Η FIBA ανακοίνωσε την Παγκόσμια κατάταξη μετά το φινάλε των τελευταίων «παραθύρων», με την Ελλάδα να βρίσκεται σταθερά στην 9η θέση, κάτι που σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό να βρεθεί επικεφαλής ομίλου στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2023. Η Εθνική Ανδρών διατηρήθηκε στην 9η θέση της Παγκόσμιας κατάταξης της FIBA και πλέον συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να είναι επικεφαλής ομίλου στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2023.

Η FIBA ανακοίνωσε τα νέα Rankings μετά το τέλος των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου, με την πρώτη 10αδα να παραμένει αναλλοίωτη, κάτι που σημαίνει ότι η Ισπανία παρέμεινε στο Νο1 και οι ΗΠΑ στο Νο2. Το θέμα ωστόσο για την Ελλάδα είναι ότι μετά τον αποκλεισμο-σοκ της Αργεντινής (που βρίσκεται στο Νο4 της Παγκόσμιας κατάταξης) θα πάει στα παρκέ της Ινδονησίας, της Ιαπωνίας και των Φιλιππινών ως η 8η καλύτερη ομάδα βάσει Ranking. Αυτό σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά πιθανό πλέον να είναι επικεφαλής ενός εκ των 8 ομίλων της διοργάνωσης (συνολικά θα πάρουν μέρος 32 ομάδες και θα χωριστούν αρχικά σε 8 ομίλους των 4 ομάδων), αποφεύγοντας πανίσχυρους αντιπάλους στην πρώτη φάση όπως οι ΗΠΑ, η Ισπανία, η Γαλλία και η Σλοβενία.

Πρέπει πάντως να επισημανθεί ότι η θέση στην Παγκόσμια κατάταξη δεν είναι το μοναδικό κριτήριο που θα θέσει η FIBA σχετικά με το ποιες ομάδες θα τεθούν επικεφαλείς ομίλων, αλλά ένα από αυτά. Είναι όμως σαφές ότι το συγκεκριμένο κριτήριο θα έχει μεγάλη βαρύτητα.

Αναλυτικά η πρώτη 20αδα στο ranking της FIBA:
1. Ισπανία
2. ΗΠΑ
3. Αυστραλία
4. Αργεντινή
5. Γαλλία
6. Σερβία
7. Σλοβενία
8. Λιθουανία
9. Ελλάδα
10. Ιταλία
11. Γερμανία
12. Τσεχία
13. Βραζιλία
14. Πολωνία
15. Καναδάς
16. Τουρκία
17. Βενεζουέλα
18. Μαυροβούνιο
19. Νιγηρία
20. Πουέρτο Ρίκο