Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Διαιτητών Κύπρου Γιώργος Πάπουτσος μίλησε στον ΣΠΟΡ FM 95.0 για τον ορισμό του Σιμόν Μαρτσίνιακ στο παιχνίδι ΑΠΟΕΛΆρης και για όλα όσα αφορούν την διαιτησία.
Για τον ορισμό του Σιμόν Μαρτσίνιακ στο παιχνίδι Κυπέλλου ΑΠΟΕΛΆρης: «Η απάντηση μου θα είναι σε δύο σκέλη. Είναι τιμή για την Κύπρο να παρουσιάζονται προσωπικότητες σε σεμινάρια και αφού δίνεται η ευκαιρία με την παρουσία του να  διαιτητεύει και παιχνίδια. Ήταν ο διαιτητής του τελικού του Μουντιάλ και είναι ένα στοιχείο που δημιουργεί τεράστια δυναμική για το Κυπριακό ποδόσφαιρο. Αυτό που με νοιάζει εμένα σαν πρόεδρος του ΣΔΚ είναι να μην εξαλειφθεί το Κυπριακό στοιχείο. Στόχος μας πρέπει να είναι η δημιουργία σχολής διαιτητών με σωστή επιμόρφωση».
Πολλοί την χαρακτηρίζουν σαν κίνηση εντυπωσιασμού αυτήν με τον Μαρτσίνιακ: «Είναι ικανότητα να φέρνεις μια από τις top σφυρίχτρες στην Ευρώπη. Είναι στα υπέρ του κ. Μάζιτς. Εγώ τοποθετήθηκα σε βάρος του στο παρελθόν όχι για να υποτιμήσω την προσωπικότητα και τι γνώσεις του για την διαιτησία αλλά οφείλουμε να αναγνωρίζουμε και τα θετικά. Είναι ευχής έργον να διευθύνει έναν ποδοσφαιρικό αγώνα στην Κύπρο αυτός ο διαιτητής. Ο κόσμος θα δει κάτι διαφορετικό και θα δει και κάποια λάθη. Θα βγει και το συμπέρασμα ξανά ότι όλοι οι διαιτητές κάνουν λάθη. Στόχος είναι σε 2-3 χρόνια να γίνει ένας κατάλογος με Κύπριους διαιτητές που να αρχίζουν και να ολοκληρώνουν τα πρωταθλήματα. Αν δεν χρησιμοποιούνται οι Κύπριοι διαιτητές θα γίνουν είδος προς εξαφάνιση».
Κάποιοι Κύπριοι δείχνουν ότι δεν μπορούν και τους χρησιμοποιεί επανειλημμένα: «Αυτό που πρέπει να γίνει είναι συνεργασία δική μας με το τμήμα διαιτησίας της ΚΟΠ. Έχουμε απόψεις και λέμε να ολοκληρωθεί το σύστημα VAR και περισσότερο στις γραμμές του οφσάιντ καθώς εκεί είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα».
Εκτιμάτε ότι η Κυπριακή διαιτησία έχει μέλλον; «Έχουμε στον χώρο της διαιτησίας πολύ καλούς διαιτητές, έχουμε καλούς διαιτητές και άλλους που εκκολάπτονται. Στις πιο μικρές κατηγορίες υπάρχει υλικό το οποίο αν δουλευτεί σωστά θα μπορεί να στελεχωθεί ο κατάλογος της κορυφαίας κατηγορίας. Να πω και κάτι. Αυτοί που διαχειρίζονται την διαιτησία αφού δίνουν την δυνατότητα σε κάποιον να έρθει μέχρι τα 30 στην διαιτησία, δεν μπορούν αυτόν που είναι 25, 26, 27, 28 να τους λένε ότι είναι μεγάλος και ότι είναι προτιμότερο να γίνεις βοηθός. Αν δεν τους επιτρέπουμε αυτούς, τότε ποιους θα φέρνουμε στον χώρο; Θα βάζουμε διαιτητές απλά με απολυτήριο λυκείου που εκκολάπτουμε από τα 15-16 τους χρόνια; Οι ηλικίες που ανέφερα είναι χαμηλό όριο. Αν αφεθούν απερίσπαστοι διαιτητές μας μπορούν να αρχίζουν και να ολοκληρώνουν τα πρωταθλήματα μας».
Ποια είναι η σχέση του ΣΔΚ με την ΚΟΠ; «Ποτέ δεν θεωρούμε την σχέση μας με την ΚΟΠ ότι είναι σε ακραία επίπεδα. Έχουμε υποχρέωση με την ΚΟΠ να συνεργαζόμαστε αν και έχουμε διαφορετικές απόψεις. Οφείλουμε να είμαστε συνεχώς σε εποικοδομητικό διάλογο. Αυτό πρέπει να κάνουμε παρά τις οποιεσδήποτε διαφορετικές θέσεις. Υπάρχει καλή σχέση και μέσω της καλής σχέσης η ΚΟΠ θα συνδράμει ώστε οι όποιες αντιδράσεις με την αποχώρηση διαιτητών να λήξουν και να επιστρέψουν όλοι οι εν ενεργεία διαιτητές».
Για το νέο κατάλογο των διεθνών διαιτητών: «Ήταν αναγκαίο κακό αφού αποχώρησαν για διάφορους λόγους οι τρεις διεθνείς διαιτητές. Μέσω της νέας γενιάς κάποιοι τρεις διαιτητές θα αξιολογούνταν για να αναπληρώσουν αυτούς που αποχώρησαν».