Πολλές οι αναφορές, συζητήσεις, αντεγκλήσεις και προκλήσεις γύρω από το θέμα του Ποδοσφαίρου.
Πολλοί άνθρωποι δεν θεωρούν το ποδόσφαιρο πολιτιστικό γεγονός. Το αναδεικνύουν μόνο ως ένα ψυχαγωγικό παιγνίδι, με πολλά αρνητικά στοιχεία που γεννά βιαιότητες και  υπερβολικές ακρότητες και  συμπεριφορές. Η εμπορευματοποίηση του δε, προσφέρει την ευκαιρία σ’ αυτούς που δεν το συμπαθούν, να το χλευάζουν και να το υποβαθμίζουν.
Ο κάθε άνθρωπος μπορεί να νοιώθει και να αισθάνεται ελεύθερος να λέγει και να  διατηρεί τις απόψεις του. Μπορεί το ποδόσφαιρο με την Παγκοσμιοποίηση και την έκρηξη της τεχνολογίας να έδωσε και το έναυσμα για την πλήρη εμπορευματοποίηση  του, παραμένει όμως ένα άθλημα , ένα  γεγονός, το οποίο εμπνέει εκατομμύριά, δισεκατομμύρια ανθρώπους σ’ όλο  τον κόσμο. Παρ’ όλες τις ανισότητες , τις βιαιότητες πολλές φορές, τις αψιμαχίες, τις προκλήσεις και την βία, το ποδόσφαιρο παραμένει η κοινωνική και ψυχαγωγική κολυμβήθρα μέσα στην οποία οι άνθρωποι δοκιμάζονται και αναδύονται καλύτεροι και ποιοτικότεροι άνθρωποι.
Το Ποδόσφαιρο αποτελεί ένα μαζικό πολιτιστικό κίνημα το οποίο αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους της γης και τους οδηγεί σε  ανεπανάληπτα ταξίδια, οικοδομώντας χαρακτήρες με Αρχές και Αξίες.
Το Ποδόσφαιρο παρ’ όλες τις σημερινές διαφοροποιήσεις του  παραμένει θεμελιώδης τομέας , ισχυρό εργαλείο , εκπαιδευτικής, ψυχολογικής και πνευματικής δροσιάς της κοινωνίας.
Το Ποδόσφαιρο δεν το διεκδικούν μόνο οι πλούσιοι και οι ισχυροί της γης. Είναι άθλημα Παγκοσμιότητας, το οποίο πραγματοποιείται σ’ όλες τις Ηπείρους σ’ όλα τα πλάτη και μήκη της γης.
Το Ποδόσφαιρο υπάρχει σε πλούσιες και φτωχές χώρες και δίνει στους ανθρώπους χαρά , ικανοποίηση, ελπίδα, όραμα, παιδεία, ενθουσιασμό, αντοχή, δύναμη.
Το Ποδόσφαιρο πρέπει να το αναλύουμε στις οικουμενικές του διαστάσεις, μέσα από την φιλοσοφικότητα του και την κοινωνική του διάσταση. Επιπόλαιες , αναφορές και ισοπεδωτικές προσεγγίσεις, δεν μπορούν να μας δώσουν την πραγματική του Αξία και τις πραγματικές του διαστάσεις.
Το Ποδόσφαιρο παίρνει από το χέρι όλους όσους ασχολούνται μαζί του και τους οδηγεί σε ανεπανάληπτα ταξίδια, σε ταξίδια μοναδικά και καρποφόρα.
Σ’ αυτή την ομάδα των ανθρώπων που ελκύονται και βιώνουν το Ποδόσφαιρο, είναι οι προπονητές, οι ποδοσφαιριστές, τα ποδοσφαιρικά επιτελεία, οι  Διοικήσεις των Ποδοσφαιρικών Σωματείων και Ομοσπονδιών , οι  φίλαθλοι και γενικά όλοι οι άνθρωποι που ασχολούνται με το Ποδόσφαιρο. Ονειρεμένα ταξίδια, διανθίζουν την πορεία όλων των ανθρώπων που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο.
Το Ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο ένα δημοφιλές αθλητικό γεγονός. Το ποδόσφαιρο είναι μια διαρκής εκπαιδευτική, ψυχολογική, σωματική και πνευματική αναζήτηση και μυσταγωγία μέσα από την οποία όλοι οι μετέχοντες απολαμβάνουν τα υπέροχα συναισθήματα , που μόνο το ποδόσφαιρο σου προσφέρει. Το Ποδόσφαιρο αναβαθμίζει τον άνθρωπο πολιτιστικά, κοινωνικά, ψυχολογικά, πνευματικά. Δημιουργεί κοινωνίες, πολιτισμένες, ισορροπημένες, σοβαρές , με ευγένεια και αξιοπρέπεια.
Το Ποδόσφαιρο δεν είναι  η νίκη ή η ήττα. Κάθε παιγνίδι διδάσκει τους ανθρώπους, στην αξία της νίκης , της πειθαρχίας, της αγωνιστικότητας, της ομαδικότητας την αντίσταση στις προκλήσεις , του ανταγωνισμού, της ευγένειας, του σεβασμού προς τον αντίπαλο,  της ταπεινοφροσύνης, της κοινωνικότητας, της υπομονής, της επιμονής του Εύ Αγωνίζεσθε.
Το Ποδόσφαιρο δίνει στον κάθε ένα που αναμειγνύεται με αυτό  τόσα πολλά θετικά συναισθήματα και δεξιότητες, τόσες πολλές αρετές και τόσο ωραία ταξίδια, τα οποία οι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται προσωρινά. Όμως σταδιακά  και μόνιμα διαπλάθει χαρακτήρες  και προσωπικότητες.
Αυτό το μοναδικό κοινωνικό και πολιτιστικό αγαθό, οφείλουν όλοι να προστατεύσουν  και να αναπτύξουν.
Σ’ αυτό τον αλλοιωμένο τοπίο , σ’ αυτή την άδικη και ασύμμετρη κοινωνία, σ’ αυτό το δύσκολο, απρόβλεπτο και μεταβαλλόμενο περιβάλλον το Ποδόσφαιρο αποτελεί μοναδική και αναντικατάστατη δύναμη της ανθρωπότητας.
Το Ποδόσφαιρο είναι  πολιτισμός, το Ποδόσφαιρο είναι παιδεία όχι θεωρητική αλλά  πρακτική , το Ποδόσφαιρο είναι ανάταση ψυχής, το  Ποδόσφαιρο είναι το φίλτρο όλων των ανθρώπινων συναισθημάτων.
Ευτυχισμένος, ο καινούργιος χρόνος .  Καλή απελευθέρωση.
Ανδρέας Μουσκάλλης
Προπονητής Ποδοσφαίρου
28/12/2022