Για τέταρτη σερί χρονιά, κατά τη διάρκεια της 50ής Γιορτής των Αρίστων, την οποία διοργανώνει η Ένωση Αθλητικογράφων Κύπρου (ΕΑΚ) υπό την αιγίδα του ΚΟΑ, θα απονεμηθούν τα Ποδοσφαιρικά Έπαθλα Cytavision. Στην εκδήλωση, που θα γίνει στις 12 Ιανουαρίου 2023 στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας (21:00, live ΡΙΚ), θα βραβευτούν οι Cytavision MVP Ποδοσφαιριστής και Cytavision MVP Ποδοσφαιρίστρια, ενώ θα ανακηρυχθεί η Κορυφαία Ενδεκάδα για το 2022.
Σημειώνεται ότι για την ανάδειξη των κορυφαίων μέτρησαν οι ψήφοι από επιτροπή που καταρτίστηκε από την ΕΑΚ και από επιτροπή της Cytavision, με βαρύτητα στην ψήφο κάθε πλευράς στο 50%.
Υπόψη λήφθηκε η παρουσία των παικτών το ημερολογιακό έτος 2022, το οποίο περιλάμβανε το δεύτερο μισό της σεζόν 2021/2022 και το πρώτο μισό της τρέχουσας σεζόν, 2022/2023.
Στα πλαίσια των ποδοσφαιρικών επάθλων Cytavision, θα δοθεί επίσης το ιστορικό Χρυσό Παπούτσι της ΕΑΚ στον επιθετικό της ΑΕΚ, Ιβάν Τρισκόφσκι, ο οποίος με 15 γκολ ήταν ο πρώτος σκόρερ για την αγωνιστική περίοδο 2021/22. «Αυτό το βραβείο θέλω να το αφιερώσω στην οικογένεια μου που πάντα με στηρίζει, καθώς και τους συμπαίκτες μου και τους φιλάθλους μας, γιατί χωρίς την βοήθειά τους θα ήταν αδύνατο να τα καταφέρω» δηλώνει ο 35χρονος ποδοσφαιριστής από τη Βόρειο Μακεδονία.

Οι δυο MVP
Το Έπαθλο Cytavision MVP Ποδοσφαιριστής και το Έπαθλο Cytavision MVP Ποδοσφαιρίστριας για το 2022 θα δοθούν σε Βαλεντίν Ρομπέρζ και Άντρη Βιολάρη αντίστοιχα.
Ο Γάλλος αμυντικός ήταν εκ των πρωταγωνιστών στην πορεία του Απόλλωνα προς την κατάκτηση του πρωταθλήματος για την περίοδο 2021/22. «Ευχαριστώ την Ένωση Αθλητικογράφων Κύπρου γι’ αυτό το βραβείο. Η ανάδειξή μου από τους επαγγελματίες δημοσιογράφους ως τον κορυφαίο του 2022 με τιμάει πάρα πολύ και μου δίνει κίνητρο για ακόμη περισσότερα επιτεύγματα στο μέλλον» ανάφερε και συμπλήρωσε: «Το ποδόσφαιρο είναι ομαδικό άθλημα κι αν δεν είχα τους συμπαίκτες μου δεν θα πετύχαινα τίποτα. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους τους συμποδοσφαιριστές μου και το προπονητικό επιτελείο του Απόλλωνα για τη βοήθειά τους». Ο 35χρονος επεσήμανε ότι το 2022 ήταν ξεχωριστό για τον ίδιο «επειδή κατάκτησα τον πιο σημαντικό τίτλο στην καριέρα μου, ενώ κατάφερα να αγωνιστώ για πρώτη φορά σε διεθνές επίπεδο με την Εθνική Ανδρών Κύπρου».
Η Άντρη Βιολάρη με 34 τέρματα ήταν δεύτερη στον πίνακα των σκόρερ της σεζόν 2021/22, πετυχαίνοντας σχεδόν τα μισά γκολ της Νέας Σαλαμίνας Αναγέννηση Πύργου (80). Το περασμένο καλοκαίρι ξενιτεύτηκε για δεύτερη φορά (σ.σ. στο παρελθόν έπαιξε στην Ελλάδα με την Ελπίδα Καρδίτσας), καθώς πήρε μεταγραφή για το πρωτάθλημα της Πορτογαλίας όπου αγωνίζεται με τη φανέλα της Φαμαλικάο. Στην Κύπρο πέρασε, επίσης, από τις Ένωση, Απόλλωνα και Barcelona FC. «Είμαι πολύ χαρούμενη και είναι τιμή μου που παίρνω για πρώτη φορά αυτό το βραβείο. Θέλω κυρίως να ευχαριστήσω όσους με ψήφισαν γι’ αυτό το βραβείο. Αλλά επίσης την οικογένειά μου και τους ανθρώπους που είναι δίπλα μου σε κάθε μου βήμα» σημειώνει.

