Είναι η συντριβή των Καταλανών με 11-1, οι πεντάρες που έκριναν πρωταθλήματα, η επιστροφή του Λουίς Φίγκο στη Βαρκελώνη, το σόου του Ροναλντίνιο στη Μαδρίτη, η απαίτηση… σιωπής από το Ραούλ μέσα στο «Καμπ Νου» και η επίδειξη της φανέλας από τον Λιονέλ Μέσι.

Και όχι μόνο…

Το πρώτο clasico

Όλα άρχισαν τη σεζόν 1928-29, όταν διοργανώθηκε το πρώτο πρωτάθλημα Ισπανίας. Η Μπαρτσελόνα ήταν ήδη δύναμγ έχοντας κατακτήσει τρία Κύπελλα, ενώ η Ρεάλ προσπαθούσε να αναδειχθεί. Στο «Λες Κορτς» της Βαρκελώνης τέθηκαν για πρώτη φορά αντιμέτωπες οι δύο ομάδες, με τους Μαδριλένους να σημειώνουν εντυπωσιακή νίκη, επικρατώντας με 2-1. Χάρη σε αυτή τη νίκη, η Ρεάλ κατάφερε να περάσει προσωρινά στην πρώτη θέση της βαθμολογίας, αλλά μερικούς μήνες μετά ήταν η Μπαρτσελόνα αυτή που τελικά πανηγύρισε την κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος στην ιστορία του ισπανικού ποδοσφαίρου.

Οι πιέσεις του Φράνκο και η απόλυση του Σάμαρανκ

Σύμφωνα με τα επίσημα αρχεία της Ρεάλ, η μεγαλύτερη σε έκταση νίκη της ομάδας ήταν το 11-1 επί της Μπαρτσελόνα το 1943 για το Κύπελλο. Στο πρώτο παιχνίδι των δύο ομάδων, οι Καταλανοί είχαν επικρατήσει με 3-0. Φήμες ανεπιβεβαίωτες μέχρι σήμερα θέλουν λίγο πριν από τη ρεβάνς να βρίσκεται στα αποδυτήρια της Μπαρτσελόνα ο υπεύθυνος ασφαλείας του στρατηγού Φράνκο, ο οποίος φρόντισε να… υπενθυμίσει στους «μπλαουγκράνα» πως παίζουν ποδόσφαιρο χάρη στη γενναιοδωρία του καθεστώτος που τους συγχώρεσε για την έλλειψη πατριωτισμού! Το ρεπορτάζ κατέγραψε ο νεαρός τότε δημοσιογράφος Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ (μετέπειτα πρόεδρος της ΔΟΕ) γράφοντας χαρακτηριστικά στην εφημερίδα «Prensa»: «Οι παίκτες της Μπαρτσελόνα αναγκάστηκαν απλά να περπατούν και να περιμένουν να λήξει η παρωδία».

To τέλος της μαδριλένικης δυναστείας

Μπαρτσελόνα και Ρεάλ τέθηκαν αντιμέτωπες στο Κύπελλο πρωταθλητριών τη σεζόν 1960-61. Η «βασίλισσα» είναι η κάτοχος του τροπαίου και οι «μπλαουγκράνα» οι πρωταθλητές. Στον πρώτο γύρο της διοργάνωσης, αναδείχθηκαν ισόπαλες 2-2 στο «Μπερναμπέου». Στο «Καμπ Νου» η Μπαρτσελόνα επικράτησε 2-1 και έγινε η πρώτη ομάδα που απέκλεισε την Ρεάλ σε ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Πεντάρα και πρωτάθλημα

Τη σεζόν 1993-94, η Μπαρτσελόνα ήταν ασταμάτητη. Άπαντες περίμεναν πως η αναμέτρηση με τη Ρεάλ θα ήταν τυπική διαδικασία. Και, όντως, ήταν. Οι παίκτες του Κρόιφ έκαναν φανταστικό παιχνίδι. Ο σπουδαίος Ρομάριο πέτυχε χατ τρικ και τελικά η Μπαρτσελόνα έριξε πεντάρα. Την ίδια ώρα ο Μίροσλαβ Τζούκιτς έχανε πέναλτι για τη Λα Κορούνια στο τελευταίο λεπτό του αγώνα με τη Βαλένθια και έτσι οι Καταλανοί πανηγύριζαν μαζί με τη νίκη επί της αιώνιας αντιπάλου και τον τίτλο του πρωταθλητή.

