Ο Υπουργός Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας μίλησε στο Euronews για τη μείωση των μεταναστευτικών ροών το 2023, καθώς και για την πρόταση της Λευκωσίας να χαρακτηριστεί ασφαλής χώρα η Συρία.

«Υπάρχουν παράτυποι μετανάστες που φτάνουν στην Κύπρο και πιστεύουν πως θα πάρουν το τρένο και θα φτάσουν στη Γερμανία. Καταλαβαίνετε λοιπόν πως υπάρχει ζήτημα παραπληροφόρησης. Οι διακινητές περιγράφουν μια πραγματικότητα που δεν υπάρχει» δήλωσε στο Euronews ο Υπουργός Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Εμείς ζητούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να επανεξετάσει το καθεστώς της Συρίας. Αυτή τη στιγμή οι Σύροι δεν μπορούν να απελαθούν γιατί θεωρούνται πρόσφυγες πολέμου. Όμως στη χώρα μας υπάρχουν Σύροι που παίρνουν το αεροπλάνο, πηγαίνουν στην πατρίδα τους και μετά επιστρέφουν. Κάποιες περιοχές είναι ασφαλείς. Πρέπει λοιπόν να μπορούν να απελαθούν και κάποιοι Σύροι» εκτιμά ο Κωνσταντίνος Ιωάννου.

«Βεβαίως και πρέπει να δημιουργηθεί ένα Υφυπουργείο Μετανάστευσης. Αυτή τη στιγμή το Υπουργείο Εσωτερικών έχει πολλές αρμοδιότητες και ένα ευρύ πεδίο δράσεων. Ένα νέο υφυπουργείο, θα πετύχει καλύτερο συντονισμό όλων των υπηρεσιών που εμπλέκονται. Αυτό συμβαίνει και στην Ελλάδα, όπου ο κύριος Καιρίδης είναι επικεφαλής ενός αυτόνομου υπουργείου. Εκτιμώ πως αυτό είναι σωστό και σύντομα θα γίνει πράξη και στην Κύπρο» υποστηρίζει ο κ. Ιωάννου.

«Η κυβέρνηση εφαρμόζει μια νέα, ενιαία στεγαστική πολιτική. Στόχος είναι η προσιτή στέγη για όλους. Αυτός είναι ο στόχος του προγράμματος ”Built to Rent” που δίνει σημαντικά κίνητρα στους κατασκευαστές και εξασφαλίζει λογικό ενοίκιο για μια περίοδο έξι ετών».

ΠΗΓΗ: SIGMALIVE