Το πρώην μέλος της Επιτροπής Προστασίας και Δεοντολογίας του Αθλητισμού Χάρης Σαββίδης μίλησε στον ΣΠΟΡ FM 95.0 και αναφέρθηκε στα όσα κατήγγειλε για τους κόκκινους φακέλους.

Αρχικά είπε: «Αυτά τα οποία ανέφερα, να επαναλάβω ότι είναι μόνο γεγονότα με ημερομηνία, σφραγίδα και υπογραφή. Δεν εξέφρασα προσωπική εκτίμηση, ούτε μετέφερα στην βουλή εκτιμήσεις τρίτων. Όλοι έχουμε εκτιμήσεις και εφόσον κληθούμε από τα αρμόδια όργανα να τις εκφράσουμε θα τις εκφράσουμε. Αυτό που είναι αυταπόδεικτο είναι ότι υπάρχει σε έγγραφη μορφή, έχει συμβεί και έχουμε προσωπική γνώση. Αυτό που ακολούθησε των καταγγελιών του κ. Παπαχαραλάμπους ήταν κάποια εύλογα ερωτήματα από τους βουλευτές που έχουν να κάνουν με την διερεύνηση του κόκκινου φακέλου για το συγκεκριμένο παιχνίδι (βλέπε Απόλλων-Καρμιώτισσα). Ως απάντηση στα ερωτήματα, μου δόθηκε ο λόγος να εξηγήσω τι έγινε. Εκεί που πραγματικά πρέπει να εστιάσουμε, είναι ότι ο συγκεκριμένος κόκκινος φάκελος είχε έρθει ως μέρος μιας συνολικής αναφοράς από την UEFA στην οποία περιλαμβάνονταν και 15 άλλοι αγώνες. Αυτό ήταν ένα φιλικό στις 5 Αυγούστου 2020. Παραλαμβάνοντας αυτή την έκθεση και βλέποντας και με μεμονωμένα τους 16 αγώνες,  κρίθηκε σκόπιμο να αρχίσουμε έρευνα με προσοχή γιατί είχαμε την απορία πως είναι δυνατόν να υπάρχουν 11 υποθέσεις για τον έναν, 5 για τον άλλο με απόδοση ευθύνης και να μην έχει αρχίσει πειθαρχική διαδικασία για τα σωματεία αυτά. Ο κανονισμός είναι ξεκάθαρος αι αυστηρός και λέει ότι στον 4ο συνολικά φάκελο ασχέτως περιόδου τότε αυτόματα διαγράφεται από τα μητρώα της ΚΟΠ».

Θα πάτε να καταθέσετε στην Επιτροπή;  «Ναι βεβαίως. Αμέσως η επιτροπή ανακοίνωσε ότι αρχίζει έρευνα εναντίον της ΚΟΠ και έθεσα εαυτόν στην διάθεση τους. Εμείς όταν ρωτήσαμε στην ΚΟΠ πόσους φακέλους παρέλαβαν εκείνη την περίοδο, η απάντηση μας εξέπληξε γιατί η απάντηση ήταν «κανένας».

Αν δεν πήγαινε ενώπιον βουλευτών, όλα αυτά θα έμεναν στο συρτάρι; «Δεν θα έμενε. Μιλάτε με έναν άνθρωπο που χειρίστηκε καταγγελίες που έχουν να κάνουν με διαχρονική διαφθορά στο Κυπριακό ποδόσφαιρο. Υπήρξα παραγωγικός και εκπλήρωσα τις υποχρεώσεις μου σαν ερευνώντας λειτουργός στην επιτροπή. Οπότε τα στοιχεία τα έχω τα στοιχεία, τα πορίσματα τα έχω καταθέσει. Θα εξηγήσω στην επιτροπή τι είχε μεσολαβήσει στο διάστημα των ερευνών μου. Τα στοιχεία θα πρέπει να κατατεθούν από εμένα και από κει και πέρα να μπορέσει η επιτροπή να προχωρήσει και να συμπληρώσει την έρευνα. Θα δώσω στοιχεία και για το συγκεκριμένο παιχνίδι και όσα κατάφερα να μαζέψω και για υπόλοιπα παιχνίδια».

Πως απαντάτε στην ανακοίνωση της ΚΟΠ που κάνει λόγο για προσβλητικές αναφορές και ότι αυτά που λέτε δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα; «Ευκαιρία τους είναι να τα αποδείξουν όλα αυτά. Σαν απλός πολίτης θα πω ότι μακάρι να ην φτάσαμε εκεί που δείχνει να πηγαίνει το πράγμα. Τι άλλο έμεινε να δούμε».

Για το πόρισμα Παπασταύρου: «Ένα θέμα το οποίο τέθηκε και στη βουλή, είναι η τροποποίηση του νόμου που προβλέπει για τις εξουσίες και αρμοδιότητες της επιτροπής ώστε να μπορεί να ασκεί και κάποιας μορφής έλεγχο. Σε διαφορετική περίπτωση, οτιδήποτε έχει να κάνει η επιτροπής ολοκληρώνεται με την διαβίβαση στη Νομική Υπηρεσία. Ενώπιον της αστυνομίας υπάρχουν δύο πορίσματα, όχι μόνο αυτό του Ιανουαρίου 2022. Υπάρχει και ένα προηγούμενο που παραδόθηκε στο Νομική Υπηρεσία στις 12/10/20. Δυόμιση χρόνια από τότε να ολοκληρωθεί μια ποινική έρευνα για το ασυμβίβαστο αθλητικού παράγοντα που είναι και ατζέντης ποδοσφαιριστών».