«Ποτέ δεν ξέρεις πόσο δυνατός είσαι, μέχρι το να είσαι δυνατός είναι η μόνη σου επιλογή»… Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι το μότο του νέου μεταγραφικού αποκτήματος του Ολυμπιακού, Ροντινέι, ο οποίος δεν είχε μια εύκολη ζωή. Το αντίθετο θα λέγαμε. Δέχθηκε απανωτά χτυπήματα, που είτε θα έπεφτε μια για πάντα, είτε θα σηκωνόταν και θα άλλαζε όλη τη ζωή του. Ο Βραζιλιάνος διάλεξε το δεύτερο και βγήκε νικητής! 

Όταν ήταν μικρός έπαιζε σε χωμάτινα και λασπωμένα γήπεδα της γειτονιάς, με τα πόδια του να είναι γεμάτα βρωμιές, σπυριά και πληγές. Έκανε κοπάνες από το σχολείο για να πάει να παίξει στη γειτονιά του, να ασχοληθεί με κάτι το οποίο αγαπούσε και τον γέμιζε όσο τίποτε άλλο στον κόσμο, το ποδόσφαιρο. 

Ποιον άραγε θα είχε για είδωλο; Μα φυσικά τον Ρονάλντο το φαινόμενο! Έπαιζε ως επιθετικός, αλλά μπορούσε να αγωνιστεί και σε άλλες θέσεις μεσοεπιθετικά. Τελικά όταν έπαιξε για πρώτη φορά δεξί μπακ, αποφάσισε πως αυτή του ταιριάζει περισσότερο από κάθε άλλη. 

 

 

Το ένα χτύπημα μετά το άλλο

Ο Ροντινέι δεν θυμάται τον πατέρα του, ουσιαστικά δεν τον γνώρισε ποτέ, καθώς έφυγε από τη ζωή λίγο μετά τη γέννησή του. Όταν ήταν 10 χρονών έχασε και τη μητέρα του. Το χειρότερο πράγμα που μπορούσε να συμβεί σε ένα μικρό παιδί, το βίωσε ο Βραζιλιάνος. Έχασε και τους δυο γονείς του μέσα σε δέκα χρόνια. Έτσι μετακόμισε με τη γιαγιά του στο Τατουί. Δυστυχώς ούτε τότε ο μικρός Ροντινέι μπόρεσε να… ζήσει φυσιολογικά, αφού μετά από λίγο καιρό έχασε και τη γιαγιά του.

Στην συνέχεια μετακόμισε μετά σε έναν θείο του, ενώ σε κοντινή απόσταση έμεναν και δύο καλοί του φίλοι, ο Μπιέλ και ο Αντιλσίνιο και περνούσε ώρες στα σπίτια τους. Λίγο αργότερα έφυγε και πήγε στο Σάο Πάουλο να μείνει μαζί με έναν άλλο θείο του καθώς το σπίτι του ήταν πιο κοντά στην ομάδα που δοκίμασε τότε να αγωνιστεί.

Όλα πήγαιναν καλά, τα πράγματα είχαν στρώσει κάπως, μέχρι και το 2019. Μια χρονιά αρκετά δύσκολη για τον Βραζιλιάνο. Η φωτιά που ξέσπασε στο προπονητικό κέντρο της Φλαμένγκο είχε ως αποτέλεσμα να πεθάνουν πολλοί εργαζόμενοι, αλλά και μικρά παιδιά που έμεναν εκεί, με τον ίδιο και τους συμπαίκτες του να είναι συντετριμμένοι. Πώς να χωνέψεις μια τέτοια τραγωδία, μέσα στη… δεύτερη οικογένειά σου, την ομάδα που αγωνίζεσαι; 

Τα κακά μαντάτα δεν σταμάτησαν εκεί, δυστυχώς. Λίγους μήνες αργότερα, σε φονικές πλημμύρες στο Ρίο ντε Τζανέιρο έμαθε πως το αμάξι που επέβαιναν η γιαγιά (63 ετών) και η ανιψιά (6 ετών) της γυναίκας του, παρασύρθηκε από κατολίσθηση και βρέθηκαν αμφότερες νεκρές. «Είναι από τις χειρότερες ημέρες της ζωής μου», είχε γράψει ο ίδιος στα social media. 

