ΠτΔ: Δεν θα επιτραπεί σε μια μειοψηφία να αμαυρώνει το όνομα της χώρας

Δεν θα επιτρέψουμε σε μια πολύ μικρή μειοψηφία ατόμων στη χώρα να αμαυρώνουν ένα όνομα που κτίστηκε μέσα από πολλές προσπάθειες και μετά από πολλά χρόνια, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, από το βήμα του 55ου Τακτικού Παγκύπριου Συνέδριου της Ένωσης Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ).

Σε χαιρετισμό του, κατά το 55ο Τακτικό Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΤΥΚ, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έκανε αναφορά στο θέμα της διαφθοράς και στην εικόνα της Κύπρου στο εξωτερικό, λέγοντας πως «είναι κάτι για το οποίο πρέπει να συνεργαστούμε όλοι για να ανατρέψουμε την αρνητική εικόνα».

Όπως σημείωσε, «είναι για αυτό τον λόγο που η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή αντέδρασε με τον συγκεκριμένο τρόπο που αντέδρασε στο θέμα των αμερικανικών και βρετανικών κυρώσεων που ανακοινώθηκαν», προσθέτοντας πως η Κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει ένα σχέδιο δράσης για βελτίωση του ονόματος της χώρας, τονίζοντας ότι είναι εδώ για να αξιοποιήσει την στρατηγική οικονομικής διπλωματίας, να αξιοποιήσει τις διπλωματικές αποστολές και ότι είναι ένα θέμα το οποίο τον απασχολεί.

Για την οικονομία, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «η οικονομία μας, όπως και ο τραπεζικός τομέας, έχουν ανακάμψει και επιδείξει ανθεκτικότητα τα τελευταία χρόνια σε ένα πολύ δύσκολο διεθνές περιβάλλον, έχοντας να αντιμετωπίσουν πρωτόγνωρες προκλήσεις, όπως η πανδημία, καθώς και ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία, με όλες τις συνεπακόλουθες επιπτώσεις που βιώνουμε, προσθέτοντας ότι «παρά τις δύσκολες αυτές συνθήκες, αποτελεί γεγονός ότι οι επιδόσεις της οικονομίας μας απέδειξαν την δυναμικότητά της, ενώ μεσοπρόθεσμα αναμένεται να συνεχίσει να παρουσιάζει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, παρά την αναμενόμενη επιβράδυνση, λόγω κυρίως εξωγενών παραγόντων».

«Τα δημόσια οικονομικά αναμένεται να διατηρήσουν την βιώσιμη τους πορεία, ενώ πρόκληση παραμένει ο υψηλός πληθωρισμός, αν και έχει αρχίσει η σταδιακή αποκλιμάκωσή του», είπε.

Σε σχέση με το θέμα της γήρανσης του πληθυσμού, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως απασχολεί την κυβέρνηση σε μεγάλο βαθμό, σημειώνοντας πως «βρισκόμαστε σήμερα στο 1,3%, χρειαζόμαστε 2,1% για να μπορεί να γίνεται αναπλήρωση του πληθυσμού στα 25 χρόνια».

«Αντιλαμβάνεστε τι τεράστια πρόκληση είναι για μας, που πρέπει από σήμερα να το δούμε για να μην περιμένουμε να φτάσουμε σε μια αρνητική εξέλιξη. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις ολοένα επιταχυνόμενες εξελίξεις στον τομέα της διπλής μετάβασης, ψηφιακής και πράσινης, οι οποίες παρουσιάζουν σοβαρότατες προκλήσεις, αλλά και ευκαιρίες, θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι κυπριακές επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι σε αυτές όχι μόνο θα επιβιώσουν αλλά θα μπορέσουν να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας», ανέφερε.

Για τίς κυπριακές τράπεζες, είπε πως «έχουν σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο σε σχέση με τις Μη Εξυπηρετούμενες Χορηγήσεις, επιτυγχάνοντας μονοψήφιο ποσοστό το 2022, περίπου στο 9,5% των συνολικών χορηγήσεων».

