Μια πρώτη γεύση από το επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών, πήραν σήμερα ο Νίκος Χριστοδουλίδης και οι στενοί του συνεργάτες στο Προεδρικό.

Την τηλεδιάσκεψη που έγινε το πρωί, συγκάλεσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, και σε αυτήν συμμετείχαν πέραν του Κύπριου Προέδρου, ομάδα αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Συμμετείχαν, επίσης, ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας και οι Πρωθυπουργοί της Τσεχίας, της Φινλανδίας , του Λουξεμβούργου και της Εσθονίας. Συζητήθηκαν θέματα που άπτονται της ατζέντας του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως, ανάμεσα σε άλλα, το Ουκρανικό, η Ενέργεια, το Μεταναστευτικό, η Οικονομία, και το γεύμα των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών.
Κατά την τηλεδιάσκεψη, επιβεβαιώθηκε όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την πρότασή του για ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κυπριακό, με τον Νίκο Χριστοδουλίδη να υπογραμμίζει ότι ο ίδιος και η Κυπριακή Κυβέρνηση είναι ένθερμοι υποστηρικτές της συνεργασίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ηνωμένων Εθνών.
Η Κυπριακή αντιπροσωπεία βρίσκεται από απόψε στις Βρυξέλλες, και ξεκινά από αύριο τις σημαντικές επαφές της.
Συγκεκριμένα, στην μία, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ στις δύο θα παρακαθίσει σε γεύμα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
Στις πέντε και τριάντα το απόγευμα, θα λάβει χώρα η συνάντηση με την επικεφαλής του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.
Τα αποτελέσματα των επαφών στις Βρυξέλλες, που όπως δήλωσε στον Alpha ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, είναι σε αυτό το στάδιο, διερευνητικού χαρακτήρα, ως προς την Ευρωπαϊκή εμπλοκή στο Κυπριακό, αναμένουν τα κόμματα στην Λευκωσία.

Ενημέρωση στο Εθνικό Συμβούλιο, στις 30 του μήνα, αναμένει το ΑΚΕΛ, με τον Στέφανο Στεφάνου, να δηλώνει πως πρώτιστα θα πρέπει να διευκρινιστεί, τι συνιστά η δική μας θέση για ισχυρότερη ευρωπαϊκή εμπλοκή.
Η ΕΕ δεν θέλει ούτε και μπορεί να υποκαταστήσει τον ΟΗΕ στη λύση του Κυπριακού.
Ενδιαφέρεται ασφαλώς να βοηθήσει και θέλει να λυθεί το Κυπριακό, γιατί είναι και δικό της πρόβλημα, αλλά δεν θα παίξει ούτε και μπορεί να παίξει το ρόλο του ΟΗΕ.
Τονίζοντας πως στο επικείμενο Εθνικό, το κόμμα του θα καταθέσει τις δικές του απόψεις.

Συγχαρητήρια από Λίβανο
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι.
Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος, βρίσκεται στο πλευρό του λαού του Λιβάνου, και αποτελεί ένα φίλο της χώρας και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Ο Πρωθυπουργός του Λιβάνου, συναντήθηκε και με τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.