Με πανηγυρικές δοξολογίες και παρελάσεις η Κύπρος τιμά σήμερα την 25η Μάρτιου, ημέρα που σηματοδότησε την εξέγερση των Ελλήνων για αποτίναξη του τουρκικού ζυγού.
Επίκεντρο των εορτασμών θα είναι η Λευκωσία.  Η Πανηγυρική Δοξολογία θα τελεστεί στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα  στις 10:00 το πρωί, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Γεωργίου, στην παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη. Τον Πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιάννης Παναγιώτου.
Στις 11:00 το πρωί ο Πρόεδρος θα δεχθεί τον χαιρετισμό της μαθητικής παρέλασης, έξω από το οίκημα της Ελληνικής Πρεσβείας, στη Λευκωσία.
Στην παρέλαση θα πάρουν μέρος παλαιοί πολεμιστές, σπουδαστές Ανώτερων και Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, μαθητές σχολών Μέσης Εκπαίδευσης, Πρόσκοποι, Σωματεία και Οργανώσεις.
Την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσουν στις Δοξολογίες στις άλλες πόλεις και θα δεχθούν το χαιρετισμό των παρελάσεων η Υφυπουργός Ναυτιλίας στον Ιερό  Ναό Αγίας Νάπας, στις 10:00 π.μ., στη Λεμεσό, ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, κ. Φίλιππος Χατζηζαχαρίας, στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης, στις 10:00 π.μ., στη Λάρνακα, ο Διευθυντής Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Χαράλαμπος Χαραλάμπους, στο Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Θεοδώρου, στις 10:00 π.μ., στην Πάφο,  ο  Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και ΄Εργων, κ. Αλέξης  Βαφεάδης, στο Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου, στις 9:30 π.μ., στο Παραλίμνι.
Εκπρόσωποι της Κυβέρνησης θα παραστούν και σε άλλους Δήμους και Κοινότητες, όπου θα τελεστούν δοξολογίες και παρελάσεις: Στον Δήμο Δερύνειας ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, κ. Γιώργος Παπαναστασίου, στον Ιερό Ναό Αγίων Πάντων, στις 9:30 π.μ. Στον Δήμο Αγίας Νάπας ο Υφυπουργός Τουρισμού, κ. Κώστας Κουμή, στον Ιερό Ναό Αγίας Νάπας, στις 8:30 π.μ. Στον Δήμο Πόλεως Χρυσοχούς, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος  Λετυμπιώτης,  στον Ιερό  Ναό  Αποστόλου  Ανδρέα, στις 10:00 π.μ.. Ο  Γενικός  Διευθυντής  του  Υπουργείου Εσωτερικών, κ. Κώστας Κωνσταντίνου, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, στις 8:30 π.μ., στον Δήμο Λατσιών. Στο Κοινοτικό Συμβούλιο Ευρύχου, η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, κα Μαριλένα Ευαγγέλου, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, στις 9.30 π.μ.
Ειδικές διευθετήσεις από την Αστυνομία
Ενόψει των πιο πάνω εορτασμών, προς αποφυγή της ταλαιπωρίας των πολιτών και την διευκόλυνση της τροχαίας κυκλοφορίας, η Αστυνομία έχει προχωρήσει σε ειδικές διευθετήσεις.
Από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής απαγορεύεται η στάθμευση οχημάτων στην Πλατεία της Αρχιεπισκοπής, στην οδό Κοραή, στις οδούς Ισοκράτους και Ζήνωνος Κιτιεύς, στις λεωφόρους Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, Ομήρου και Βύρωνος, στην οδό Μιχαλάκη Καραολή και στη λεωφόρο Ευαγόρου.
Από της 09:00 το πρωί της 25ης Μαρτίου διακόπτεται η τροχαία κίνηση στη λεωφόρο Ομήρου από τη συμβολή της με την οδό Αιγύπτου μέχρι τη συμβολή της με την Πλατεία Ελευθερίας και στη λεωφόρο Βύρωνος από τα φώτα Μουσείου μέχρι τη συμβολή της με τη λεωφόρo Γρίβα Διγενή.
Επίσης, από τις 9:30 το πρωί, διακόπτεται η τροχαία κίνηση στον άξονα της παρέλασης, στις λεωφόρους Βύρωνος και Ομήρου, Μιχάλακη Καραολή και στη λεωφόρο Δημοσθένη Σεβέρη από τα φώτα Τροχαίας προς τη λεωφόρο Γρηγόρη Αυξεντίου.
Ως χώροι στάθμευσης οχημάτων για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου, καθορίζονται οι ακόλουθοι:
Ο χώρος στάθμευσης Davilla
Ο χώρος στάθμευσης παρά την τάφρο κάτω από το Δημοτικό Μέγαρο
Ο χώρος στάθμευσης παρά την Πυροσβεστική Υπηρεσία
Ο χώρος στάθμευσης παρά το Άνοιγμα Κολοκάση.
Τα Αστικά Λεωφορεία Λευκωσίας μετά τις 09:30π.μ., προερχόμενα από τις περιοχές Στροβόλου – Λακατάμειας – Ανθούπολης – Παρισσινού – Έγκωμης – Αγίου Δομετίου – Αγίου Παύλου, θα επιβιβάζουν/αποβιβάζουν επιβάτες στο χώρο στάθμευσης παρά το Άγαλμα Σολωμού μέσω της οδού Πάφου δια μέσου των οδών Κινύρα και Πάφου.
Τα Αστικά Λεωφορεία Λευκωσίας μετά τις 09:30π.μ., προερχόμενα από τις περιοχές Παλλουριώτισσας, Καϊμακλίου, Αγλαντζιάς, Δασούπολης, Λατσιών, θα αποβιβάζουν επιβάτες στη γέφυρα Κάνιγγος, παρά το περίπτερο «ΟΧΙ».
Το κοινό προτρέπεται όπως κατά τη διάρκεια της μαθητικής παρέλασης παραμένει επί των πεζοδρομίων για την ομαλή και απρόσκοπτη διέλευση των παρελαυνόντων.
Η Αστυνομία προτρέπει το κοινό όπως συμμορφώνεται με τις υποδείξεις των επί καθήκοντι Αστυνομικών. Τονίζει επίσης ότι απαγορεύεται η χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) πάνω από τον άξονα της παρέλασης.
Έτσι θα λειτουργήσουν σήμερα τα καταστήματα
Ανοικτά μπορούν να παραμείνουν σήμερα όλα τα γενικά καταστήματα (πχ. καταστήματα εντός εμπορικών κέντρων, υπεραγορές, καταστήματα ένδυσης / υπόδησης κτλ). Ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας, το Σάββατο 1η Απριλίου 2023, όλα τα Γενικά Καταστήματα θα πρέπει να παραμείνουν κλειστά.
Τονίζεται ότι, με βάση το άρθρο 16 της υπό αναφοράς νομοθεσίας, η 25η Μαρτίου και η 1η Απριλίου, θεωρούνται αργίες για τους υπαλλήλους των καταστημάτων. Ως εκ τούτου, σε περίπτωση που υπάλληλοι καταστημάτων (Γενικών ή Ειδικών) κληθούν να εργαστούν τις πιο πάνω ημερομηνίες, θα πρέπει να αποζημιωθούν με αναλογία 1:2 για κάθε ώρα εργασίας.