Ωστόσο, σημείωσε «αυτό το ποσοστό όμως εξακολουθεί να είναι ψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ που ανέρχεται στο 1,8%, γεγονός που δεικνύει ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες περαιτέρω αποκλιμάκωσής του, άρα δεν πρέπει να θεωρούμε ότι λύθηκε αυτό το πρόβλημα».

Συμπλήρωσε ακόμα ότι ο υψηλός πληθωρισμός, σε συνδυασμό με τα αυξανόμενα επιτόκια, αναμένεται να μειώσουν το διαθέσιμο εισόδημα  των δανειοληπτών, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολία αποπληρωμής των δανείων τους.

Κάλεσε τις τράπεζες να ακολουθούν διαδικασίες αναδιάρθρωσης εκεί και όπου μπορεί να εφαρμοστεί, δίνοντας ιδιαίτερη προτεραιότητα σε ευάλωτους πολίτες.

Στο θέμα της διαφθοράς αναφέρθηκε κατά την ομιλία του και ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΤΥΚ, Λοϊζος Χατζηκωστής, ο οποίος είπε ότι η διαφθορά και η διάβρωση της κοινωνία πρέπει να στηλιτεύονται και καυτηριάζονται καθημερινά από τους εκπροσώπους των ΜΜΕ και όχι επιλεκτικά και καθ’ υπόδειξη, αλλά αντικειμενικά και δικαία».

«Όπου ο Τύπος λειτουργεί σωστά και υπεύθυνα με αξιόλογους και έντιμους λειτουργούς η κοινωνία αναγκάζεται να πορεύεται με υγεία και ακεραιότητα, όπου όμως τα ΜΜΕ καταλήγουν να εξαρτώνται από ξένους προς αυτούς οικονομικούς πόρους χάνουν τότε την ανεξαρτησία τους και γίνονται υπηρέτες ξένων συμφερόντων και αυτό είναι καταστροφικό για την κοινωνία», είπε.

Όπως είπε «ο κάθε σοβαρός και έντιμος Κύπριος πολίτης ή αξιωματούχος νιώθει άσχημα όταν βρίσκεται σε διεθνείς και ευρωπαϊκές συνάξεις και συνέδρια και ακούει τα σχόλια όλων ότι μας θεωρούν τριτοκοσμική χώρα με τεράστια και ασύδοτη διαφθορά και διαπλοκή».

Τόνισε πως «πρέπει να ξαναβρούμε την αξιοπρέπειά μας ως λαός και να βάλουμε φραγμό στα λαμόγια που πιστεύουν ότι μπορούν να εξαγοράσουν τα πάντα και τους πάντες», απαιτώντας από την κυβέρνηση να το διασφαλίσει.

Ο κ. Χατζηκωστής αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ΑΤΑ, στο κούρεμα των ταμείων προνοίας, κάνοντας λόγο για «προκλητική εφαρμογή» εις βάρος των τραπεζοϋπαλλήλων, καθώς και «πρόκληση η μη αναγνώριση μερίδας και ο μη συμψηφισμός των δανείων.

Στον δικό του χαιρετισμό, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Κωνσταντίνος Ηροδότου, είπε πως τα μακροοικονομικά δεδομένα της Κύπρου και οι εξελίξεις στο τραπεζικό  σύστημα αντικατοπτρίζουν την σημαντική ανθεκτικότητα που επέδειξε η οικονομία στις αρνητικές εξωγενείς εξελίξεις των τελευταίων χρόνων, όπως η πανδημία, η ενεργειακή κρίση κατά το 2022, και ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία.

Αναφορικά με τον τραπεζικό τομέα, είπε πως «η σημαντική πρόοδος των τελευταίων χρόνων οφείλεται στην σκληρή δουλειά του προσωπικού των τραπεζών, για να προσθέσει ωστόσο ότι «στο ραγδαία μεταβαλλόμενο περιβάλλον που διανύουμε, οι προκλήσεις παραμένουν».