Η ρεβάνς της πεντάρας

Η… εκδίκηση δεν άργησε να έρθει. Την αμέσως επόμενη σεζόν, η Ρεάλ συνέντριψε με 5-0 τη Μπαρτσελόνα, με τον Ιβάν Ζαμοράνο να πετυχαίνει τρία γκολ. τον Εμίλιο Αμαβίσκα να βρίσκει επίσης το δρόμο προς τα δίχτυα και τον σημερινό προπονητή των «μπλαουγκράνα», το Λουίς Ενρίκε, να σκοράρει το πέμπτο γκολ. Είναι η χρονιά που οι Μαδριλένοι θα κατακτήσουν το πρωτάθλημα αφήνοντας δεύτερη τη Λα Κορούνια.

Ο Ραούλ απαιτεί σιωπή!

Στις 26 Οκτωβρίου 1999, η Μπαρτσελόνα υποδέχθηκε τη Ρεάλ. Η ατμόσφαιρα «καυτή», το γήπεδο γεμάτο, οι γηπεδούχοι είναι μπροστά στο σκορ με 2-1 και το παιχνίδι πλησιάζει στο τέλος του. Και τότε είναι η ώρα του εμβληματικού αρχηγού των Μαδριλένων. Ισοφαρίζει και με το δείκτη μπροστά στο στόμα του ζητά από τους οπαδούς των «μπλαουγκράνα» να σωπάσουν. Η «βασίλισσα» είναι αυτή που θα πει την τελευταία λέξη στο παιχνίδι.

Η επιστροφή του προδότη

Δεν είναι ο μοναδικός που αποφάσισε να αλλάξει φανέλα. Την άνοιξη του 2000 ο υποψήφιος για την προεδρία της Ρεάλ, Φλορεντίνο Πέρεθ, έβλεπε πως δεν είχε πολλές πιθανότητες να εκλεγεί. Παίζοντας τα… ρέστα του ως αουτσάιντερ υποσχέθηκε την απόκτηση του Λουίς Φίγκο, που τότε αγωνιζόταν στη Μπαρτσελόνα. Ο Πέρεθ επικράτησε στις εκλογές και έπρεπε να κάνει πράξη την υπόσχεσή του. Και έτσι ο Πορτογάλος ντύθηκε στα λευκά. Στη Βαρκελώνη ήταν πια επικυρηγμένος και στην πρώτη του επιστροφή στο «Καμπ Νου» έζησε μια κόλαση. Επιστήμονες μέτρησαν τον ήχο από τις αποδοκιμασίες των οπαδών και έδειξαν πως ήταν πιο εκκωφαντικός από αυτόν ενός Boeing 747 κατά την απογείωση! Μέχρι και… κεφάλι γουρουνιού του πέταξαν. Οι οπαδοί της «Μπάρτσα» είχαν τυπώσει και χαρτονομίσματα με το πρόσωπό του και τα επιδείκνυαν με ειρωνεία. Ο Φίγκο έφυγε τελικά ηττημένος από το «Καμπ Νου».

 

Σόου Ροναλντίνιο μέσα στη Μαδρίτη

Στις 20 Νοεμβρίου 2005, ο Ροναλντίνιο κάνει μαγικά στον αγωνιστικό χώρο του «Σαντιάγο Μπερναμπέου». Πετυχαίνει δύο πανέμορφα γκολ, άλλα ένα σημειώνει ο Σαμουέλ Ετό και η Μπαρτσελόνα επικρατεί με 3-0. Σε μια απόδειξη ότι οι μεγάλες ομάδες έχουν και μεγάλους φιλάθλους, οι περίπου 75.000 Μαδριλένοι που βρίσκονται στις εξέδρες θα σηκωθούν όρθιοι και θα αποθεώσουν τους μισητούς αντιπάλους.

