Την ποινή που θα του επιβληθεί για την υπόθεση άσεμνης επίθεσης σε 16χρονη, το 1981, ακούει στις 11:30 το πρωί ο τέως Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος, που κρίθηκε ένοχος τον προηγούμενο μήνα, από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας.

Η Δικαστής της υπόθεσης, Εύη Ευθυμίου, όρισε την σημερινή ημέρα για ανακοίνωση της ποινής στον τέως Μητροπολίτη, αφού στην προηγούμενη δικάσιμο στις 26 Μαΐου είχε δώσει χρόνο στον συνήγορο υπεράσπισης του κατηγορούμενου να αγορεύσει για μετριασμό της ποινής του.

Με την ανακοίνωση της ποινής, θα πέσει αυλαία σε μια από τις πιο πολύκροτες υποθέσεις που σχετίζονται με την Εκκλησία και απασχόλησαν την κοινή γνώμη τα τελευταία χρόνια, η οποία είχε έρθει στο φως μέσα από το κίνημα «MeToo» το οποίο ξεκίνησε από την Ελλάδα και έφθασε στην Κύπρο το 2020, με γυναίκες να σπάνε τη σιωπή τους μετά από πολλά χρόνια και να καταγγέλλουν γνωστά πρόσωπα για σεξουαλικής φύσεως αδικήματα, στα οποία υποστήριξαν ότι έπεσαν θύματα τους.

Η 16χρονη τότε κοπέλα, σήμερα μεσήλικη, αποφάσισε να σπάσει τη σιωπή της και να καταγγείλει τον τέως Μητροπολίτη για άσεμνη επίθεση, με την υπόθεση να στοιχειοθετείται και να οδηγείται από τις Αρχές ενώπιον Δικαστηρίου, το οποίο δύο χρόνια αργότερα έκρινε ένοχο τον Χρυσόστομο. Σημειώνεται ότι εναντίον του είχε εκδικαστεί προηγουμένως άλλη υπόθεση, για βιασμό άλλης γυναίκας που τον είχε καταγγείλει.

Τι ισχυρίστηκε το θύμα για την άσεμνη επίθεση

Στην κατάθεσή της, η παραπονούμενη μίλησε μεταξύ άλλων για τα όσα βίωσε από τον Μητροπολίτη, λέγοντας πως, όλα ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 1981, αμέσως μετά το θάνατο του πατέρα της, αφού μετά την παρότρυνση φίλου της οικογένειας της, τον επισκέφθηκε για να πάρει οικονομική βοήθεια από ταμείο για ορφανά.

Όπως κατέθεσε στο Δικαστήριο, ο τότε Μητροπολίτης Κιτίου άρχισε να την παρενοχλεί. Κατέθεσε επίσης ότι τις συναντήσεις τους, τις κανόνιζε πάντα απογεύματα Σαββάτου, προφανώς για να λείπει το προσωπικό της Μητρόπολης και την υποδεχόταν ο ίδιος στο γραφείο του, αφού της άνοιγε την πόρτα της Μητρόπολης.

Τόνισε επίσης πως επισκέφθηκε τον Μητροπολίτη συνολικά πέντε φορές, ενώ όταν ανέφερε την παρενόχληση που δεχόταν δεν γινόταν πιστευτή και ανέφερε πως από την πρώτη συνάντηση, είχε τη διαίσθηση ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και δεν ήθελε να ξαναπάει, με αποκορύφωμα την ημέρα που ο Μητροπολίτης της επιτέθηκε άσεμνα.

