Ο τελικός του Μουντιάλ 2022 ήταν δίχως αμφιβολία από τους πιο θεαματικούς που έχουν γίνει στην ιστορία του θεσμού, ενώ οι πολλές φάσεις σήκωσαν και κουβέντα για τη διαιτησία, κυρίως από τη γαλλική πλευρά. Πλην του διαιτητή, Σιμόν Μαρτσίνιακ, για τις φάσεις του τελικού μίλησε και ο επίσης Πολωνός διαιτητής, Τόμας Κβιατκόβσκι, που ήταν ο διαιτητής VAR του μεγάλου τελικού.
Ο Πολωνός ρέφερι, μιλώντας στο πολωνικό sport.tv, αναφέρθηκε στις φάσεις που χρειάστηκε να αναλύσει, τονίζοντας ότι η πιο δύσκολη ήταν η φάση του Μάρκους Τουράμ, στην οποία προσπάθησε να εκμαιεύσει το πέναλτι, δίχως επιτυχία, καθώς ο Μαρτσίνιακ του έδωσε κίτρινη κάρτα για θέατρο.
Αναλυτικά όσα δήλωσε ο διαιτητής VAR του τελικού του Μουντιάλ: “Υπήρχαν έξι γκολ στα οποία υπήρχαν κάποιες στενές καταστάσεις στις κύριες επιθετικές φάσεις. Σφυρίχθηκαν ορθά τρία πέναλτι από τον Σιμόν (σ.σ. Μαρτσίνιακ). Εγώ είχα δύο περιπτώσεις για πιθανή κόκκινη κάρτα και μια σούπερ δύσκολη προσποίηση (σ.σ. θέατρο) του Τουράμ και να θυμάστε ότι μερικές φορές η προσποίωση είναι σε ισορροπία με το πέναλτι”.
Για το ποια ήταν η πιο δύσκολη απόφαση: “Σίγουρα η προσποίηση του Τουράμ. Ο διαιτητής VAR συχνά βασίζεται στην πρώτη αίσθηση. Σε αυτή την κατάσταση ήταν είτε πέναλτι είτε προσποίηση. Από τη στιγμή που ο Σιμόν έδειξε ότι ήταν θέατρο, του είπα ότι έπρεπε να σταματήσει το ματς για να τσεκάρουμε τη φάση.
Ευτυχώς, μπορούσα να δω από την πρώτη εικόνα ότι ήταν σωστό. Η δεύτερη απλά μου το επιβεβαίωσε. Οπότε σημαίνει ότι η απόφαση που πάρθηκε ήταν η σωστή. Τσεκάραμε τα πάντα αρκετά γρήγορα. Δεν ήταν εύκολη φάση από την πλευρά του VAR”.