Χειροκρότημα στους πρωταθλητές

Τη σεζόν 2007-08 έμελλε να είναι οι ποδοσφαιριστές της Μπαρτσελόνα αυτοί που έπρεπε να τηρήσουν την παράδοση που ήθελε τη φιλοξενούμενη ομάδα να… αποθεώνει την πρωταθλήτρια Ισπανίας. Έτσι, οι Καταλανοί παρατάχθηκαν στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» στο γνωστό pasillo για να χειροκροτήσουν τους πρωταθλητές αντιπάλους τους. Ο άχαρος ρόλος τους δεν περιορίστηκε σε αυτό καθώς οι Μαδριλένοι τους φιλοδώρησαν και με τέσσερα γκολ (τελικό σκορ 4-1) βάζοντας το καλύτερο κερασάκι στην τούρτα των πανηγυρισμών.

Η «γλυκιά» εκδίκηση του Μουρίνιο

Σε μια χρονική στιγμή που η κόντρα Μουρίνιο – Γουαρδιόλα βρισκόταν στο απόγειό της, με τη Ρεάλ να μην έχει καταφέρει να κερδίσει σε ένα χρόνο (Απρίλιος 2011 – Απρίλιος 2012) συνολικά ούτε ένα από τα επτά παιχνίδια κόντρα στη Μπαρτσελόνα (σε όλες τις διοργανώσεις), η αναμέτρηση των δυο στο «Καμπ Νου» ήταν η κατάλληλη ευκαιρία για να πάρει τη ρεβάνς ο Πορτογάλος τεχνικός. Η Ρεάλ θα νικήσει τελικά με 2-1 και θα πάρει τρεις καθοριστικούς βαθμούς για την μετέπειτα κατάκτηση του τίτλου.

Clasico σε τρελό ρυθμό

Το ντέρμπι των δύο αντιπάλων στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» τη σεζόν 2013-14 ήταν ένα από τα πιο… χορταστικά της ιστορίας. Η Μπαρτσελόνα ταξίδεψε στη Μαδρίτη θέλοντας νίκη που θα την κρατούσε ζωντανή στο πρωτάθλημα. Ο Αντρές Ινιέστα άνοιξε το σκορ και ακολούθησε… καταιγίδα. Η Ρεάλ πέρασε μπροστά με δύο γκολ του Μπενζεμά, ο Λιονέλ Μέσι ισοφάρησε, ο Κριστιάνο Ρονάλντο έδωσε πάλι προβάδισμα στους γηπεδούχους, αλλά ο Αργεντινός πέτυχε ακόμα δύο γκολ βάζοντας την υπογραφή του στο τελικό 3-4. Καμία από τις δύο ομάδες, βέβαια, δεν πανηγύρισε το Μάιο, καθώς το πρωτάθλημα κατέληξε στην Ατλέτικο Μαδρίτης.

Γκολ σε… buzzer beater και ο Μέσι δείχνει τη φανέλα στο «Μπερναμπέου»

Με γκολ στο 92ο λεπτό, ο Λιονέλ Μέσι έδωσε το διπλό (3-2 η Μπαρτσελόνα) μέσα στην Μαδρίτη τον περασμένο Απρίλιο και το πανηγύρισε έξαλλα. Ήταν ένα από τα καλύτερα clasicos αυτό που έγινε πριν από μερικούς μήνες στη Μαδρίτη με τους Καταλανούς να φεύγουν μεν νικητές από την πρωτεύουσα, αλλά τους Μαδριλένους να πανηγυρίζουν στο τέλος την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Η Ρεάλ προηγήθηκε με τον Κασεμίρο, η Μπαρτσελόνα έφερε τούμπα το παιχνίδι με τα τέρματα των Μέσι και Ράκιτιτς, αλλά ο Χάμες ισοφάρισε σε 2-2 στο 86ο λεπτό. Στην τελευταία φάση του αγώνα, ο Αργεντινός σούπερσταρ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα και κατόπιν έβγαλε τη φανέλα του και την έδειξε στους οπαδούς των γηπεδούχων, σε έναν ιστορικό πανηγυρισμό.