Χoρηγοί και υποστηρικτές
Για να γίνει εφικτή η διοργάνωση της 50ής Γιορτής Αρίστων, καθοριστική είναι η στήριξη των χορηγών και υποστηρικτών της ΕΑΚ.
Τον Μέγα Χορηγό ΟΠΑΠ Κύπρου.
Τους Χρυσούς Χορηγούς και Υποστηρικτές Cytavision, Unicars, Τράπεζα Κύπρου.
Τους Χορηγούς και Υποστηρικτές Hercules, Psaltis Auto Parts, CNP CYPRIALIFE, Υπεραγορές
ΑΛΦΑΜΕΓΑ, Carlsberg.
Τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού (ΚΟΑ), υπό την αιγίδα του οποίου βρίσκεται η τελετή.
Το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ) για την τηλεοπτική παραγωγή και μετάδοση.
Το χορηγό φιλοξενίας Altius Boutique Hotel.
Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για την καταμέτρηση της ψηφοφορίας των κορυφαίων.

Κορυφαία ενδεκάδα
Στην κορυφαία ενδεκάδα για το 2022 περισσότερους εκπροσώπους έχει ο Απόλλωνας. Συγκεκριμένα βρίσκονται τέσσερις ποδοσφαιριστές από τους γαλάζιους, ενώ ακολουθεί με τρεις παρουσίες παικτών της η Πάφος. Δύο έχει ο ΑΠΟΕΛ και από έναν η ΑΕΚ και ο Άρης. Σε σχέση με την περσινή κορυφαία ενδεκάδα για το 2021, μόνο τρεις ποδοσφαιριστές βρίσκονται και φέτος στους κορυφαίους. Πρόκειται για τους Βαλεντίν Ρομπέρζ και Ιωάννη Πίττα του Απόλλωνα και τον Όνι Βαλακάρι της Πάφου.
Όλοι οι ποδοσφαιριστές της κορυφαίας ενδεκάδας θα βρίσκονται στην 50ή Γιορτή Αρίστων, όπου θα τιμηθούν.

Στην Cytavision Κορυφαία Ενδεκάδα για το 2022 (σύστημα 4-3-3) ψηφίστηκαν οι:
Τερματοφύλακας: Αλεξάντερ Γιοβάνοβιτς (Απόλλωνας)
Αμυντικοί: Βαλεντίν Ρομπέρζ (Απόλλωνας), Νέναντ Τόμοβιτς (ΑΕΚ), Γιόζεφ Κβίντα (Πάφος), Άνχελ Κρέσπο (ΑΠΟΕΛ)
Μέσοι: Κίνγκσλεϊ Σαρφό (ΑΠΟΕΛ), Ίσραελ Κολ (Απόλλωνας), Όνι Βαλακάρι (Πάφος),
Επιθετικοί: Ζάιρο ντα Σίλβα (Πάφος), Ιωάννης Πίττας (Απόλλωνας), Αλεξάντερ Κακόριν (Άρης)

Όπως έχει καθιερωθεί από την περσινή χρονιά, η ΕΑΚ ανακοινώνει και τη δεύτερη κορυφαία ενδεκάδα του ημερολογιακού έτους 2022. Σε αυτή βρίσκονται οι:
Τερματοφύλακας: Φαμπιάνο (Ομόνοια)
Αμυντικοί: Καζού (Άρης), Αμίν Χαμάς (Απόλλων), Φρανζ Μπρόρσον (Άρης), Χρβόγιε Μιλίτσεβιτς (ΑΕΚ)
Μέσοι: Χαράλαμπος Χαραλάμπους (Ομόνοια), Ματίγια Σπόλιαριτς (Άρης), Κωνσταντίνος Αρτυματάς (Ανόρθωση)
Επιθετικοί: Ιβάν Τρισκόφσκι (ΑΕΚ), Άνταμ Γκιούρκσο (ΑΕΚ), Σάβι Μπαμπίκα (Άρης)