Το Ευρωπαϊκό Μουσουλμανικό Φόρουμ απηύθυνε πρόσκληση για συλλαλητήριο την Πέμπτη 25 Μαΐου στις 12:00, μπροστά από τα τείχη της Αγίας Σοφίας, «σύμβολο του ένδοξου οθωμανικού παρελθόντος και της ιστορικής κληρονομιάς του τουρκικού έθνους, για στήριξη στον σημερινό πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας».

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, το Ευρωπαϊκό Μουσουλμανικό Φόρουμ απηύθυνε πρόσκληση υποστήριξης του Προέδρου Ερντογάν στον 2ο γύρο των εκλογών, επισημαίνοντας ότι το τέμενος της Αγίας Σοφίας, το οποίο επιστράφηκε στους μουσουλμάνους, αποτελεί σύμβολο των μελλοντικών νικών και επιτευγμάτων του τουρκικού έθνους. Σύμφωνα με την ανακοίνωση-πρόσκληση που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Μουσουλμανικό Φόρουμ, μπροστά στα τείχη της Αγίας Σοφίας, οι Ευρωπαίοι μουσουλμάνοι θα καλέσουν τους ομοθρήσκους τους να υποστηρίξουν τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς την Κυριακή 28 Μαΐου το τουρκικό έθνος θα κάνει την τελική του επιλογή για το ποιος θα είναι ο ηγέτης του έθνους και επικεφαλής του κράτους για τα επόμενα χρόνια.

«Ήδη πριν από τον πρώτο γύρο των εκλογών, το Ευρωπαϊκό Μουσουλμανικό Φόρουμ και οι μουσουλμάνοι ηγέτες της ευρύτερης Ευρώπης προέβησαν σε δήλωση εκ μέρους 170 εκατομμυρίων μουσουλμάνων στην ευρωπαϊκή ήπειρο, καλώντας τους ομοθρήσκους τους στην Τουρκική Δημοκρατία να ψηφίσουν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θεωρείται ο ηγέτης της σύγχρονης παγκόσμιας Ummah (σ.σ. όρος του Κορανίου που υποδηλώνει το λαό του Θεού και την κοινότητα των απανταχού μουσουλμάνων). Έτσι, την παραμονή του δεύτερου γύρου, οι εκτελεστικοί εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Μουσουλμανικού Φόρουμ καθώς και εξέχοντες μουσουλμάνοι από ευρωπαϊκές χώρες θα έρθουν στην Κωνσταντινούπολη ώστε να μιλήσουν την Πέμπτη 25 Μαΐου στις 12:00 μπροστά από τα τείχη της Αγίας Σοφίας, σύμβολο του ένδοξου οθωμανικού παρελθόντος και της ιστορικής κληρονομιάς του τουρκικού έθνους, όπου θα απευθύνουν και πάλι έκκληση στους αδελφούς και τις αδελφές τους να στηρίξουν τον σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Η ανακοίνωση κλείνει με την επισήμανση ότι «οι μουσουλμάνοι της Ευρώπης πιστεύουν στη σοφία του τουρκικού έθνους, θεωρούν ότι τα λάθη του παρελθόντος δεν θα επαναληφθούν και ότι το τουρκικό έθνος θα συνεχίσει την ανάπτυξή του ως πρωτοπορία της παγκόσμιας Ummah υπό την ηγεσία του σημερινού ηγέτη».

Αναφορά υπουργού Εσωτερικών στην Αγία Σοφία

Σε εκ νέου δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, σε κατοίκους της Σεβάστειας (Sivas) που διαβιούν στην Πόλη, επισήμανε ότι «ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σας εμπιστεύεται. Την Κυριακή το βράδυ, ο παγκόσμιος ηγέτης θα επανεκλεγεί. Θα μας δώσει την ευκαιρία να τελέσουμε την προσευχή των ευχαριστιών στην Αγία Σοφία τη Δευτέρα το πρωί».