Μέσα από το ανατρεπτικό ποδόσφαιρο που ο Ματίας Αλμέιδα παρουσιάζει φέτος στην Ελλάδα, διαπιστώθηκαν κι άλλες πτυχές της ιδιαίτερης προσέγγισής του, η οποία είχε ως απώτερο σκοπό να αισθάνονται όλοι οι ποδοσφαιριστές της ομάδας απόλυτα έτοιμοι αλλά και χρήσιμοι για το σχέδιο του προπονητή.

Στο πλαίσιο αυτής της καθημερινής τριβής με τα αποδυτήρια, ο Αλμέιδα χρησιμοποίησε το θεσμό του Κυπέλλου για να αποδείξει σε όλους ότι αληθινά τους πιστεύει και ότι δεν αποτελεί ρίσκο για εκείνον να παρατάξει ακόμα και τη θεωρητικά δεύτερη ομάδα στα ημιτελικά του θεσμού κόντρα στον Ολυμπιακό.

Με τον τρόπο αυτό, η ΑΕΚ πορεύτηκε σε όλη τη διάρκεια του Κυπέλλου Ελλάδας Novibet, φτάνοντας έως τον τελικό όπου στις 24 του Μάη θα αντιμετωπίσει τον ΠΑΟΚ.

Είναι η στιγμή που ο προπονητής θα κληθεί να δώσει τη μεγαλύτερη μάχη με τον εαυτό του για να αποφασίσει ποιοι 11 θα παραταχθούν στο Πανθεσσαλικό Στάδιο επιχειρώντας να δώσουν τέλος στην κάκιστη παράδοση που η ΑΕΚ έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια, μετρώντας τέσσερις ήττες σε ισάριθμους τελικούς, οι τρεις εκ των οποίων από τον ΠΑΟΚ.

Ακόμα ένα επιπλέον δέλεαρ, μία επιπρόσθετη πρόκληση για τον προπονητή: Να μη γίνει και εκείνος θύμα των ορέξεων του έτερου Δικέφαλου κι ασφαλώς να μη γίνει ακόμα ένας προπονητής ο οποίος θα έχει ηττηθεί σε τελικό από τον Ραζβάν Λουτσέσκου.

Από την άλλη υπάρχει και η ισορροπία που ο ίδιος δίδαξε μέσα στο club. Στους ημιτελικούς με τον Ολυμπιακό, έδειξε απόλυτη εμπιστοσύνη στους ποδοσφαιριστές οι οποίοι οδήγησαν την ομάδα μέχρι εκεί, κερδίζοντας το δικαίωμα να παίξουν και τα συγκεκριμένα δύο παιχνίδια κι επιτυγχάνοντας μία εντυπωσιακή πρόκριση.

Είναι εύλογο όμως να διερωτάται κάνεις αν σε έναν τελικό κρίνεται το τρόπαιο και με όλες τις προαναφερθείσες ειδικές συνθήκες και παραμέτρους να τον χαρακτηρίζουν, θα έχει ξανά ως βασικούς, παίκτες που πως επί το πλείστον θεωρούνται και χρησιμοποιούνται ως εναλλακτικές λύσεις.

Θα αλλάξει τα 9/11 ή θα πάει σε κάτι mix;

Τα διλήμματα είναι πολλά, τουλάχιστον στο μυαλό όλων όσοι παρακολουθούν με ενδιαφέρον αυτή την προσέγγιση. Θα εμπιστευτεί κάτω από τα δοκάρια τον Στάνκοβιτς αφού έχει τόσο καιρό να παίξει ή θα προτιμήσει τον σαφώς πιο έτοιμο Αθανασιάδη; Θα αλλάξει πλήρως το κεντρικό αμυντικό δίδυμο για να παίξουν ο Μήτογλου με τον Τζαβέλλα;

Θα ξεκινήσει δεξιά ο Σιντιμπέ αντί του Ρότα και αριστερά ο Μοχαμάντι αντί του Χατζισαφί; Θα είναι στη βασική ενδεκάδα ο Μάνταλος και ο Γαλανόπουλος αφήνοντας έξω τον Γιόνσον και τον Σιμάνσκι; Θα επιλεγεί για το ένα από τα δύο φτερά ο Φερνάντες και για την κορυφή της επίθεσης ο Φαν Βερτ; Θα μιλάμε για μία ενδεκάδα αλλαγμένη κατά τα 9/11.

Ο Αλμέιδα είναι άνθρωπος ο οποίος σιχαίνεται να καταστρατηγεί τις αρχές του, αν και ουδέποτε έχει δώσει υπόσχεση στον οποιονδήποτε ότι θα είναι βασικός, ασχέτως με τις συνθήκες που δημιουργούνται ή την εμπιστοσύνη που έχει δείξει σε κάποιους στη συγκεκριμένη διοργάνωση.

Σίγουρα θα βασανιστεί για να φτάσει στην τελική απόφαση αλλά εδώ κρίνεται ένας τίτλος οπότε θα πρέπει να ζυγίσει πάρα πολλά πράγματα για το πώς η ΑΕΚ θα τον κατακτήσει βάσει και της δυναμικής η του σχεδίου του αντίπαλου.

Είναι δεδομένο ότι θα χρησιμοποιήσει κάποιους παίκτες από τον κορμό της ομάδας του Κυπέλλου, ίσως να είναι πολύ δύσκολο το να πάει σε τόσο ριζικές διαφοροποιήσεις εν συγκρίσει με τα πρόσωπα που χρησιμοποιήθηκαν στα playoffs.

Θα είναι μία δύσκολη επιλογή για εκείνον αλλά στο τέλος της ημέρας θα είναι βέβαιος και ήρεμος ότι έκανε το καλύτερο για την ομάδα, όποιο σύμφωνα με την κρίση του κι αν είναι αυτό.