«Οι τράπεζες», τόνισε, «χρειάζεται να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους, στη βάση ενός βιώσιμου και λειτουργικού μοντέλου. Επομένως, είναι σημαντική η συνεχής εκπαίδευση του προσωπικού και η προσαρμογή του στις νέες τεχνολογικές συνθήκες, κάτι που θα οδηγήσει στην περαιτέρω αναβάθμιση της ποιότητας των προσφερόμενων προϊόντων και υπηρεσιών. Παράλληλα, πρέπει να διασφαλίζεται ένα υγιές εργασιακό περιβάλλον».

Σε χαιρετισμό της, τον οποίο διάβασε εκ μέρους της η Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, εξήρε το έργο και την δράση της ΕΤΥΚ, κάνοντας εκτενή αναφορά στις δράσεις της από το 1955 που ιδρύθηκε μέχρι σήμερα.

Επεσήμανε πως η δράση της ΕΤΥΚ δεν περιορίζεται στη συνδικαλιστική της δράσης, αλλά όπως είπε η προσφορά της επεκτείνεται στον εθνικό και κοινωνικό τομέα, με δράσει όπως η συλλογή χρημάτων και η ενίσχυση της άμυνας.

Είπε, τέλος, ότι η Βουλή κατανοεί την μεγάλη σημασία του τραπεζικού επαγγέλματος για την κυπριακή οικονομία, υπογραμμίζοντάς την στήριξή της προς την Ένωση, αλλά και προς την προσπάθεια για διαμόρφωση των κατάλληλων πλαισίων που θα υποστηρίζουν την ΕΤΥΚ και τους τραπεζοϋπαλλήλους εν γένει.

Το Συνέδριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε στα Κεντρικά Γραφεία της ΕΤΥΚ στη Λευκωσία, έγινε στην παρουσία του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργου Παναγιώτου, του Υπουργού Οικονομικών, Μάκη Κεραυνού, εκπροσώπων των Τραπεζών, Συνδικαλιστικών και Εργοδοτικών Οργανώσεων, καθώς και βετεράνων συνδικαλιστών της ΕΤΥΚ.

Ακολουθήστε το Balla στο Facebook, στο Instagram και στο TikTok

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Sponsored by Cyta Business

Γιουνάιτεντ σε κρίση και νέα ήττα, αγχωτική ανατροπή για Μπάγερν… (ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ)

Η κατρακύλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ συνεχίζεται, καθώς η Γαλατασαράι...

ΝΑΠΟΛΙ 2-3 ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ: Μεγάλο «διπλό» με σούπερ Μπέλιγχαμ!

Η Ρεάλ πήρε το ντέρμπι του τρίτου ομίλου κόντρα...

Η Λανς υπέταξε την Άρσεναλ, η Αϊντχόφεν «γλίτωσε» στο 90+5’… (ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ)

Η Λανς πήρε ιστορική νίκη με 2-1 απέναντι στην...

ΙΝΤΕΡ 1-0 ΜΠΕΝΦΙΚΑ: Ο Μαρτίνες τα έστελνε δοκάρι, ο Τουράμ το έβαλε! (ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ)

H Ίντερ τα χρειάστηκε όμως κατάφερε να κάμψει την...

ΛΟΥΤΟΝ 1-2 ΜΠΕΡΝΛΙ: «Χρυσό διπλό» με ήρωα τον Λάρσεν! (ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ)

Σπουδαία νίκη πανηγύρισε η Μπέρνλι επί της Λούτον εκτός...

Ο Πεπ «στήριξε» τη Λίβερπουλ στα παράπονα για τον VAR!

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα επισήμανε σε δηλώσεις του πως είναι...