Όλα αυτά δεν τον λύγισαν. Ίσα-ίσα που τον έκαναν πιο δυνατό. Μία χρονιά νωρίτερα, το 2018, ο Ροντινέι είχε λάβει το «Mesa Redonda Trophy»ως ο καλύτερος δεξιός μπακ στο πρωτάθλημα Βραζιλίας. Ήταν ο άνθρωπος που λύτρωσε τη φετινή χρονιά τη Φλαμένγκο και το δικό του πέναλτι χάρισε το Κύπελλο στην ομάδα του. Με τη «Φλα» έχει κατακτήσει επίσης δύο Copa Libertadores και ένα πρωτάθλημα. Έχοντας πάντα πρωταγωνιστικό ρόλο στην ομάδα, παίρνοντας τη φανέλα του… βασικού σπίτι του! Δεν είναι λίγες άλλωστε οι 163 εμφανίσεις με τη Φλαμένγκο, ούτε οι 57 με την Πόντε Πρέτα και οι 50 με την Ιντερνασιονάλ. 

«Είναι ο καλύτερος άνθρωπος που έχουμε γνωρίσει, φέρεται με καλοσύνη σε όλους και είναι προσγειωμένος παρά τις επιτυχίες του στο ποδόσφαιρο. Είναι σαν γιος μας, πολύ χαρισματικός και αγαπητός άνθρωπος», ανέφεραν τα πεθερικά του, η Βανέσα και ο Φάμπιο. 

Του αρέσει να περνάει χρόνο με την οικογένειά του και τους φίλους του, όπως και να παίζει video games και σνούκερ. Όλη η περιοχή του Τατουί τον χαιρετάει και ο ίδιος μιλάει σε όλους, βγάζει φωτογραφίες μαζί τους και τους αγκαλιάζει. Είναι πολύ ζεστός σαν άνθρωπος και ευγενικός. Ξέρουν τι έχει περάσει αλλά και ότι δεν ξεχνάει ποτέ τη «γειτονιά» του. Όπου και να πηγαίνει μιλάει για τον τόπο της καταγωγής του, το Τατουί, για αυτό τον λόγο και η πόλη τον αγαπάει, γιατί θεωρεί πως τους κάνει γνωστούς παγκοσμίως. 

Προ εβδομάδων, άγγιξε το απόλυτο όνειρο κάθε ποδοσφαιριστή. Ο Τίτε τον είχε καλέσει στην προεπιλογή της εθνικής Βραζιλίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο και περίμενε με αγωνία τα κοψίματα, ελπίζοντας πως θα ταξιδέψει εν τέλει για το Κατάρ. Ήδη ένιωθε μεγάλη τιμή που προπονούνταν με τους σπουδαιότερους παίκτες που έχει βγάλει η «σελεσάο» την τελευταία δεκαετία! Παρόλα αυτά, ο ομοσπονδιακός τεχνικός αποφάσισε να τον αφήσει εκτός αποστολής, παίρνοντας για back-up του Ντανίλο τον Ντάνι Άλβες. Διότι ήξερε πως ο 39χρονος έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του να βρει ομάδα και να μείνει σε καλή κατάσταση, με τον Τίτε να του δίνει την ευκαιρία να αγωνιστεί στο τελευταίο Μουντιάλ της καριέρας του. Λογικά, ο Ροντινέι δεν θα στεναχωρήθηκε τόσο πολύ, αφού κόπηκε λόγω ενός θρύλου όπως ο Ντάνι Άλβες. Άλλωστε πέρασε πολύ χειρότερα και αυτό μπροστά τους, μοιάζει… πταίσμα! 

Ο Ροντινέι επέλεξε ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή του, τον Ολυμπιακό. Για 2,5 χρόνια τουλάχιστον θα φοράει την «ερυθρόλευκη» φανέλα και μπορεί να δείξει σε όλους ότι όταν έχεις μεράκι, αγάπη και ταλέντο για αυτό που κάνεις για όλη σου τη ζωή, μπορείς να ξεπεράσεις τα πάντα και να ξεχωρίσεις!