια ενημέρωση υπάρχει, ούτε έτοιμα οργανογράμματα, άρα ούτε γνώση για το πώς και ποιοι θα μεταφερθούν από τους Δήμους και το κέντρο, για σκοπούς πολεοδομίας και αδειοδοτήσεων, στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης; Και είναι από αυτούς τους Οργανισμούς που θα κριθεί η Μεταρρύθμιση. Να αποκαλύψω, ότι δεν έχει υπάρξει καν συνεννόηση του αρμόδιου Υπουργείου Εσωτερικών και της Πολεοδομίας με τους δημόσιους υπαλλήλους που θα κληθούν να μεταφερθούν στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης και ότι απειλούνται με πειθαρχικά μέτρα σε περίπτωση άρνησης τους; Να αποκαλύψω ότι ακόμα και σήμερα υπάρχουν Προσωρινά Συντονιστικά Συμβούλια που δεν συνέρχονται όπως θα έπρεπε; Το δε Συμβούλιο Λευκωσίας έχει να συνέλθει από τον περασμένο Νοέμβριο. Για όλα αυτά ευθύνονται οι νόμοι; Ευθύνεται η Βουλή; Ευθύνεται η Επιτροπή Εσωτερικών, η οποία εισέπραττε διθυράμβους από το σύνολο των εμπλεκομένων για το επίτευγμα της Μεταρρύθμισης;

Αν τα λέμε όλα αυτά δεν είναι διότι δεν θέλουμε να αναλάβουμε το δικό μας μερίδιο ευθύνης, γιατί εμείς το αναλαμβάνουμε. Κάθε μήνα ασκούμε Κοινοβουλευτικό Έλεγχο, κάθε μήνα στέλνουμε επιστολές, κάθε μήνα δημοσιοποιούμε τις ανησυχίες μας για την πορεία υλοποίησης, γιατί εμείς θέλουμε να υλοποιηθεί η Μεταρρύθμιση και ασκούμε πολιτική πίεση για να βρεθούν λύσεις. Δεν διστάσαμε κατά τη διάρκεια των δύσκολων συζητήσεων στη Βουλή να συγκρουστούμε με κατεστημένα για το καλό των πολιτών.  Δεν ψάχνουμε άλλοθι για την ανεπάρκεια και την κωλυσιεργία στην εφαρμογή της Μεταρρύθμισης. Αυτό που εισπράττουμε ανά το παγκύπριο είναι την αδυναμία και την έλλειψη πολιτικής βούλησης αυτής της  κυβέρνησης να συγκρουστεί με κατεστημένα για να επιβληθούν οι νόμοι και να εφαρμοστεί η Μεταρρύθμιση. Είναι την αδυναμία της να πάρει θέση και να τοποθετηθεί ξεκάθαρα απέναντι από τις σκοπιμότητες και τα εμπόδια που τίθενται από ορισμένους επιτήδειους στην πορεία υλοποίησης της Μεταρρύθμισης, που εισπράττουμε.

Μετά τις αρχικές τοποθετήσεις του αρμόδιου Υπουργού, επέλεξα συνειδητά να κρατήσω χαμηλούς τόνους γιατί η Επιτροπή Εσωτερικών είναι εταίρος εκείνων που καλούνται να εφαρμόσουν τη Μεταρρύθμιση. Του Υπουργείου Εσωτερικών, της Ένωσης Δήμων, της Ένωσης Κοινοτήτων, των τοπικών αρχόντων. Η Βουλή ψηφίζει, δεν εφαρμόζει νόμους. Όμως ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους ως ορίζει ο νόμος και να σταματήσουν να αναθεματίζουν τους νόμους και να αποδομούν τη Μεταρρύθμιση. Σε τέσσερις μήνες έχουμε εκλογές και θα ήταν μέγα λάθος να στείλουν το μήνυμα στους πολίτες ότι δεν αξίζει να ψηφίσουν για τη Μεταρρύθμιση, δεν αξίζει να ψηφίσουν στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Γιατί η Μεταρρύθμιση όντως δημιουργεί δυνατότητες τις οποίες εκείνοι που καλούνται να εφαρμόσουν τους νόμους, αν το πράξουν με επιτυχία αυτό θα αποβεί προς όφελος των πολιτών, των τοπικών κοινωνιών, τις ίδιας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως της πιο άμεσης μορφής δημοκρατίας.