Σημείωσε ακόμα ότι, στη συνέχεια, σε κατάσταση πανικού μετέβη περπατητή στο σπίτι της, όπου ήταν η μητέρα της, ωστόσο δεν μπορούσε να αρθρώσει λέξη, από τα όσα συνέβησαν, αφού τελούσε υπό πανικό. «Φώναζα σαν υστερική», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, στο σπίτι κλήθηκε γιατρός, ο οποίος την ρώτησε τι συνέβη κι εκείνος του είπε, «εμούνταρέ με». Αφού της έβαλαν ένεση, κατάφερε να ηρεμήσει, ωστόσο αποκάλυψε πως από τότε βασανιζόταν, όπως είπε, επειδή δεν κατήγγειλε τον τότε Μητροπολίτη και τελικά αποφάσισε να το κάνει όταν είδε το φως της δημοσιότητας άλλη καταγγελία εναντίον του.

Η κατάθεση του τέως Κιτίου

Στη δική του κατάθεση, ο τέως Μητροπολίτης απάντησε στις κατηγορίες της παραπονούμενης, λέγοντας πως, «αρνούμαι με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τα όσα ψευδώς αναφέρθηκαν στο Δικαστήριο, ότι της επιτέθηκα άσεμνα στο γραφείο μου. Ουδέποτε συναντήθηκα μαζί της και ουδέποτε έγιναν τα πρόστυχα τηλεφωνήματα μεταξύ εμένα και της αδελφής της, η οποία ισχυρίστηκε ότι μου τηλεφώνησε παριστάνοντας την παραπονούμενη. Πρόκειται για αποκύημα νοσηρής φαντασίας και ψευδορκίας», είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, απάντησε επίσης και σε αναφορά της παραπονούμενης η οποία είχε υποστηρίξει κατά την κατάθεσή της ότι ο καναπές στο γραφείο του Μητροπολίτη ήταν βυσσινοκόκκινος, τονίζοντας ότι «ο βυσσινοκόκκινος καναπές αγοράστηκε το 2011. Όταν με επισκέφθηκε η άλλη κοπέλα η οποία με κατηγόρησε για δήθεν βιασμό, από την οποία υποψιάζομαι ότι η παραπονούμενη πήρε την πληροφορία για τον καναπέ. Μετά τη σύλληψη μου από τους Τούρκους, με επισκέφθηκαν στο γραφείο μου ο αείμνηστος Βάσος Λυσσαρίδης, ο οποίος τότε ήτο Πρόεδρος της Βουλής, μαζί με τον αείμνηστο Μητροπολίτη Λεμεσού Χρύσανθο και τον νυν Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο. Και τα τρία αυτά άτομα κάθονται στον μπεζ κλαδωτό καναπέ».

Καταπέλτης η απόφαση του Δικαστηρίου

Αφού το Δικαστήριο άκουσε όλους τους μάρτυρες κατηγορίας, αλλά και όλους τους μάρτυρες υπεράσπισης, εξέδωσε την απόφασή του, η οποία ήταν καταπέλτης κατά του Χρυσόστομου.

Το Δικαστήριο αφού έκρινε ως αξιόπιστους μάρτυρες την μητέρα, την αδελφή και τον γιατρό που εξέτασε την 16χρονη πριν 42 χρόνια, στη συνέχεια δήλωσε εντυπωσιασμένη από την παραστατικότητα και τη λεπτομέρεια με την οποία μίλησε ενώπιον Δικαστηρίου η παραπονούμενη κάτι που όπως είπε χαρακτηριστικά έδειξε βιωματική μαρτυρία.

Το Δικαστήριο αναφέρθηκε επίσης και στο πρόσωπο του κατηγορούμενου, λέγοντας πως «ήταν αρχιερέας, υποταγμένος στους κανόνες της εκκλησίας. Πώς ήταν δυνατό να καταγγείλει μια 16χρονη ένα αρχιερέα; Πώς ήταν δυνατό να καταγγείλει μία φτωχή ράφταινα έναν αρχιερέα; Ακόμη και σήμερα είναι σκάνδαλο, πόσο μάλλον τότε».

Παράλληλα ανέφερε πως το κίνημα Me too έδωσε ώθηση στην παραπονούμενη να κάνει καταγγελία, κάνοντας «αποδεκτή» την καθυστέρηση και χαρακτηρίζοντας την, «φυσιολογική».

