Έχουμε μπροστά μας την πιο συναρπαστική διαδικασία, που έχει ζήσει ποτέ το ελληνικό ποδόσφαιρο. Στα φετινά playoffs της Stoiximan Super League, μπαίνουν έξι ομάδες με τους δικούς τους στόχους.

Γράφει ο Τσάρλυ

Έχουν κίνητρο και οι έξι ομάδες

Οι τέσσερεις μεγάλοι Παναθηναϊκός, ΑΕΚΟλυμπιακός, ΠΑΟΚ βρίσκονται σε απόσταση 7 βαθμών και μπαίνουν σε μία μάχη που διεκδικεί η κάθε ομάδα 30 βαθμούς.

Εκτός από τον τίτλο, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας, πως και η 2η θέση είναι σπουδαία, καθώς οδηγεί στα προκριματικά του Champions League, γεγονός που προσφέρει συνολικά περισσότερες πιθανότητες για συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Βαθμολογικά αδιάφοροί δεν είναι ούτε ο Βόλος με τον Άρη, καθώς για φέτος η 5η θέση προσφέρει ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Υποχρεωμένος να ξεκινήσει με 2/2

Η αυλαία ανοίγει στον Βόλο. Ο Ολυμπιακός είχε ευνοϊκή κλήρωση. Είναι στο -5, οπότε είναι πολύ σημαντικό να πάρει τα πρώτα παιχνίδια, ώστε να φθάσει όσο γίνεται πιο σύντομα σε απόσταση βολής, σε απόσταση ενός αποτελέσματος.

Η κλήρωση του έδωσε το δικαίωμα να υπάρχουν πιθανότητες να συμβεί αυτό από την πρώτη κιόλας αγωνιστική, αρκεί να περάσουν οι ερυθρόλευκοι από τον Βόλο και ο Παναθηναϊκός να μην κάνει διπλό στην OPAP Arena.

Από τον Βόλο πέρασαν πολύ εύκολα στην κανονική περίοδο και οι τρεις διεκδικητές του τίτλου. Στο ποδόσφαιρο δεν μπορείς ποτέ να είσαι σίγουρος, όμως η εικόνα αυτών των παιχνιδιών οδηγεί στο συμπέρασμα πως ήταν ο ιδανικός αντίπαλος, ώστε να μην στοιχίσουν στον Μίτσελ οι κομβικές απουσίες του τραυματία Εμβιλά και των τιμωρημένων Χουάνγκ και Μπιέλ.

Ο Ολυμπιακός έχει την καλή ψυχολογία που του έδωσε η νίκη επί της ΑΕΚ και μπορεί να χτίσει πάνω σε αυτό το αποτέλεσμα, ξεκινώντας με δύο νίκες στο Βόλο και την δεύτερη αγωνιστική εντός με τον Άρη.

Τα πράγματα, λοιπόν, είναι απλά και συγκεκριμένα για την ομάδα του Μίτσελ. Έχει την υποχρέωση, να αξιοποιήσει το καλό πρόγραμμα τις δύο πρώτες αγωνιστικές, να κάνει το 2/2 και στην συνέχεια να δει που βρίσκεται και να ετοιμαστεί για τα σπουδαία ντέρμπι τίτλου που έρχονται.

Απέδειξε πως έχει το ψυχολογικό σθένος να ανταποκριθεί στην άμυνα. Δέχεται πίεση και έχει ανάγκη να παραμείνει σε αυτό το σπουδαίο αγωνιστικό επίπεδο που βρίσκεται ο Πασχαλάκης.

Αν η άμυνα του αντέξει, μεσοεπιθετικά έχει τους ποδοσφαιριστές για να κάνουν παπάδες. Φάνηκε με την ΑΕΚ πως ταιριάζει στον φετινό Ολυμπιακό το ποδόσφαιρο χώρου, το οποίο θα χρειαστεί σε κάποια επιλεγμένα παιχνίδια, όπως έγινε την περασμένη Κυριακή. Αρκεί να μπορέσει να αντέξει η άμυνά του την πίεση.

Το παιχνίδι που όλοι ήθελαν να αποφύγουν την πρώτη αγωνιστική

Στις 19.00 στο Βικελίδης έχουμε ντέρμπι Θεσσαλονίκης. Το βράδυ της Κυριακής θα φανεί αν τελικά η κλήρωση έκανε μεγάλη ζημιά ή όχι στον ΠΑΟΚ. Πραγματικά όμως ένα εκτός έδρας παιχνίδι με τον Άρη στο Βικελίδης “φαντάζει” σαν το χειρότερο σενάριο που μπορούσε να συμβεί στον ΠΑΟΚ για την πρώτη αγωνιστική.