Αλλά για να γίνει πράξη η Μεταρρύθμιση πρέπει αμέσως να τερματιστεί αυτή η ανεπίκαιρη, αχρείαστη, ζημιογόνα συζήτηση. Μετά την εφαρμογή της Μεταρρύθμισης έχουμε άπλετο χρόνο και στρεβλώσεις να διορθώσουμε και περαιτέρω βελτιώσεις να επιφέρουμε. Αλλά σήμερα μοναδικό καθήκον και ευθύνη των αρμοδίων είναι να εφαρμόσουν τους νόμους και όχι να ψάχνουν ανύπαρκτα άλλοθι», καταλήγει η δήλωση του Άριστου Δαμιανού, Πρόεδρος της Επ.Εσωτερικών της Βουλής και βουλευτής του ΑΚΕΛ.

ΠΗΓΗ: Sigmalive.com

Ακολουθήστε το Balla στο Facebook, στο Instagram και στο TikTok

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ:
 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 

Απίθανο συμβάν στο Φλουμινένσε-Μποταφόγκο: Τραυματίας (;) παίκτης έγινε… μπαλάκι!

Απίστευτο σκηνικό στον αγώνα της Φλουμινένσε με την Μποταφόγκο για το πρωτάθλημα Καριόκα...

«Μια από τα ίδια, αυτό μας έχει στοιχίσει όλη τη χρονιά…»

Στον ΣΠΟΡ ΦΜ 95.0 μίλησε ο γενικός διευθυντής της...

Η βαθμολογία των ομάδων των playoffs στα… μεταξύ τους!

Το πρωτάθλημα της Stoiximan Super League είναι φέτος ίσως πιο ανταγωνιστικό...

Παιδί μεταναστών πέθανε σε βάρκα καθ’ οδόν για Κύπρο και το έριξαν στη θάλασσα!

Σοκ προκαλεί η ομολογία Σύρου μετανάστη που έφτασε με...

Μέσα ο Αρτυματάς, έξω ο Γκερέρο! (ΠΙΘΑΝΗ 11ΑΔΑ)

Στην αποστολή της Ανόρθωσης για το σημερινό ντέρμπι με...

«Happy Birthday To You»: Το τραγούδι των γενεθλίων έχει… γενέθλια και γίνεται 100!

Το ημερολόγιο δείχνει 4 Μαρτίου του 1924 και είναι...

Το ομορφότερο καλάθι του Κώστα Σλούκα!

Η μικρή Βαλέρια Σλούκα έκανε ντεμπούτο στα γήπεδα σε...

ΝΤΙΕΜΕΡΣΙ ΝΤΟΓΚΑΛΑ: Ήθελε τρία χρόνια…να παίξει την μπάλα που ξέρει!

Στις 18 Αυγούστου 2020 Η εταιρεία ΑΠΟΕΛ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ (ΔΗΜΟΣΙΑ)...

ΠΑΜΕ ΧΑΜΠΟ…

Προετοιμάζει τον σπουδαίο του ποδοσφαιριστή, ο Γιάννης Αναστασίου. Ο...

Ολοκληρώνεται σήμερα το αναπτυξιακό τουρνουά Εθνικών Ομάδων Κ16

Με δύο αγώνες που θα αρχίσουν στις 11:00 το...

Η ξεχωριστή μέρα του Μάμα!

Τα γενέθλιά του γιορτάζει σήμερα ο Ραφαήλ Μάμας, ο...

Παραμένει στο Νο.9 η Σάκκαρη – Κέρδισε μια θέση ο Τσιτσιπάς

Η Μαρία Σάκκαρη διατηρήθηκε στο Top 10 της παγκόσμιας...