Άνοιξε λογαριασμό στο Champions League Ασίας ο Νεϊμάρ! (BINTEO)

Ο ΝεΪμάρ άνοιξε λογαριασμό για την Αλ Χιλάλ στο...

«Άλλη αγωνιστική με Μάνταλους δεν πρόκειται να παιχτεί»!

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ως πρόεδρος της Stoiximan Super League...

Πήρε 35 εκατομμύρια δολάρια για εργασία 60 ωρών και μπήκε σε…μπελάδες!

Σε μπελάδες έχει μπει ο Στεφ Κάρι, καθώς δημοσιεύματα...

«Το ΑΠΟΕΛ θα κυνηγήσει το πρωτάθλημα μέχρι τέλους…» (ΒΙΝΤΕΟ)

Την άποψη ότι το ΑΠΟΕΛ θα κυνηγήσει το πρωτάθλημα...

ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ…

Ο Κβιλιτάια θα είναι ο βασικός σέντερ φορ του...

ΚΟΡΜΕΝΤ 91-87 ΑΝΟΡΘΩΣΗ: «Έπεσε» μαχόμενη… (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Κόρμεντ μετά από ένα συγκλονιστικό φινάλε, επικράτησε της...

Έτσι έχουν τα δεδομένα με τον Σαγκάλ…

Επέστρεψε κόντρα στο ΑΠΟΕΛ μετά τον τραυματισμό του αλλά...

Τα νεότερα με Λέζιακς-Αλιούμ…

Η Ομόνοια συνεχίζει την προετοιμασία της για τον αγώνα...

Στην κορυφή η Σοσιεδάδ, πήρε το…θρίλερ στις καθυστερήσεις η Μπράγκα! (ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ)

Η Ρεάλ Σοσιεδάδ ήταν σαφώς ανώτερη από τη Ζάλτσμπουργκ...

ΑΠΟΕΛ: Έρχεται 48ωρο εξελίξεων και αποφάσεων…

Παραμονή της απόφασης για την ποινή του Αθλητικού Δικαστή...

CLEAN SHEET…

Κράτησε το μηδέν με ΑΕΛ και Άρη ο Λέουβενμπεργκ...

ΤΟΤΕΝΑΜ-ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ: «Σταμάτα το ματς, είναι λάθος-Δεν μπορώ να κάνω κάτι!» (ΒΙΝΤΕΟ)

Ακούστε τη συζήτηση ανάμεσα σε διαιτητή και VAR στην...

Οι λύσεις για το κενό του Γκερέρο…

Κακά τα ψέματα, το κενό του Άνχελ Γκερέρο είναι...

Θα είναι στην 6άδα η Ομόνοια; Τι απάντησε ο Μάλε… (ΒΙΝΤΕΟ)

Στο 87ο επεισόδιο της εκπομπής Balla με τον Μάλε,...

Οι «νέοι», οι συνθήκες…προετοιμασίας και ο χρόνος που δεν έχει

Η ΑΕΚ έχασε κι άλλο έδαφος στη βαθμολογία μετά...

ΕΧΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ…

Πρώτα η Ρέιντζερς και μετά η Ανόρθωση. Δύο δύσκολα...

Υπάρχει τρόπος μέχρι και να…επαναληφθεί το Τότεναμ-Λίβερπουλ!

Ναι, ακούγεται… ακραίο, αλλά υπάρχει σενάριο επανάληψης μίας αναμέτρησης...

ΚΕΡΑΥΝΟΣ 107-60 ΦΙΝΙΞ: Πάρτι! (ΦΩΤΟΣ-ΒΙΝΤΕΟ)

Ο εκπληκτικός Κεραυνός επικράτησε της Φίνιξ Σκοπίων με 107-60...

«Αν συνεχίσει να μεν…κουτσιά η ΑΕΚ, η 6άδα θα ξεκαθαρίσει που τον Νιόβρη…» (ΒΙΝΤΕΟ)

Ήταν ιδιαίτερα επικριτικός με την ΑΕΚ ο Κώστας Μαλέκος...