Η ομάδα του Λουτσέσκου μπαίνει στα playoffs με ένα χάντικαπ επτά βαθμών από τον Παναθηναϊκό, πέντε από την ΑΕΚ και δύο από τον Ολυμπιακό. Παίζοντας με έναν από αυτούς τους τρεις θα είχε το δικαίωμα από νωρίς να παλέψει για να μπει πολύ δυνατά στην μάχη του πρωταθλήματος.

Αν η κλήρωση του έφερνε είτε τον Άρη στην Τούμπα είτε τον Βόλο ανεξαρτήτου έδρας, θα το θεωρούσαν σαν ένα παιχνίδι βατό που για να έχουν έτσι κι αλλιώς ελπίδες για τις δύο πρώτες θέσεις, θα πρέπει να το κερδίσουν οπότε θα ήταν και καλοδεχούμενο.

Με τον Άρη όμως στο Βικελίδης πηγαίνει σε ένα πολύ ανταγωνιστικό παιχνίδι που μόνο να χάσει θα έχει. Το κίνητρο του Άρη για να κάνει ζημιά στον ΠΑΟΚ είναι πολύ ισχυρό. Απώλεια βαθμών την πρώτη αγωνιστική θα τον αφήσει πολύ πίσω.

Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο Άρης δεν έχει κανονικό προπονητή, οπότε είναι πιθανό όταν καθαρίσει με την πέμπτη θέση, να παρουσιαστεί πιο χαλαρός, απροπόνητος και να είναι εύκολη λεία για τους υπόλοιπους. Κανένας δεν ήθελε τον Άρη πρώτο παιχνίδι στο Βικελίδης. Έτυχε στον ΠΑΟΚ, που απέναντι του ο Άρης έχει ακόμη μεγαλύτερο κίνητρο.

Φρέσκια ποδοσφαιρική πρόταση

Βλέποντας πάντως την κλήρωση είναι δεδομένο πως ο ΠΑΟΚ έχει την υποχρέωση να μπει πολύ δυνατά στο πρωτάθλημα. Έχει σαν όπλο μία φρέσκια ποδοσφαιρική πρόταση.

Το πρωί του Σαββάτου ο Σάββας Τζιομπάνογλου έκανε στο κείμενό του την σύγκριση του ΠΑΟΚ, που κατέβηκε στον πρώτο γύρο στο Βικελίδης και έμεινε στο 0-0 με τον Άρη, με την ομάδα που θα κατέβει την πρώτη αγωνιστική των playoffs και συνολικά με το σχέδιο που ακολουθεί μετά το ντέρμπι της κανονικής περιόδου στην OPAP Arena ο Λουτσέσκου και μεταμόρφωσε την ομάδα του.

Ένα νεανικό σύνολο που ότι και να γίνει στα φετινά playoffs, όλοι γνωρίζουν πως την επόμενη χρονιά με μικρές αλλά ουσιαστικές προσθήκες, θα ξεκινήσει από πολύ καλή αφετηρία την μάχη για το επόμενο πρωτάθλημα.

Ασφαλώς και αν τα πάει καλά ο ΠΑΟΚ στα τρία πρώτα ντέρμπι που έχει να δώσει με Άρη εκτός, ΑΕΚ εντός και Ολυμπιακό εκτός αν βγάλει αυτά παιχνίδια και παραμείνει στο κόλπο, θα έχει αποδείξει πως μπορεί ο χρόνος να τρέξει ακόμη πιο γρήγορα.

Το Νο1 στοιχείο που λείπει από τον ΠΑΟΚ και θα είναι σημαντικό να το βρει στα playoffs, είναι η επιθετική αποτελεσματικότητα. Ο παίκτης που θα έχει το εύκολο γκολ και θα είναι σε θέση να αξιοποιήσει την καλή δουλειά του Λουτσέσκου, τον τρόπο που χτίζονται οι επιθέσεις αλλά και την ξεχωριστή πινελιά που δίνουν ποδοσφαιριστές όπως ο Κωνσταντέλιας, Νάρεϊ, Ζίβκοβιτς.

Υπάρχουν θέσεις που καλύτεροι ποδοσφαιριστές θα έδιναν σοβαρή ώθηση σε αυτήν την προσπάθεια όμως αυτή είναι μία κουβέντα για το καλοκαίρι.

Έχει αποδείξει πως δεν έχει τίποτα να φοβηθεί

Ο ΠΑΟΚ άλλωστε έχει αποδείξει στην κανονική περίοδο έχοντας την καλύτερη συγκομιδή στα παιχνίδια ανάμεσα στις ομάδες που θα διεκδικήσουν τον τίτλο, πως δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από αυτήν την διαδικασία.

