Στους 1.000 ανέρχονται οι αστυνομικοί που την Δευτέρα, ημέρα ταφής του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ θα βρίσκονται επί ποδός. Αυτός ο αριθμός «κλείδωσε» στην ευρεία και τελική σύσκεψη που έγινε χθες, Σάββατο, στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να καθοριστούν τα μέτρα και τα πρωτόκολλα ασφαλείας.

Το Τατόι ο «πονοκέφαλος» των Αρχών

Στην πολύωρη σύσκεψη συμμετείχαν όλες οι υπηρεσίες που θα επιφορτιστούν με το να μην συμβεί το παραμικρό για όσο θα βρίσκονται στη χώρα μας αρχηγοί κρατών και γαλαζοαίματοι, καθώς και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Από την Αντιτρομοκρατική και την ΕΚΑΜ μέχρι την Τροχαία αναλύθηκαν όλα όσα θα πρέπει να τηρηθούν, όπως ποιοι δρόμοι θα κλείνουν και πότε, μέχρι το πώς θα υπάρξει προστασία στο Τατόι, που είναι και ο βασικός «πονοκέφαλος» των Αρχών, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει υποβληθεί ξανά σε έλεγχο τρωτότητας.

Επί τάπητος συζητήθηκαν όλα όσα από την ημέρα ανακοίνωσης του θανάτου του τέως βασιλιά κατέγραψαν σε περιπολίες τους οι αστυνομικοί τόσο στο κέντρο της Αθήνας και περιμετρικά της Μητρόπολης Αθηνών, όσο και στα πρώην βασιλικά κτήματα στο Τατόι.  Το ελικόπτερο της Αστυνομίας αναμένεται να δίνει συνεχώς εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων από πολύ νωρίς το πρωί, ενώ επιτήρηση από αέρος θα υπάρχει και μέσω drones.

«Η Μητρόπολη Αθηνών είναι ένα σημείο όπου έχουμε επανειλημμένως τεστάρει τα σημεία τρωτότητας και υπάρχει μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση τέτοιων γεγονότων. Εκείνο που προβληματίζει είναι η μετακίνηση προς το Τατόι, καθώς αυτός ο χώρος διαθέτει πολλά τυφλά σημεία. Μέχρι και αργά το βράδυ του Σαββάτου η οικογένεια του εκλιπόντος δεν ζήτησε απαγόρευση και ελεγχόμενη πρόσβαση στο Τατόι. Ο κόσμος θα μπορεί να πάει εκεί κανονικά, αλλά με τα πόδια από ένα σημείο κι έπειτα», επισημαίνουν στο ethnos.gr πηγές της Κατεχάκη.

Οι έξι άξονες του σχεδίου της ΕΛ.ΑΣ.

Σε κάθε περίπτωση το σχέδιο που θα ακολουθήσει η ΕΛ.ΑΣ. αύριο, Δευτέρα, θα ξεδιπλωθεί σε έξι άξονες.

Ο πρώτος σχετίζεται με την άφιξη των επισήμων στη χώρα μας και τα μέτρα ασφαλείας τους κατά την προσέγγιση του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» και εν συνεχεία κατά την μετακίνησή τους στα σημεία διαμονής των επισήμων οι περισσότεροι εκ των οποίων θα έχουν φτάσει στην Ελλάδα μέχρι απόψε το βράδυ.

Η πλειονότητα θα διαμείνει σε ξενοδοχεία πέριξ της Πλατείας Συντάγματος και του Λυκαβηττού και η φύλαξή τους είναι ο δεύτερος άξονας του σχεδίου της ΕΛ.ΑΣ.. Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, ανάλογα με τον βαθμό επικινδυνότητας του κάθε «στόχου» θα υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός αστυνομικών που θα διατεθεί για τη φύλαξή τους κατά τις μετακινήσεις τους, συμπληρωματικά της όποιας προσωπικής ασφάλειας θα ταξιδέψει μαζί τους από την χώρα τους. Έξω από τα ξενοδοχεία ή τις οικίες διαμονής τους θα υπάρχει ταυτόχρονα 24ωρη αστυνομική επιτήρηση και παρουσία.

Ο τρίτος άξονας έχει να κάνει με την Μητρόπολη Αθηνών πολύ νωρίτερα από τις 06:00 το πρωί της Δευτέρας όπου ξεκινά το λαϊκό προσκύνημα στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου, το οποίο θα διαρκέσει έως τις 10:30.  Τα μέτρα περιμετρικά της Μητρόπολης θα αρχίσουν να μπαίνουν σε εφαρμογή από σήμερα το πρωί με μόνιμη αστυνομική παρουσία.

Αναφορικά με τη Δευτέρα οι δρόμοι τριγύρω θα κλείσουν πολύ πριν από τις 06.00, ενώ όσο θα πλησιάζει η ώρα της νεκρώσιμης ακολουθίας και των αφίξεων των επισήμων στο σημείο τόσο θα αυξάνονται οι αστυνομικοί και τα μέτρα ασφαλείας περιμετρικά της Μητρόπολης.

