Στη «μάχη» του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο ρίχνονται σήμερα συνολικά 14 υποψήφιοι.
Οι δεκατέσσερις διεκδικητές στο ψηφοδέλτιο αποτελούν αριθμό ρεκόρ για Προεδρικές εκλογές.  Οι υποψήφιοι είναι: ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο τέως διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης , ο τέως ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Χρίστος Χρίστου, ο δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης, ο νομικός Γιώργος Κολοκασίδης, ο τέως Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης και οι Χαράλαμπος Αριστοτέλους, Ανδρέας Ευστρατίου, Ιουλία Χοβρίνα Κομνηνός, Τσελεστίνα Ντε Πέτρο, Λουκάς Σταύρου, Αλέξιος Σαββίδης και Ανδρόνικος Ζερβίδης.
H ψηφοφορία θα διεξαχθεί από τις επτά το πρωί έως τις έξι το απόγευμα με διάλειμμα μιας ώρας, μεταξύ δώδεκα και μία. Σημειώνεται ότι σε εξαιρετικές περιπτώσεις, o/η προεδρεύων/ουσα κάθε εκλογικού κέντρου μπορεί να παρατείνει τις ώρες ψηφοφορίας, αν παραστεί ανάγκη, το αργότερο μέχρι τις 9.00 μ.μ., με την προϋπόθεση, ότι έξω από το εκλογικό του/της κέντρο αναμένει, για να ψηφίσει, μεγάλος αριθμός εκλογέων.
O συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων εκλογέων που έχουν δικαίωμα ψήφου στις Προεδρικές εκλογές, ανέρχεται στους 561.033. Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται και 730 Τουρκοκύπριοι. Επιπλέον, 240 εγκλωβισμένοι έχουν δικαίωμα ψήφου, με 47 εξ΄ αυτών να κατανέμονται στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας και 193 στην εκλογική περιφέρεια Αμμοχώστου.
Συνολικά, τα εκλογικά κέντρα ανέρχονται στα 1.148 εκ των οποίων τα 35 είναι σε 12 χώρες του εξωτερικού.
Η «λυπητερή» για το κόστος των προεδρικών εκλογών θα φτάσει τα €7 εκατομμύρια, με μεγαλύτερη δαπάνη την υπερωριακή απασχόληση, την προετοιμασία των εκλογών, τη στελέχωση των εκλογικών κέντρων για την ψηφοφορία, τη διαλογή και την καταμέτρηση των ψήφων την πρώτη Κυριακή, για οποία έχει υπολογιστεί κονδύλι ύψους €2,3 εκατ., ενώ το κόστος της επαναληπτικής εκλογής προϋπολογίστηκε στο €1,95 εκατ.
Tα άτομα που βρίσκονται σε περιορισμό μετά από θετικοποίηση τους για τη νόσο Covid 19, και είναι εγγεγραμμένα στον εκλογικό κατάλογο, τη μέρα των εκλογών, χορηγείται άδεια να μεταβούν αποκλειστικά και μόνο στο εκλογικό Κέντρο όπου είναι εγγεγραμμένα, για σκοπούς άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος.  Θα πρέπει απαραίτητα να φέρουν προστατευτική μάσκα.
Το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να το γνωρίζουμε γύρω στις οκτώ με οκτώ και μισή το βράδυ της Κυριακής αν και ο μεγάλος αριθμός υποψηφίων μπορεί να οδηγήσει σε μια μικρή καθυστέρηση στην εισαγωγή των αποτελεσμάτων στο μηχανογραφικό σύστημα.