Ξεκινά με ένα χάντικαπ που ο Λουτσέσκου μπορεί να το ρίχνει στην διαιτησία. Στην πράξη ήρθε από δικά του λάθη έχει να ξεπεράσει και ένα πραγματικά πολύ δύσκολο πρόγραμμα. Αν καταφέρει το βράδυ και περάσει το σοβαρό εμπόδιο του Άρη, όλα μπορούν να συμβούν.

Οριακό ντέρμπι για την ΑΕΚ

Για το τέλος αφήσαμε το μεγάλο παιχνίδι που έβγαλε η πρώτη αγωνιστική. Στις 21.30 στην OPAP ARENA, έχουμε την μάχη των δύο πρωτοπόρων. Μάχη ανάμεσα στις δύο ομάδες που από νωρίς ξεχώρισαν και έδειξαν πως είναι ικανές να κατακτήσουν το πρωτάθλημα.

Η αλήθεια είναι πως ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ είχαν πολλές ευκαιρίες να πετάξουν εκτός τίτλου τους υπόλοιπους και να πάνε σε μία μεταξύ τους μάχη για τον τίτλο όμως τις πέταξαν. Το παιχνίδι της πρώτης αγωνιστικής είναι οριακό, ειδικά για την ΑΕΚ.

Θα είναι δύσκολο να διαχειριστεί δεύτερη εντός έδρας αποτυχία μέσα σε μία εβδομάδα και την δεύτερη αγωνιστική, έχει να πάει στην Τούμπα, ενώ ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τον Βόλο και ο Ολυμπιακός τον Άρη.

Θα δημιουργηθούν λοιπόν προϋποθέσεις ξαφνικά να βρεθεί με τεράστιο χάντικαπ για την μάχη του τίτλου. Σε περίπτωση όμως που κερδίσει τον Παναθηναϊκό επιστρέφει άμεσα στην πρώτη θέση.

Χρειάζεται να βελτιωθεί στα playoffs, για να κατακτήσει τον τίτλο

Η ομάδα του Γιοβάνοβιτς έχει μία τεράστια ευκαιρία να πάρει ξανά τον τίτλο του μεγάλου φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Για να συμβεί φυσικά αυτό θα πρέπει να βελτιωθεί σημαντικά. Ο Παναθηναϊκός μετά τον τραυματισμό του Αϊτόρ, δεν κατάφερε να κερδίσει ούτε ένα παιχνίδι ανάμεσα στους διεκδικητές.

Έπαιξε ρόλο ο τραυματισμός του Ισπανού, αλλά το κυριότερο ήταν ότι από τα μέσα Οκτώβρη και μετά ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός εξελίχτηκαν σημαντικά και του έβαζαν προβλήματα στα μεταξύ τους παιχνίδια που δεν μπορούσε να λύσει. Βελτιώθηκαν οι τρεις αντίπαλοι του, δεν έγινε το ίδιο με εκείνον κάτι που θα πρέπει να συμβεί στα playoffs για να πάρει τον τίτλο.

Κατώτερος σε έξι συνεχόμενα παιχνίδια, με τις ομάδες που θα παλέψει για το πρωτάθλημα

Ήταν πολύ χειρότερος και στα δύο παιχνίδια με τον Ολυμπιακό, κοιμήθηκε ο Θεός για να πάρει δύο ισοπαλίες. Έπαιξε τρία παιχνίδια με μεγάλη αποτυχία με τον ΠΑΟΚ μέσα σε μία εβδομάδα και στο μοναδικό παιχνίδι που ήταν κάπως ανταγωνιστικός, ήταν το ντέρμπι του δευτέρου γύρου στην OPAR ARENA.

Το οποίο όμως το έχασε γιατί δεν μπόρεσε να αποκτήσει ήρεμη κατοχή και να κερδίσει μέτρα.

Δείχνουν αγωνιστική βελτίωση στα τελευταία παιχνίδια κομβικοί ποδοσφαιριστές

Σε κάθε περίπτωση υπάρχει μία εικόνα στα τελευταία παιχνίδια που δείχνει πως υπάρχουν κομβικοί ποδοσφαιριστές που έχουν βρει την καλή τους ατομική κατάσταση, όπως οι Ιωαννίδης, Παλάσιος, Μαντσίνι, Πέρεθ, Κουρμπέλης, Χουανκάρ.

