Κυρίες και κύριοι, η αντίστροφη μέτρηση για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2023 μόλις ξεκίνησε. Η προκριματική διαδικασία για τη σπουδαία διοργάνωση ολοκληρώθηκε και πλέον βρισκόμαστε 179 ημέρες πριν από το τζάμπολ του τουρνουά που θα διεξαχθεί σε Φιλιππίνες, Ινδονησία και Ιαπωνία από τις 25 Αυγούστου έως τις 10 Σεπτεμβρίου. Στη Μανίλα, στη Τζακάρτα και στην Οκινάουα.

Η Ελλάδα ήταν μία από τις ομάδες που κλείδωσαν νωρίς το εισιτήριό τους, με τη Σερβία να το κάνει 32η και τελευταία χάρη στην εντός έδρας νίκη της επί της αδύναμης και παντελώς αδιάφορης Μεγάλης Βρετανίας το βράδυ της Δευτέρας (27/2). Επτά ομάδες από την Αμερική, 12 ομάδες από την Ευρώπη, πέντε ομάδες από την Αφρική και οκτώ ομάδες από Ασία-Ωκεανία συμπληρώνουν το παζλ της μεγάλης διοργάνωσης που αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον από το μπασκετικό κοινό.

Οι ομάδες που προκρίθηκαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2023

Αμερική: Καναδάς, Δομινικανή Δημοκρατία, Βενεζουέλα, ΗΠΑ, Πουέρτο Ρίκο, Μεξικό, Βραζιλία

Ευρώπη: Φινλανδία, Γαλλία, Γεωργία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Μαυροβούνιο, Σλοβενία, Ισπανία, Σερβία

Αφρική: Ανγκόλα, Πράσινο Ακρωτήρι, Ακτή Ελεφαντοστού, Αίγυπτος, Νότιο Σουδάν

Ασία και Ωκεανία: Αυστραλία, Κίνα, Ιράν, Ιαπωνία, Ιορδανία, Λίβανος, Νέα Ζηλανδία, Φιλιππίνες

* Ιαπωνία και Φιλιππίνες ήταν εκτός διαδικασίας πρόκρισης, ως διοργανώτριες χώρες, ενώ η Ινδονησία, παρότι οικοδέσποινα, δεν θα πάρει μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο επειδή δεν χώρεσε στην οκτάδα του Asia Cup.

Η κλήρωση για τους ομίλους του Παγκοσμίου Κυπέλλου θα γίνει στις 29 Απριλίου στη Μανίλα και τότε θα μάθουμε σε ποια από τις τρεις πόλεις θα δώσει τους πρώτους της αγώνες η Εθνική Ελλάδας. Τα εισιτήρια, πάντως, βρίσκονται ήδη στην κυκλοφορία από τα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου.

Προς το παρόν γνωρίζουμε ότι οι ΗΠΑ θα παίξουν στις Φιλιππίνες, η Σλοβενία στην Ιαπωνία και ο Καναδάς στην Ινδονησία. Οι τρεις χώρες μπορούσαν να επιλέξουν από μία ομάδα, με την Ελλάδα να μη βρίσκεται σε αυτή την τριάδα.