Ο Πελέ την Πέμπτη (29/12) έφυγε από τη ζωή σκορπώντας θλίψη σ’ ολόκληρο τον ποδοσφαιρικό κόσμο. Όπως είναι φυσικό, άπαντες έσπευσαν να θυμηθούν θρυλικές στιγμές του “βασιλιά του ποδοσφαίρου” στη μεγαλειώδη καριέρα του.

Το καλοκαίρι του 1961 ο Πελέ είχε περάσει και από τα μέρη μας στα πλαίσια τουρ που έκανε με την πανίσχυρη Σάντος, στην οποία έπαιζαν επίσης οι Ζίτο, Κουτίνιο και Ζιλμάρ.

Η Σάντος πριν έρθει στην Ελλάδα είχε πάρει ήδη μεγάλες νίκες κόντρα στην Μπενφίκα του Εουσέμπιο, την Ίντερ και την Γιουβέντους. Ο “βασιλιάς του ποδοσφαίρου” αγωνίστηκε αρχικά κόντρα στην ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό. Η Σάντος είχε επικρατήσει 3-0 της Ένωσης, ενώ είχε επικρατήσει 3-2 των πρασίνων.

Ο Πελέ με τον Νεστορίδη και τον Μαρδιτσή
Ο Πελέ με τον Νεστορίδη και τον Μαρδιτσή EUROKINISSI

Το ιστορικό φιλικό κόντρα στον Ολυμπιακό

Στη συνέχεια η Σάντος του Πελέ έδωσε φιλικό κόντρα στον Ολυμπιακό στη Λεωφόρο, η οποία ήταν κατάμεστη με 25.000 κόσμο. Οι ερυθρόλευκοι πήραν μία μυθική νίκη.

Στα πρώτα λεπτά του παιχνιδιού ο Σουρούνης άνοιξε το σκορ, ενώ στο λίγο πριν από το τέλος του πρώτου μέρους ο Ποσειδώνας έκανε το 2-0. Οι Βραζιλιάνοι μείωσαν στο 50′ με τον Ζίτο σ’ ένα ματς που ο Κώστας Πολυχρονίου μάρκαρε με τεράστια επιτυχία τον Πελέ.

“Όλοι περίμεναν τα αποτελέσματα με τις ξένες ομάδες. Έτσι ήρθε η Σάντος, δεν είχε χάσει κανένα παιχνίδι στην περιοδεία στην Ευρώπη και ήρθε να παίξει με τις τρεις ομάδες. Είπα στον κ. Σιμονόβσκι στον πρώτο προπονητή να με αφήσει να πιάσω τον Πελέ. Είχα δει κάτι στον Πελέ.

Είχα παρατηρήσει ότι όταν σε έφερνε μέτωπο μπορούσε να σε περάσει απ’ό που ήθελε. Είπα πως δεν θα τον αφήσω να με γυρίσει ποτέ μέτωπο. Έκανα αυτό το πράγμα. Η καταστροφή είναι πιο εύκολη από τη δημιουργία και κατόρθωσα και τον αντιμετώπισα” είχε περιγράψει ο Πολυχρονίου σε ντοκιμαντέρ στον ΣΚΑΙ.

Ο Πελέ με διαιτητή στο Ολυμπιακό - Σάντος
Ο Πελέ με διαιτητή στο Ολυμπιακό – Σάντος EUROKINISSI

Η νίκη αυτή έμεινε στην ιστορία και έχει αποτυπωθεί και στον ύμνο του Ολυμπιακού: “Ακόμη σε θυμούνται, η Σάντος και ο Πελέ”.

Η ενδεκάδα του Ολυμπιακού: Θεοδωρίδης, Καμπόλης, Στεφανάκος, Πολυχρονίου, Σημαντήρης, Κοτρίδης (54′ Σπετσέρης), Γκαβέτσος, Παπάδογλου, Μπέμπης (2′ Σουρούνης), Σιδέρης, Ποσειδώνας.

Ο Πελέ στην Αθήνα