Αυτό είναι ένα στοιχείο το οποίο είναι πολύ σημαντικό για τον Παναθηναϊκό, ώστε να είναι θωρακισμένος αμυντικά και να μπορέσει να χτυπήσει στην αντεπίθεση.

Μπορεί να είναι πρώτος όμως υπάρχει μία εικόνα από τα πρόσφατα ντέρμπι που θα πρέπει να ανατραπεί, ώστε να μπορέσει ο Παναθηναϊκός να αξιοποιήσει αυτήν την ιστορική ευκαιρία που του δίνεται και να πάρει τον τίτλο.

Το σημείο κλειδί

Το Νο1 πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Παναθηναϊκός είναι στην δυσκολία που υπάρχει στο να σπάσει το πρέσινγκ των αντιπάλων. Αυτό θα είναι και το σημείο κλειδί στο παιχνίδι με την ΑΕΚ. Η ομάδα του Αλμέιδα έχει σαν όπλο της το πρέσινγκ ψηλά και μέσα από τα οφέλη που κερδίζει, είναι να κρατά τον αντίπαλο χαμηλά και να φέρνει το παιχνίδι μέσα στην περιοχή του.

Αποδείχτηκε όμως και την περασμένη Κυριακή πως όταν αυτό το πρέσινγκ, ο αντίπαλος το νικήσει η τελευταία της γραμμή είναι ευάλωτη και δημιουργούνται οι συνθήκες για ευκαιρίες με μεγάλο ποσοστό αποτελεσματικότητας.

Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να αντέξει η άμυνα σου, (για να είμαστε ειλικρινείς την περασμένη Κυριακή η άμυνα του Ολυμπιακού άντεξε από τύχη, Πασχαλάκη και από την απουσία του Γκαρσία) να μπορείς να σπάσεις την πίεση και να είσαι γρήγορος, ποιοτικός και αποτελεσματικός στην άμεση επίθεση.

Θα ψάξει καλύτερη αποτελεσματικότητα ο Αλμέιδα, θα χτυπήσει με την ταχύτητα των εξτρέμ ο Γιοβάνοβιτς

Ο Αλμέιδα στα playoffs, σίγουρα θα ελπίζει η ομάδα του να είναι πιο αποτελεσματική από ότι στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό. Ασφαλώς και η απουσία του Γκαρσία έπαιξε τον ρόλο της.

Η ΑΕΚ κυριάρχησε στο πρώτο μέρος, είχε τις ευκαιρίες για να σκοράρει και πήγε το παιχνίδι στα μέτρα που ήθελε δεν έβαλε το γκολ. Ένα παρόμοιο παιχνίδι θα ψάξει και με τον Παναθηναϊκό για να τον κρατήσει χαμηλά. Ο Γιοβάνοβιτς δεν έχει παίκτη σαν τον Φορτούνη ούτε επιθετικό με την ταχύτητα του Μπακαμπού.

Παίρνει όμως τις αντεπιθέσεις με μεγάλες μεταβιβάσεις του Πέρεθ στα δύο του εξτρέμ. Πλέον όλοι οι αντίπαλοι προπονητές γνωρίζουν πως αν κουράσουν τον Πέρεθ τον Παναθηναϊκό τον βραχυκυκλώνουν σημαντικά. Το καλό νέο για τον Γιοβάνοβιτς είναι πως το τελευταίο διάστημα είναι πολύ καλά ο Κουρμπέλης, που θα πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες.

Επιθετικά πάντως ο Παναθηναϊκός θα προσπαθήσει σε ακόμα ένα ντέρμπι να χτυπήσει με την ταχύτητα των ακραίων του. Αυτήν την εποχή οι ακραίοι επιθετικοί του με το ανέβασμα του Παλάσιος και την προσαρμογή του Μαντσίνι είναι καλά και θα έχουν σαν στήριγμα τον εξαιρετικό το τελευταίο διάστημα Ιωαννίδη.

Η ΑΕΚ συνολικά δουλεύει ένα ποδόσφαιρο που είναι σε θέση να αξιοποιήσει την δυσκολία που έδειξαν οι παίκτες του Γιοβάνοβιτς, σε έξι συνεχόμενα ντέρμπι να σπάσουν το πρέσινγκ των αντιπάλων να κερδίσουν μέτρα και να βγάλουν αντεπιθέσεις. Μία πραγματικότητα που τους εγκλώβιζε σε χαμηλά μέτρα στο γήπεδο.

Αυτά προς το παρόν. Η πρώτη αγωνιστική ξεκινά την Κυριακή στις 17.30 στον Βόλο και ολοκληρώνεται κοντά στα μεσάνυχτα. Καλή μας απόλαυση…