Μονόλεπτη σιγή στη μνήμη των ηρωομαρτύρων της εθνεγερσίας του ’21, τήρησε η Ολομέλεια της Βουλής.

Σε αναφορά του προ ημερησίας διατάξεως ο Βουλευτής Χαράλαμπος Θεοπέμπτου ο οποίος προήδρευε της Ολομέλειας, σημείωσε ότι «στις δύσκολες συνθήκες που διέρχεται σήμερα η πατρίδα μας, αλλά και το σύνολο του ελληνισμού, συνεπεία της ολοένα εντεινόμενης τουρκικής προκλητικότητας, η Ελληνική Επανάσταση παραμένει μια ιερή παρακαταθήκη για μας, τους νεότερους, αλλά και ένδειξη της πραγματικής ισχύος που ένα έθνος αποκτά εν τη ενώσει, παρέχοντας διδάγματα σε όλους μας».

Πρόσθεσε ότι συμπληρώνονται φέτος 202 χρόνια από την επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας του 1821, τη σημαντικότερη στιγμή της νεότερης ελληνικής ιστορίας.

«Μετά από τέσσερις σχεδόν αιώνες σκλαβιάς, η διάδοση των ιδεών του Διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης, τα σοβαρά εσωτερικά προβλήματα που αντιμετώπιζε η φθίνουσα Οθωμανική Αυτοκρατορία, η δράση της Φιλικής Εταιρείας και των Ελλήνων λογίων της διασποράς, αλλά κυρίως η μαζική λαϊκή κινητοποίηση και η συνέργεια σύνολου του ελληνισμού καλλιέργησαν τις γόνιμες συνθήκες επώασης του έπους του ’21, με ένα και μόνο σύνθημα: Ελευθερία ή Θάνατος!», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι στις ένδοξες αυτές σελίδες της ελληνικής ιστορίας η μικρή Κύπρος άφησε το δικό της αποτύπωμα ηρωισμού και αυτοθυσίας.

«Σε πείσμα της αρχικής αντίθεσης των Μεγάλων Δυνάμεων με τον ξεσηκωμό και του άνισου αγώνα με έναν εχθρό κραταιό, αλλά και στυγνό και βάρβαρο, από τις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες στην Πελοπόννησο, τη Στερεά, το Αιγαίο, την Κρήτη, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία, τη Θράκη, την Κύπρο και τη Μικρά Ασία, ο ελληνισμός πολέμησε με αυταπάρνηση και μεγαλοψυχία», πρόσθεσε.

Σημείωσε ακόμα ότι η Ελληνική Επανάσταση του 1821 ξεσήκωσε κύματα φιλελληνισμού και όταν και εφόσον οι διεθνείς συγκυρίες, με τη μεταστροφή των Μεγάλων Δυνάμεων, το επέτρεψαν, το 1830 ιδρύθηκε το πρώτο ανεξάρτητο εθνικό κράτος των Βαλκανίων με το όνομα «Ελλάς».