Επανέρχεται στο προσκήνιο το θέμα του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, με την Επιτροπή Εργασίας να θέτει επί τάπητος σημαντικά ζητήματα, που έχουν δημιουργήσει κάποια κενά, για το συγκεκριμένο θέμα. Στόχος είναι να ενημερωθεί για τις προθέσεις της Κυβέρνησης, όσον αφορά στο θέμα των ωραρίων λειτουργίας των καταστημάτων, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο θα συνεχίσει στο ίδιο πλαίσιο με την προηγούμενη ή αν υπάρχει άλλο πλάνο.

Με τις γιορτινές ημέρες των Χριστουγέννων και την αλλαγή του χρόνου να πλησιάζουν με ραγδαίους ρυθμούς, κάτι που σημαίνει ότι οι Κύπριοι θα βγουν στους δρόμους για να ψωνίσουν και επομένως τα καταστήματα θα είναι γεμάτα, η Επιτροπή Εργασίας επαναφέρει στο προσκήνιο το πολυσυζητημένο θέμα του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων. Ο υπουργός Εργασίας κλήθηκε να παραστεί στη συνεδρία της Επιτροπής, ώστε να παρουσιάσει το πλάνο της Κυβέρνησης για το συγκεκριμένο θέμα.

«Θέλουμε να δούμε τις προθέσεις της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στις πολιτικές της επί του θέματος του ωραρίου των καταστημάτων. Υπάρχει επιπλέον ένα ζήτημα που αφορά στην έκδοση διατάγματος, επειδή βάσει νομοθεσίας δόθηκε η αρμοδιότητα στην εκτελεστική εξουσία, μέσω διατάγματος να ρυθμίζει το θέμα των ωραρίων. Είναι οι μεγάλες συζητήσεις που έγιναν πριν μερικά χρόνια», εξήγησε στον REPORTER ο πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας, βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Καυκαλιάς.

Στο μεταξύ, η Επιτροπή Εργασίας αποφάσισε να επαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα για δύο σημαντικούς λόγους, που επηρεάζουν την κατάσταση. «Ο ένας λόγος είναι για να δούμε την πολιτική της Κυβέρνησης, αν θα ακολουθήσει την γραμμή της προηγούμενης Κυβέρνησης, που έχει καθορίσει ένα πλαίσιο που βολεύει κάποιες μεγάλες εταιρείες, εις βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με το να λειτουργούν την Κυριακή τα καταστήματα. Ο δεύτερος λόγος είναι για να δούμε τι ισχύει σήμερα αναφορικά με το διάταγμα. Αυτά θα τεθούν στο τραπέζι της συζήτησης, για να έχουμε απαντήσεις από πλευράς Κυβέρνησης».

Πάντως, ο Γιάννης Παναγιώτου, κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού του Υπουργείου του στην Επιτροπή Οικονομικών και ερωτηθείς σχετικά με το θέμα, είχε αναφέρει πως η Κυβέρνηση δεν ευνοεί την αλλαγή του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, ενώ το συγκεκριμένο θέμα είχε απασχολήσει και τον περασμένο Ιούλιο, όταν ο υπουργός Εργασίας είχε συνάντηση με την ΠΟΒΕΚ. Τότε είχε αναφέρει πως το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων επηρεάζει την οικονομία, την κοινωνία, επιχειρήσεις, εργοδότες και εργαζόμενους.

«Δημιουργείται ένα κενό και θέλουμε να δούμε πώς η Κυβέρνηση προσεγγίζει το ζήτημα, τι σκέφτεται να κάνει, αν θα προχωρήσει σε αναθεώρηση του διατάγματος και σε ποιο πλαίσιο θα κινηθεί. Αν έχει πρόθεση να αγγίξει το θέμα λειτουργίας των καταστημάτων την Κυριακή. Αυτό είναι το πλαίσιο που θα κινηθεί το θέμα. Αυτή τη στιγμή είναι ανοιχτά τα καταστήματα χωρίς περιορισμούς και θέλουμε να δούμε τις προθέσεις της Κυβέρνησης, αν είναι να κινηθεί στα ίδια πλαίσια με την προηγούμενη Κυβέρνηση. Υπάρχει ένα ζήτημα με το αν υπάρχει σε ισχύ διάταγμα. Θέλουμε να εξετάσουμε και αυτό το σημείο», σημείωσε ο κ. Καυκαλιάς.

Η θέση του Συνδέσμου Περιπτεριούχων Κύπρου

Στο μεταξύ, σε υπόμνημα που απέστειλε στην Επιτροπή Εργασίας, ο Σύνδεσμος Περιπτεριούχων αναφέρει πως το ζήτημα της αλλαγής του ωραρίου των καταστημάτων είναι σοβαρό και θα πρέπει να μελετηθούν όλες οι παράμετροι πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση. Στο υπόμνημα σημειώνεται πως η πολιτεία έχει υποχρέωση να προστατεύσει τους πολίτες και όχι να τους σπρώχνει στην παρανομία, ενώ τονίζεται πως η ανυπαρξία ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων σε συνδυασμό με την ανεξέλεγκτη πώληση προϊόντων, οδήγησε στο να χαθεί η ταυτότητα από κάθε επαγγελματική ομάδα και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να οδηγηθούν στον οικονομικό μαρασμό.

Στο υπόμνημα αναφέρεται ότι υπάρχουν δύο βασικοί παράμετροι, που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Η μία είναι η κοινωνική παράμετρος και αναφέρεται ότι το θέμα λειτουργίας των καταστημάτων εκτός από αντιπαράθεση μεταξύ των επαγγελματιών τείνει να εξελιχτεί σε αντιπαράθεση μεταξύ των εργαζομένων γιατί κάποιοι τους χρησιμοποιούν για να επιτύχουν τα σχέδια τους. Η δεύτερη παράμετρος είναι η οικονομική και υπογραμμίζεται ότι «η κυριότερη αντιπαράθεση επικεντρώνετε μεταξύ των Malls και μεγάλων υπεραγορών από την μια πλευρά και από την άλλη των ειδικών καταστημάτων όπως: – περίπτερα, κρεοπωλεία, αρτοποιία, ζαχαροπλαστεία, ψησταριές κ.τ.λ.. Ο κυριότερος λόγος αντιπαράθεσης είναι η συγκέντρωση στις υπεραγορές προϊόντων που παραδοσιακά ανήκουν στα ειδικά καταστήματα με αποτέλεσμα να οδηγούνται στον μαρασμό και στο κλείσιμο. Το πρόβλημα με τα Malls έγκειται στο ότι η λειτουργία τους στα αστικά κέντρα επηρεάζουν την βιωσιμότητα των άλλων καταστημάτων».

Πάντως, ο Σύνδεσμος Περιπτεριούχων σημειώνει πως το πρόβλημα θα λυθεί μόνο με σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους και όχι με συμβιβασμούς και μπαλώματα.