Ανάμεσα στα πολλά κι ενδιαφέροντα που είπε ο πρόεδρος της Ανόρθωσης, Ανδρέας Σάντης, στην εκπομπή «Γκολ και Θέαμα» του ΡΙΚ, ξεχώρισε η αναφορά του που αφορούσε το διοικητικό. Ένα θέμα το οποίο συχνά πυκνά επανέρχεται στην επικαιρότητα για την ομάδα της Αμμοχώστου και μόνο τυχαίες δεν ήταν οι χθεσινές του τοποθετήσεις.
ΜΕΤΟΧΕΣ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ: Ο κ. Σάντης παραδέχθηκε πως η εκκρεμότητα που αφορά τη μεταβίβαση των μετοχών δημιουργεί προβλήματα. Ποια ακριβώς προβλήματα εννοούσε; Όπως είναι γνωστό, η νυν διοίκηση διαχειρίζεται μεν την εταιρεία, αλλά οι μετοχές δεν έχουν (ακόμη) μεταβιβαστεί.
Επί της ουσίας, σε καθαρά νομικό πλαίσιο, ο Χρήστος Πουλλαΐδης παραμένει μεγαλομέτοχος κι αυτό θα πάψει να ισχύει όταν υπογραφτεί συμφωνία για μεταβίβαση των μετοχών. Όσο δεν υπάρχει όμως συμφωνία, ο νυν πρόεδρος ανησυχεί ότι θα δημιουργήσει προβλήματα στο άμεσο μέλλον στο να αποκομίσει επιπλέον οικονομικούς πόρους. Ποιος θα θελήσει, για παράδειγμα, σε ένα ή δύο χρόνια, να επενδύσει σε μία εταιρεία που επί της ουσίας ακόμη θα ανήκει στον κ. Πουλλαΐδη, εάν δεν υπάρξει τελική συμφωνία; Αυτή είναι μια μεγάλη ανησυχία του Ανδρέα Σάντη που αφορά βεβαίως το οικονομικό. Δεν είναι μυστικό ότι η κατάσταση δεν είναι εύκολη και γι’ αυτό η διοίκηση θα προβεί σε άνοιγμα στον κόσμο για βοήθεια, παρουσιάζοντας το πλάνο που έχει εκπονήσει την Παρασκευή σε συνέντευξη Τύπου.
ΠΕΡΙ ΜΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ: Μόνο τυχαία δεν ήταν επίσης η αναφορά του για το ότι θα πρέπει να υπάρχει μία διοίκηση σε εταιρεία και σωματείο. Ο Σάντης δήλωσε πως από τη στιγμή που δεν υφίσταται επενδυτής στο παρόν στάδιο, δεν υπάρχει λόγος να υπάρχουν δύο διοικήσεις. Αφήνοντας στο περιθώριο το θέμα της συμφωνίας μεταξύ σωματείου-εταιρείας, για να συμβεί αυτό υπάρχει ένας και μόνος τρόπος: να παραιτηθεί η διοίκηση Χαμπουλλά από το σωματείο. Όπως πληροφορούμαστε, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί, για πολλούς και διάφορους λόγους.
Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Ο Ανδρέας Σάντης δεν μίλησε για διάλυση της εταιρείας και τέτοιο θέμα δεν υφίσταται-και ούτε μπορεί να υπάρξει, τουλάχιστον στα επόμενα χρόνια. Η εταιρεία δεν μπορεί να διαλυθεί για δύο λόγους:
1) Σε περίπτωση που προκύψει ενδιαφερόμενος επενδυτής στο μέλλον, προφανώς δεν θα θελήσει να επενδύσει σε σωματείο αλλά σε μία εταιρεία αγοράζοντας μετοχές.
2) Για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Χρήστου Πουλλαΐδη. Τι εννοούμε: η συμφωνία που υπήρξε όταν συστάθηκε η εταιρεία, προνοεί μεταξύ άλλων πως εάν στο μέλλον η Ανόρθωση εξασφαλίσει έσοδα από ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης ή προκύψει ενδιαφέρον από επενδυτή για αγορά μετοχών (προφανώς του πλειοψηφικού πακέτου), ο κ. Πουλλαΐδης θα μπορεί να έχει οικονομικό όφελος. Μπορεί βέβαια το σωματείο να διακόψει τη συνεργασία του με την εταιρεία, αλλά σε μια τέτοια περίπτωση, θα αναλάβει και τα χρέη της, όπως ακριβώς έγινε στην ΑΕΛ…
Ανδρέας Βεντούρης