Ιστορικό ρεκόρ επίθεσης για ΠΑΟΚ!

Με τη νίκη στη Λαμία (0-2), εκμεταλλευόμενος και το 3-3...

Αρνητικό ρεκόρ για τον Τσάβι στην Μπαρτσελόνα!

Ένα αρνητικό ρεκόρ έχει ο Τσάβι στην Μπαρτσελόνα. Από...

Τατάρ: Oι Ε/κ έκαναν παρόμοιες σφαγές σε Τ/κ όπως το Ισραήλ στη Γάζα

Ο κατοχικός ηγέτης  Ερσίν Τατάρ, επέκρινε τον πόλεμο του...

Γράφει ιστορία στον Ολυμπιακό ο Ελ Καμπί, μόνο ο Σιδέρης έχει καλύτερο σερί!

Τα 10 γκολ σε 7 σερί παιχνίδια έφτασε ο Αγιούμπ Ελ...

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ…

Έτσι είναι για την Ανόρθωση η αναμέτρηση με την...

Τρεις λόγοι, ένας στόχος! (ΤΟ ΠΛΑΝΟ)

Η νίκη αποτελεί πάντοτε το καλύτερο… φάρμακο μετά από...

Η ώρα της Λάρνακας: Εντυπωσιακή άνοδος στην αγορά ακινήτων

Για χρόνια η Λάρνακα αποτελούσε τον φτωχό συγγενή όσον...

Συννεφιασμένος σήμερα ο καιρός-Μεμονωμένες βροχές σε διάφορες περιοχές

Συννεφιασμένος θα είναι σήμερα ο καιρός ενώ αυξημένες νεφώσεις...

Ντέρμπι κομβικής σημασίας! (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ/ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ)

Με τρεις αγώνες ολοκληρώνεται σήμερα η 2η αγωνιστική των...

Δέκα νεκροί στη μαζική απόδραση κρατουμένων από τη μεγαλύτερη φυλακή της Αϊτής

Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια μαζικής απόδρασης...

Ώρα κλήρωσης για τα πλέι οφ!

ο μεσημέρι της Δευτέρας (4/3) είναι προγραμματισμένη η κλήρωση...

Παράπονα από Ντε Χαγκ!

Ο προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ εξέφρασε παράπονα για την...

Οι Μάτζικ «διέλυσαν» τους Πίστονς και παραμένουν σε τροχιά playoffs

Οι Ορλάντο Μάτζικ έκαναν επίδειξη δύναμης απέναντι στους Ντιτρόιτ...

Η ξεχωριστή αφιέρωση του Ουάρντα!

Απολαυστικός Αμρ Ουάρντα, μετά το τέλος της αναμέτρησης του...

Με μυθικό Ουεμπανιάμα οι Σπερς σόκαραν τους Πέισερς!

Ο Γάλλος σέντερ με συγκλονιστική εμφάνιση οδήγησε τους Σαν...

Η Πόρτο διέλυσε την Μπενφίκα!

Η Πόρτο διέλυσε την Μπενφίκα στο clássico με 5-0 και προκάλεσε ανακατάταξη στην κορυφή της Primeira...

Διαστημικοί Σέλτικς, διέλυσαν με 52άρα τους Γουόριορς!

Οι Μπόστον Σέλτικς δεν... χαρίστηκαν στους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς...

TV Agenda: Οι τηλεοπτικές μεταδόσεις της ημέρας

Δευτέρα, 04 Μαρτίου 00:00 Alejandro TABILO - Sebastian BAEZ (FINAL) 2024 ATP...

Μπιλμπάο – Μπαρτσελόνα 0-0: Η ισοπαλία στέρησε όνειρα για σεντόνι και για τίτλο! (ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ)

Αθλέτικ Μπιλμπάο και Μπαρτσελόνα δεν κατάφεραν να βρουν το νικητήριο τέρμα και...

Έκανε πάρτι η Λανς κόντρα στη Λυών! (ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ)

Ντέρμπι μόνο στην θεωρία ήταν η αναμέτρηση με την...

