Η Μπορούσια Ντόρτμουντ βρίσκεται 90 λεπτά μακριά από το πρώτο της πρωτάθλημα μετά το 2012. Υποδέχεται την Μάιντς και θέλει νίκη για να εξασφαλίσει τον τίτλο, εκτός και αν δεν κερδίσει η Μπάγερν. Σε αυτό το σενάριο, ό,τι και αν κάνει η ομάδα του Έντιν Τέρζιτς θα τερματίσει στην πρώτη θέση της Bundesliga!

Η φετινή σεζόν ήταν γεμάτη δράμα αλλά και… εναλλαγές στην κορυφή, αφού και οι δύο διεκδικητές έχουν κάνει πολλές «γκέλες». Κάτι που είναι πολύ πιθανό να συμβεί και στην τελευταία αγωνιστική, καθώς από το 2000 και έπειτα, έχουν υπάρξει πέντε «τελικοί τίτλου» που δεν εξελίχθηκαν όπως οι περισσότεροι περίμεναν και έχουν μείνει στην ιστορία.

Σεζόν 1999/2000: Μπάγερ Λεβερκούζεν (73β, +30), Μπάγερν Μονάχου (70β, +43)

Ο πρώτος χρονικά αποτελεί και παράδειγμα προς… αποφυγή για την Ντόρτμουντ, επειδή πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες «αυτοκτονίες» στην ιστορία της διοργάνωσης. Και αυτό διότι η Λεβερκούζεν βρισκόταν τρεις βαθμούς μπροστά από την Μπάγερν και χρειαζόταν μόλις έναν πόντο στην έδρα της αδιάφορης Ουντερχάκινγκ, για να εξασφαλίσει και μαθηματικά το πρωτάθλημα.

Το αποτέλεσμα της ομάδας του Μονάχου απέναντι στην Βέρντερ Βρέμης ήταν γνωστό από το πρώτο ημίχρονο, με το 3-1 να είναι και το τελικό σκορ. Στο άλλο παιχνίδι όμως, οι «ασπιρίνες» έχαναν από το 20’ από αυτογκόλ του Μίχαελ Μπάλακ, ενώ αναζητούσαν μία ισοπαλία για να «στεφθούν» πρωταθλητές. Ηττήθηκαν με 2-0, οι δύο ομάδες ισοβάθμησαν στην κορυφή και οι Βαυαροί κέρδισαν τον τίτλο στη διαφορά τερμάτων.

Σεζόν 2000/01: Μπάγερν Μονάχου (62β, +25), Σάλκε (59β, +27)

Την αμέσως επόμενη σεζόν, η Μπάγερν ήταν αυτή που «κράταγε» την τύχη στα χέρια της. Ήταν στο +3 από την δεύτερη Σάλκε και έψαχνε έναν μόλις βαθμό για να «κλειδώσει» το πρωτάθλημα. Η Ουντερχάκινγκ, παρότι προηγήθηκε δύο φορές (0-2, 2-3) «λύγισε» και έχασε με 5-3 από τους «βασιλικούς μπλε». Ενώ ολοκληρωνόταν το δικό τους παιχνίδι, οι Βαυαροί δέχθηκαν γκολ από το Αμβούργο στο 90ο λεπτό.

Η είδηση έφτασε στο Γκελζενκίρχεν και η Σάλκε νόμιζε για… τέσσερα λεπτά ότι ήταν πρωταθλήτρια Γερμανίας, εξαιτίας της λανθασμένης πληροφόρησης, ότι το ματς στο Αμβούργο είχε ήδη λήξει. Ωστόσο, στο 90+4’, από ένα έμμεσο φάουλ που κέρδισε η Μπάγερν, ο Στέφαν Έφενμπεργκ έστρωσε στον Πάτρικ Άντερσον, εκείνος σκόραρε το μοναδικό γκολ της καριέρας του με την φανέλα της και πανηγύρισε τον τίτλο, σε ένα ανεπανάληπτο φινάλε.

Σεζόν 2001/02: Μπορούσια Ντόρτμουντ (67β, +28), Μπάγερ Λεβερκούζεν (66β, +38), Μπάγερν Μονάχου (65β, +39)

Για τρίτη διαδοχική σεζόν, ο πρωταθλητής «στέφθηκε» στην τελευταία αγωνιστική και το δράμα δεν έλειψε ούτε εδώ. Η Λεβερκούζεν και η Μπάγερν είχαν πάρει προβάδισμα στα δικά τους παιχνίδια από νωρίς, ενώ η Ντόρτμουντ βρέθηκε να χάνει με 1-0 στην έδρα της από την Βέρντερ Βρέμης.

Ισοφάρισε με τον Γιαν Κόλερ, λίγο πριν την ολοκλήρωση του ημιχρόνου, αλλά εξακολουθούσε να ψάχνει γκολ νίκης για να τερματίσει στην πρώτη θέση. Αυτό εν τέλει, ήρθε στο 74ο λεπτό, με τον Έβερτον να στέλνει την μπάλα στα δίκτυα και να δίνει την «σαλατιέρα» της Bundesliga στην ομάδα του.

Σεζόν 2006/07: Στουτγκάρδη (67β, +23), Σάλκε (65β, +20)

Μπορεί αμφότερες, πλέον, να «μάχονται» για την παραμονή τους στην Bundesliga, πριν σχεδόν 15 χρόνια όμως, ήταν αυτές που οδηγούσαν την «κούρσα». Η Σάλκε κέρδιζε από νωρίς την Αρμίνια Μπίλεφελντ (2-0) και το τελικό 2-1 θα της ήταν αρκετό, εάν η άλλη διεκδικήτρια έχανε το δικό της παιχνίδι.

Και παρότι η Στουτγκάρδη ήταν το μεγάλο φαβορί, αγωνιζόμενη εντός έδρας με την Ένερτζι Κότμπους, βρέθηκε πίσω στο σκορ στο 19’. Κατάφερε, όμως, να ισοφαρίσει και πήρε εν τέλει τη νίκη και το πρωτάθλημα, με την κεφαλιά του Σάμι Κεντίρα, το οποίο είναι και το τελευταίο μέχρι και σήμερα.

Σεζόν 2018/19: Μπάγερν Μονάχου (75β, +52), Μπορούσια Ντόρτμουντ (73β, +35)

Ο τελευταίος «τελικός τίτλου» διεξήχθη πριν τέσσερα χρόνια. Η Μπάγερν έπρεπε να αποφύγει την ήττα για να σηκώσει το πρωτάθλημα, εφόσον η Ντόρτμουντ κέρδιζε την Γκλάντμπαχ, όπως και έκανε. Η ομάδα του Νίκο Κόβατς άνοιξε το σκορ στο 4ο μόλις λεπτό, με τον Κίνγσκλεϊ Κομάν, αλλά με την αρχή του δευτέρου ημιχρόνου ισοφαρίστηκε σε 1-1 (50’).

Για λίγο όλα ήταν δυνατά, αλλά οι Βαυαροί κατάφεραν να σκοράρουν τέσσερις φορές, με τους Φρανκ Ριμπερί και Άριεν Ρόμπεν να έρχονται από τον πάγκο και να πετυχαίνουν γκολ αμφότεροι (72’ και 78’ αντίστοιχα). Αυτό, αποτέλεσε και ένα ιδανικό «αντίο», αφού ήταν το τελευταίο τους παιχνίδι με την φανέλα της Μπάγερν Μονάχου.