Τι άλλο να πεις: Ο Λιονέλ Μέσι κάνει… όργια στο Κατάρ και, εκτός από την μεγάλη κούπα, κυνηγά και την πρωτιά σε κάθε στατιστική κατηγορία που αφορά την επίθεση! Τα «άρρωστα» stats και τα νούμερα που ζαλίζουν!
Μερικές φορές τα λόγια, ακόμα και στην πλούσια ελληνική γλώσσα, είναι περιττά. Δεν υπάρχουν λέξεις ικανές για να «ντύσουν» αυτά που κάνει ο Λιονέλ Μέσι στα γήπεδα του Κατάρ: Ο Αργεντινός σούπερ σταρ παίζει λες και είναι 25 ετών, σκοράρει, μοιράζει ασίστ, ζαλίζει τους αντιπάλους του και πλέον βρίσκεται μόλις ένα ματς μακριά από την κατάκτηση του Μουντιάλ, της μοναδικής κούπας που λείπει από την απίστευτη συλλογή του.
Ο ηγέτης της Αργεντινής ήταν απολαυστικός στο 3-0 επί της Κροατίας και περιμένει να μάθει, όπως και όλος ο πλανήτης, τον αντίπαλό του στον μεγάλο τελικό της Κυριακής (18/12). Βέβαια, εκτός από αυτό, ο Μέσι θα μάθει σε λίγες ώρες αν θα παραμείνει το μεγάλο φαβορί για να κατακτήσει την πρωτιά σε κάθε ατομική στατιστική κατηγορία που αφορά επιθετικές ενέργειες!

Ναι, καλά διαβάσατε. O Μέσι, που σε λίγους μήνες θα συμπληρώσει 36 έτη ζωής, είναι «μέσα» σε κάτι που θα τον τοποθετήσει (ξανά) στο Πάνθεον του παγκοσμίου ποδοσφαίρου και της ιστορίας των Μουντιάλ.
Αυτή την στιγμή (και έχοντας ένα ματς παραπάνω από τους Γάλλους, που επίσης… παίζουν δυνατά στις κατηγορίες), ο Μέσι είναι 1ος στα περισσότερα γκολ (5, όσα έχει και ο Μπαπέ), 1ος στις ασίστ (3, όσες έχει ο Γκριεζμάν και οι Κέιν – Φερνάντες που αποχαιρέτησαν), 1ος στα σουτ (27, πέντε περισσότερα από τον 2ο Μπαπέ που έχει 22) και 1ος στις ευκαιρίες που δημιούργησε για τους συμπαίκτες του (έχει 18, στις 17 ο Γκριεζμάν). Απίθανο!

 

Η λογική (όση λογική μπορεί να υπάρξει σε όσα βλέπουμε από τον Μέσι) λέει ότι ο «κοντός» θα είναι σίγουρα στη κορυφή σε κάποια/ες από αυτές τις στατιστικές κατηγορίες, τις «βασικές» για την επιθετική δραστηριότητα ενός παίκτη. Μάλιστα, αν καταφέρει να βρεθεί στο +1 (ή και παραπάνω) από τον Μπαπέ και ταυτόχρονα η Αργεντινή φτάσει μέχρι το τέλος, ο σούπερ σταρ των Λατινοαμερικάνων θα καταφέρει να κάνει ένα ιστορικό… νταμπλ σε γκολ και νίκες στο – πιθανότατα – τελευταίο μεγάλο τουρνουά με την φανέλα της Εθνικής του.

Είναι πάντως δεδομένο ότι στο τέλος της διοργάνωσης θα είναι ο παίκτης με την μεγαλύτερη «συμμετοχή» στα γκολ της ομάδας του (ήδη είναι στο 8, με 5 γκολ και 3 ασίστ), ενώ είναι ήδη – by far – ο παίκτης με τις περισσότερες τελικές (27) και τις περισσότερες επαφές ανάμεσα στις δύο αμυντικές γραμμές των αντιπάλων (123). Και όλα αυτά, σε περίπτωση που το ξεχάσατε, παίζοντας στο «10» (και λίγο πιο πίσω) και όχι στο «κουτί». Μαγικός.

Οι παραπάνω αριθμοί διαμορφώθηκαν σε μεγάλο ποσοστό από την συγκλονιστική του εμφάνιση κόντρα στους Κροάτες, μία ομάδα γενικά στιβαρή, σκληρή και καλά οργανωμένη στην άμυνα. Έχοντας πάνω του το 100% της ευθύνης στο δημιουργικό κομμάτι, ο Μέσι μέτρησε:

  • 85% στις πάσες
  • 63 επαφές
  • 6 κερδισμένες μονομαχίες
  • 6 επαφές στην αντίπαλη περιοχή
  • 5 στημένα
  • 2 ευκαιρίες που δημιούργησε για συμπαίκτη του
  • 1 ασίστ
  • 1 γκολ

 

Και, για να το… χορτάσουμε, ο Μέσι – που έχει κερδίσει 4 φορές το βραβείο του καλύτερου παίκτη του αγώνα, τις 3 στα ισάριθμα νοκ – άουτ ματς (!) – έκανε και αυτό εδώ:

Τώρα δεν μένουν πολλά. Προφανώς ο τελικός δεν θα αλλάξει το status του πιο μαγικού και χαρισματικού παίκτη (τουλάχιστον) της γενιάς του. Αλλά ο μεγάλος στόχος είναι εκεί και ο Μέσι, στην κορυφαία version του εαυτού του με την Εθνική, βρίσκεται μία ανάσα από ένα επικό φινάλε, σε μία αδιανόητα εκπληκτική καριέρα. Ένα είναι σίγουρο, όμως: Πλέον είναι ελάχιστοι αυτοί που υποτιμούν την μαγεία. Και όσοι το κάνουν, μάλλον βλέπουν άλλο άθλημα…