Ήττα-σοκ με 95-93 υπέστη στο Βερολίνο από την αδιάφορη βαθμολογικά Άλμπα η Εφές, μένοντας μακριά από την πρώτη οκτάδα της φετινής Ευρωλίγκας!
Οι πρωταθλητές Ευρώπης χρειαζόντουσαν τη νίκη για να παραμείνουν κοντά στις θέσεις που δίνουν εισιτήριο για τα playoffs, αλλά βρήκαν απέναντί τους μία ψυχωμένη Άλμπα, η οποία πάλεψε με όλες της τις δυνάμεις, προηγήθηκε μέχρι και με διαφορά 19 πόντων στα μέσα της τρίτης περιόδου και τελικά πανηγύρισε τη νίκη χάρη στο follow κάρφωμα του Σίκμα, 1.3’’ πριν το φινάλε!
Έτσι, η Εφές ηττήθηκε για 16η φορά στη φετινή διοργάνωση (14-16) και έμεινε κολλημένη στην 11η θέση της βαθμολογίας, μία νίκη μακριά από τα playoffs και με τα περιθώρια πρόκρισης στα playoffs να στενεύουν πολύ επικίνδυνα. Από την άλλη, η Άλμπα ανέβηκε στο 9-21, πανηγυρίζοντας δεύτερη συνεχόμενη νίκη μετά από αυτή της προηγούμενης εβδομάδας στο γερμανικό ντέρμπι με την Μπάγερν.
Κορυφαίοι για τους νικητές οι Σμιθ (25π, 7/10 τρίποντα), Λο (16π.) και Σίκμα (9π, 8 ασίστ), ενώ για την Εφές ξεχώρισαν Μίτσιτς (30π. Με 4/7 τρίποντα), Κλάιμπερν (19π, 6 ριμπ.) και Ζίζιτς (13π, 6 ριμπ.).

Το ματς
Η αναμέτρηση ξεκίνησε με τις δύο ομάδες να παρουσιάζουν καλό πρόσωπο επιθετικά, με τον Μίτσιτς να σκοράρει πέντε γρήγορους πόντους και να βάζει μπροστά την Εφές, με 9-5. Ο Μίτσιτς με ένα ακόμα τρίποντο έφτασε τους 8 προσωπικούς πόντους για το 11-16, πριν η Άλμπα απαντήσει με σερί 9-0, περνώντας μπροστά με 20-16 και ολοκληρώνοντας την πρώτη περίοδο έχοντας προβάδισμα τριών πόντων (24-21).
Οι γηπεδούχοι διατήρησαν τα υψηλά ποσοστά ευστοχίας τους και στο ξεκίνημα του δευτέρου δεκαλέπτου, παίρνοντας για πρώτη φορά προβάδισμα 8 πόντων (33-25) στο 14’, χάρη σε τρίποντο του Μπλατ και δίποντο του Βέτζελ. Με όπλο της τον αιφνιδιασμό, τα εύστοχα τρίποντα, αλλά και τον επιθετικό οίστρο του Μάοντο Λο, η Άλμπα διατήρησε το υπέρ της προβάδισμα και πήγε στα αποδυτήρια με +9 (49-40), χάρη σε buzzer-bitter τρίποντο του Σμιθ.

Η πίεση μεγάλωσε μάλιστα στην πλευρά της ομάδας του Εργκίν Αταμάν, με την έναρξη του δεύτερου μέρους. Μέσα σε τέσσερα λεπτά, η Άλμπα εκτόξευσε τη διαφορά στο +17 (62-45 στο 24′) και έδειξε ικανή να κάνει ανεπανόρθωτη ζημιά στους φιλοξενούμενους. Ξαφνικά όμως, ήταν σαν να γύρισε ο διακόπτης. Ο Γουίλ Κλάιμπερν και ο Ελάιτζα Μπράιαντ έκαναν ένα βήμα (άλμα) προς τα εμπρός, αποτελώντας τη βασική αιτία για την ολική ανατροπή σκηνικού μέσα σε δέκα λεπτά (73-77 στο 34′). Το μομέντουμ και η ψυχολογία βρισκόταν πλέον στην πλευρά των φιλοξενούμενων, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πως λίγο αργότερα, αυτοί βρέθηκαν στο +7 (75-82 στο 36′).

Ακόμη κι έτσι όμως, δεν χαμογέλασαν. Το κάθε άλλο. Ο Μάοντο Λο συνέχισε να κουβαλάει την Άλμπα, πριν έρθει ο Ταμίρ Μπλατ για να φέρει το παιχνίδι σε απόλυτη ισορροπία (93-93) με 33” για το τέλος. Ο Βασίλιε Μίτσιτς πήρε την επόμενη κατοχή της Αναντολού Εφές, ανεπιτυχώς όμως. Έτσι, η ομάδα του Ίσραελ Γκονθάλεθ άρπαξε την ευκαιρία που της παρουσιάστηκε!

Ο Μάοντο Λο αστόχησε σε δεξί λέι απ, αλλά ο Λουκ Σίκμα ήταν εκεί που έπρεπε, ώστε με κάρφωμα μετά από δικό του επιθετικό ριμπάουντ να δώσει το προβάδισμα στην Άλμπα με 1.3” για το τέλος. Ο Εργκίν Αταμάν κάλεσε τάιμ άουτ, η μπάλα πήγε στον Ροντρίγκ Μπομπουά, αλλά εκείνος δεν πρόλαβε να εκτελέσει εντός χρόνου.

ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Ιερεθουέλο – Μπολτάουζερ – Τεπενιέρ.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 24-21, 49-40, 68-67, 95-93.