Αναλυτικά, ανάμεσα σε άλλα, όπως έχουμε δει και στο παρελθόν,  θα δημιουργηθεί ειδικός διάδρομος που θα οριοθετηθεί με κορδέλες για όσους πολίτες επιθυμούν να πουν το ύστατε χαίρε. Μετά τις 10:30 δε θα μπορέσει κανείς πολίτης να παραμείνει στο σημείο και όλοι όσοι δεν θα προλάβουν -εφόσον συμβεί αυτό- θα απομακρυνθούν. Πάντως, ήδη έχουν ξεκινήσει να έρχονται με πούλμαν στην Αθήνα πολίτες από διάφορες περιοχές της χώρας με τους αστυνομικούς μέσα και από διαδικτυακά καλέσματα να προσπαθούν να προβλέψουν τον όγκο τους. Αυτό που υπογραμμίζουν ανώτατες πηγές είναι ότι το χρονοδιάγραμμα θα τηρηθεί αυστηρά.

«Μετά τις 10:30 δεν επιτραπεί σε κανέναν να παραμείνει στο σημείο. Ο χώρος θα πρέπει να αδειάσει και να είναι ελεύθερος, ώστε να καταφτάσουν οι επίσημοι και εν συνεχεία να μπορούν να μετακινηθούν χωρίς απρόοπτα στο Τατόι», σχολιάζει χαρακτηριστικά αξιωματικός της Ασφάλειας.

Και σε αυτό σημείο, αφού ολοκληρωθεί η εξόδιος ακολουθία, θα ξεδιπλωθεί το τέταρτο μέρος του σχεδίου της ΕΛ.ΑΣ. που έχει να κάνει με την υπερμεγέθη αυτοκινητοπομπή από το κέντρο της Αθήνας στο Τατόι. Η διαδρομή που αναμένεται να ακολουθήσουν η σορός του τέως βασιλιά με τους λιγότερους από 200 προσκεκλημένους έχει χαραχτεί και θα ξεκινά από την Μητροπόλεως προς τη Βασιλίσσης Σοφίας και από εκεί μέσω Λεωφόρου Μεσογείων στην Κατεχάκη για να μπουν στην Αττική Οδό, να βγουν στην Εθνική Οδό και από εκεί να φτάσουν στα πρώην βασιλικά κτήματα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της τεράστιας αυτοκινητοπομπής θα λάβουν χώρα ειδικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με άνοιγμα και κλείσιμο δρόμων, στατικές και κινούμενες αστυνομικές δυνάμεις σε κομβικά σημεία και φυσικά επιτήρηση από αέρος από το ελικόπτερο της Αστυνομίας που θα δίνει live εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.

Ο πέμπτος άξονας και ο πιο «δύσκολος» είναι αυτός στο Τατόι. Με δεδομένο ότι, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, η οικογένεια του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ δεν εξέφρασε την επιθυμία να υπάρξει απαγόρευση και ελεγχόμενη πρόσβαση του κόσμου στην τελευταία κατοικία του τέως βασιλιά. Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, μέχρι αργά το βράδυ του Σαββάτου οι αξιωματικοί που έχουν επιφορτιστεί με την εκτέλεση του συγκεκριμένου μέρους του σχεδίου «έσβηναν» και «έγραφαν».

Αυτό που αποφασίστηκε, με βάση τις ίδιες πηγές, είναι να δημιουργηθούν δύο με τρεις κλοιοί ασφαλείας. «Οι επίσημοι θα φτάσουν στον χώρο με τα οχήματά τους και μόνο σε εκείνους θα επιτραπεί να περάσουν μέσα στο Τατόι με αυτοκίνητα. Θα τα σταθμεύσουν στο πάρκινγκ που έχει διαμορφωθεί και εκεί θα είναι ο πρώτος από τους κλοιούς των αστυνομικών», τονίζει στο ethnos.gr υψηλόβαθμο στέλεχος με συμμετοχή σε όλες τις συσκέψεις που έγιναν.

«Από εκεί και πέρα ο βασικός κλοιός θα διαμορφωθεί στην εκκλησία που θα γίνει το τρισάγιο και στον τόπο ενταφιασμού. Εκεί θα δοθεί και το μεγαλύτερο βάρος. Ωστόσο, αυτό που προβληματίζει είναι το γεγονός ότι όσοι πολίτες το επιθυμούν, εκτός των προσκεκλημένων, θα μπορούν να πάνε πεζή στο σημείο. Αυτό για εμάς είναι μια μεγάλη πρόκληση, γιατί δεν μπορείς να προβλέψεις το απρόβλεπτο, όμως έχουμε σχέδια για παν ενδεχόμενο», συμπληρώνει.

Βασικός πυλώνας αποτροπής στην ανάπτυξη του πέμπτου και πιο απαιτητικού σημείου του σχεδίου της Αστυνομίας, πάντως, θα είναι οι δυνάμεις που θα διατεθούν από την Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και ελεύθεροι σκοπευτές, που θα βρίσκονται με βάση ασφαλείς πηγές σε σημεία τα οποία έχουν κριθεί καίρια και άμεσης επέμβασης.

Ο «πονοκέφαλος» για την ΕΛ.ΑΣ. για την Δευτέρα κλείνει με το τελευταίο μέρος του σχεδίου ασφαλείας που έχει να κάνει και πάλι με τη μεταφορά των επισήμων αυτή τη φορά από το Τατόι στο κέντρο της Αθήνας. Η οικογένεια θα παραθέσει προς τιμήν του εκλιπόντος επίσημο γεύμα στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία στην Πλατεία Συντάγματος και εκεί τα μέτρα θα είναι, επίσης, αυστηρά τόσο με στατικές όσο και με κινούμενες περιπολίες.