Σοβαρό πρόβλημα για τον Πόιθρες: Αντιμετωπίζει ημιπάρεση!

Με ένα σοβαρό πρόβλημα επέστρεψε από τους αγώνες της Ακτής...

Η Νάπολι… έλιωσε στο καυτό Ντιέγκο Μαραντόνα την απογοητευτική Γιουβέντους! (ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ)

Εφτάψυχη Νάπολι, τέζαρε τη Γιουβέντους! Οι «παρτενοπέι» επικράτησαν με 2-1 της Γηραιάς Κυρίας και...

Μεντιλίμπαρ: «Όταν ήρθα ήμασταν αρκετά πίσω – Τώρα αρχίζει το πρωτάθλημα»

Ο Ολυμπιακός επικράτησε 3-0 του Βόλου στην αυλαία της κανονικής διάρκειας της Stoiximan Super League...

Αλμέιδα: «Η νοοτροπία μου είναι να είμαστε πρώτοι, η μάχη πλέον δεν εξαρτάται από εμάς»

Την πρώτη θέση της κανονικής διάρκειας της Stoiximan Super...

Τερίμ: «Αυτό που έγινε στο τέλος του αγώνα με τον Ιωαννίδη το βλέπουμε στο βόλεϊ»

«Αυτοκτονία» του Παναθηναϊκού στο Ηράκλειο, καθώς ήρθε ισόπαλος 2-2 με τον ΟΦΗ στο «Θεόδωρος Βαρδινογιάννης»,...

Η Μαγιόρκα σόκαρε την Τζιρόνα!

Πρωτάθλημα τέλος στις Βαλεαρίδες για την Τζιρόνα. Η ομάδα...

Stoiximan Super League: Η ώρα της κλήρωσης και τα κριτήρια ισοβαθμίας σε playoffs και playouts…

Την Κυριακή (03/03) ολοκληρώθηκε η κανονική διάρκεια της Stoiximan Super...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Θέλω να ανέβει η Ομόνοια 29ης Μαίου…» (ΒΙΝΤΕΟ)

Αυτό είπε ο Κώστας Μαλέκος στο 106ο επεισόδιο της...

Το μήνυμα του Μαλέκου στον Σπιλέφσκι… (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Κώστας Μαλέκος στο 196ο επεισόδιο της εκπομπής «Balla...

ΠΡΟΛΑΒΕΤΕ…

Όποιος προλάβει πλέον, για να πάρει την υπογραφή του...

Η στρατηγική του κόουτς, το προβάδισμα (οι επιστροφές) και το τεράστιο πάθος ΟΛΩΝ!

Νίκησε τον Άρη με τον ίδιο τρόπο. Πήρε βαθμό...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΕΟ…

Το ΑΠΟΕΛ θα πάει σαν πρωτοπόρο στη Λεμεσό και...

Γι’ αυτό ο ρεφ σφύριξε τη λήξη πριν το γκολ της Ρεάλ Μαδρίτης! (ΒΙΝΤΕΟ)

Για ποιο λόγο ο διαιτητής σφύριξε τη λήξη του...

ΑΠΟΕΛ 1-0 ΠΑΦΟΣ FC: Ένα βήμα πιο κοντά στον τίτλο! (ΦΩΤΟΣ-ΒΙΝΤΕΟ)

H πρώτη νίκη του ΑΠΟΕΛ στα πλέι οφ είναι...

ΟΜΟΝΟΙΑ 29Μ. 3-0 ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ: Έκανε επίδειξη δύναμης η ομάδα του Τούτιτς! (ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ/ΦΩΤΟΣ/ΒΙΝΤΕΟ)

Με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Φάμπιο που πέτυχε δύο γκολ,...

To ΠΡΟ-ΠΟ του Μαλέκου για την 2η αγωνιστική των πλέι οφ… (ΒΙΝΤΕΟ)

Δείτε τις προβλέψεις που έκανε ο Κώστας Μαλέκος στο...

INSTAGRAM