Με στοιχεία και αριθμούς έδωσε την πραγματική εικόνα σε σχέση την εφαρμογή των κυρώσεων κατά της Ρωσίας από την Κύπρο ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, με αφορμή και τους νέους επικριτικούς κατά της χώρας μας ισχυρισμούς που προβλήθηκαν από το αμερικανικό δίκτυο CBS και την εκπομπή «60 λεπτά».
Κάνοντας λόγο για ψεύτικες ειδήσεις από την αρχή, που δημιούργησαν αναταραχή μέχρι και έξω από το  κυπριακό Προξενείο στο Κίεβο, υπογράμμισε πως αυτή η παραπληροφόρηση είχε και συνέχεια, περιλαμβάνοντας φήμες για μη αποτελεσματική εφαρμογή των ευρωπαϊκών κυρώσεων από μέρους της Κύπρου ή ότι η Κύπρος συνεχίζει να αποτελεί καταφύγιο ρωσικών κεφαλαίων-ολιγαρχών.
Ο κ. Πετρίδης ξεκαθάρισε πως σε σχέση με την έκθεση της κυπριακής οικονομίας και τα ρωσικά κεφάλαια στην Κύπρο, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Όπως τόνισε, η έκθεση έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά σε σχέση με την προ του 2013 περίοδο, η οποία είναι η περίοδος κατά την οποία ίσχυαν ορισμένα από το λεχθέντα υπό την μορφή δηλώσεων στο CBS.
«Για αυτό νιώθω την ανάγκη να ξεκαθαρίσω τα δεδομένα που ισχύουν σήμερα και καταδεικνύουν το ανυπόστατο των δηλώσεων, αποδεικνύοντας μιας εντελώς εικόνα με αυτή που αφήνεται να νοηθεί, αφού η έκθεση του τραπεζικού μας τομέα στην Ρωσία είναι σημαντικά χαμηλότερη από ότι συχνά παρουσιάζεται στον διεθνή τύπο και κοντά στο επίπεδο των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών», διαμήνυσε ο υπουργός Οικονομικών.
Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, μέχρι το τέλος του 2021 τα συνολικά δάνεια με έκθεση στη Ρωσία αποτελούσαν μόνο το 0.8% των συνολικών δανείων. Την ίδια περίοδο οι συνολικές καταθέσεις με έκθεση στη Ρωσία αποτελούσαν μόνο το 3,8% των συνολικών καταθέσεων, από 40% που ήταν προ του 2013, εκ των οποίων μάλιστα τα δύο τρία αποτελούν διατραπεζικές καταθέσεις και παρά το γεγονός ότι στην Κύπρο ζει μια σχετικά μεγάλη κοινότητα Ρώσων, η οποία δεν συσχετίζεται καθόλου με τις κυρώσεις.
«Αυτό το ποσό το οποίο ανέφερα», είπε ο κ. Πετρίδης, «πόρο απέχει από τον ισχυρισμό του CBS ότι η έκθεση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος στη Ρωσία είναι 5,5 δις. Στην πραγματικότητα, η έκθεση αυτή δεν ξεπερνά το ένα δις. Και είναι πραγματικά λυπηρό να λέγονται τέτοιες ανακρίβειες από ένα διεθνούς εμβέλειας ειδησεογραφικό δίκτυο».