Από την άλλη, η απόφαση του Δικαστηρίου έψεξε τη στάση του τέως Μητροπολίτη. «Ο κατηγορούμενος έγινε υπεροπτικός και με εμφανή έπαρση κατά της Κατηγορούσας Αρχής, ενώ με τον δικηγόρο του ήταν χαλαρός», ενώ πρόσθεσε πως «είχε πολλές εναλλαγές στην συμπεριφορά του. Σε αρκετές φορές θύμωσε με την Κατηγορούσα Αρχή και σε μια έκρηξη του, χτύπησε χωρίς αναστολή το Ευαγγέλιο που είχε μπροστά του. Σε μία από τις χειμαρρώδεις τοποθετήσεις του στην αντεξέταση, ανέφερε ότι ο ίδιος βοήθησε πολλά ορφανά και ανέφερε ότι η μεγαλύτερη τιμή για τον ίδιο ήταν ότι έδωσε πολλά εκατομμύρια για τα ορφανά. Μου έκανε εντύπωση ο τρόπος που ήθελε να πλήξει το πρόσωπο της παραπονούμενης. Έκανε προσπάθεια να κρύψει την ασχήμια της, υπονοώντας ηθική έκπτωση. Δεν μπορώ να δεχτώ τα όσα ανέφερε ο ίδιος στο Δικαστήριο».

Ζήτησε επιείκεια ο τέως Μητροπολίτης

Η τελευταία πράξη της δικαστικής διαδικασίας παίχτηκε την περασμένη Παρασκευή, όταν ο συνήγορος υπεράσπισης του Χρυσόστομου, Μιχάλης Πικής αγόρευσε για μετριασμό της ποινής, βασιζόμενος στο φιλανθρωπικό έργο του τέως Μητροπολίτη, αλλά και τη μεγάλη του ηλικία, ζητώντας επιείκεια από το Δικαστήριο.

Ανάμεσα σε άλλα, ο συνήγορος υπεράσπισης αναφέρθηκε στο λευκό ποινικό μητρώο του πελάτη του και στο γεγονός ότι υπηρέτησε ως Μητροπολίτης για 26 χρόνια, ενώ στάθηκε και στο γεγονός ότι το αδίκημα της άσεμνης επίθεσης, στο οποίο κρίθηκε ένοχος, κατά το χρόνο που διαπράχθηκε, θεωρείτο πλημμέλημα, με μέγιστη ποινή φυλάκισης τα δύο χρόνια (σήμερα η ποινή που μπορεί να επιβληθεί είναι μέχρι πέντε χρόνια φυλάκιση).

Μίλησε ακόμα για την προχωρημένη ηλικία του πελάτη του, αφού είναι σχεδόν 85 ετών και τόνισε πως ένεκα της ηλικίας του, δεν υφίσταται κίνδυνος για διάπραξη οποιουδήποτε αδικήματος ίδιας ή παρόμοιας φύσεως.

Υποστήριξε ακόμα πως ο κατηγορούμενος αντιμετωπίζει πολλαπλά προβλήματα υγείας, ωστόσο απέφυγε να αναφερθεί σε αυτά, επικαλούμενος προσωπικά δεδομένα και κατέθεσε ιατρικές γνωματεύσεις στο Δικαστήριο.

Σε άλλο σημείο που στήριξε την αγόρευση του, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι στον τέως Μητροπολίτη αναμένεται να του επιβληθεί τιμωρία και από την Ιερά Σύνοδο, η οποία μπορεί να φτάνει μέχρι και την καθαίρεση, λόγω του σοβαρού αδικήματος στο οποίο υπέπεσε.

Ο κ. Πικής μίλησε ακόμα για το φιλανθρωπικό έργο του Χρυσόστομου και ζήτησε όπως σε περίπτωση που το Δικαστήριο προσανατολίζεται να του επιβάλει ποινή στέρησης της ελευθερίας του, να την αναστείλει ή να είναι μειωμένη.