Με πολλές αλλαγές στο Δασάκι…

Η ΑΕΛ άρχισε την προετοιμασία της για το παιχνίδι...

ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ…

Αυτή είναι η καλύτερη αντίδραση του Λοίζου. Να συνεχίσει...

ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ;

Σαφώς και δεν μπορεί μόνος του ο Ντίμερς, να...

«Για πενταροδεκάρες δεν έκλεισε, να τους δείξει ότι αξίζει 1.000.000» (ΒΙΝΤΕΟ)

Το θέμα Μάριου Ηλία έπαιξε ξανά στην εκπομπή Balla...

«Χωρίς τους συμπαίκτες μου τίποτα δεν θα ήταν εφικτό»! (ΒΙΝΤΕΟ)

ο Βαλεντίν Κοστάκε αναδείχθηκε ως ο MVP του Απόλλωνα...

SOLD OUT…

Η Ανόρθωση υποδέχεται την ερχόμενη Κυριακή τον Άρη και...

Έφτασε στο Ισραήλ ο Παναθηναϊκός!

Στο Ισραήλ προσγειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης (3/10) η...

Η ομαδική δουλειά στο γκολ του Σεμέδο! (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Ομόνοια δημοσίευσε την ωραία συνεργασία στο γκολ του...

Προπονήθηκε υπό τους ήχους των συνθημάτων της Ντόρτμουντ η Μίλαν!

Έναν διαφορετικό τρόπο για να κάνει τους ποδοσφαιριστές του...

«Πρέπει να συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο, δεν σταματάμε να παλεύουμε»! (ΒΙΝΤΕΟ)

Δηλώσεις στην κάμερα της Πάφος FC παραχώρησαν Μουαμέρ Τάνκοβιτς...

Έτσι πάνε στο «Στέλιος Κυριακίδης» οι ΑΕΚΤΖΗΔΕΣ!

Η ΑΕΚ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει για...

«Τετάρτη βράδυ κρίνεται η τύχη του Σα Πίντο…» (ΒΙΝΤΕΟ)

Η συζήτηση στο 87ο επεισόδιο της εκπομπής Balla με...

ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ…

Αυτό περιμένει ο Στοίλοφ για να ετοιμάσει βαλίτσες, να...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Βαρύ κατηγορητήριο για Ομόνοια και Δημήτρη Γρηγόρη! (ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ)

Υπάρχει απόηχος για τον αγώνα στην Περιστερώνα και μάλιστα,...

Η απουσία και το μέλλον Σα Πίντο μετά την 5άρα…

Ήταν ασφαλώς ομάδα του Ρικάρντο Σα Πίντο, αυτή που...

ΛΕΤΕ Ο «ΚΑΡΑ»;

Από το 2012 που η Δόξα Κατωκοπιάς επέστρεψε στην...

ΕΞΕΛΙΞΗ: Μπήκαν λάθος οι γραμμές, τιμωρούνται Παπαπέτρου-AVAR!

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του SDNA η ΚΕΔ χρεώνει...

Σεξιστική επίθεση στην Περιστερώνα!

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ένα άλλο συμβάν στο τέλος...

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΜΗΝΕΣ!

Τόσο αναμένεται (εκτός απροόπτου) να κρατήσει η συνεργασία Πετρίδη-Σα...

ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΥΠΡΟ…

Ρωτήθηκε ο Στοίλοφ, κατά πόσο είναι έτοιμος να επιστρέψει...

ΚΡΙΣΙΜΑ 24ΩΡΑ…

Το ΑΠΟΕΛ συνέτριψε 5-1 τον Εθνικό Άχνας με το...

«Πέναλτι για την ΑΕΚ, έπρεπε να αποβληθεί και ο Τσίκο, πολλά λάθη στην Περιστερώνα…»

Ο Γιαννάκης Κυπριανίδης, αναλυτής φάσεων, μίλησε στον Super Sport...

INSTAGRAM