Ο προπονητής ποδοσφαίρου Ανδρέας Μουσκάλλης, αρθρογραφεί για το βιβλίου του ΑΣΙΛ που γράφτηκε από τον Άκη Κυριάκου.
Αναλυτικά:
Διάβασα με μεγάλο ενδιαφέρον το βιβλίο που αναφέρεται στην ζωή και την δράση του ΑΣΙΛ Λύσης , 90 χρόνια ζωής 1932-2022. Συγγραφέας ο γνωστός σ’ όλους μας Λυσιώτης αθλητικογράφος Άκης Κυριάκου. Το βιβλίο ΑΣΙΛ Λύσης 90 χρόνια ζωής, καταγράφει την ιστορική διαδρομή του Σωματείου από την Ίδρυση του,  την προσφυγοποίηση του και το  όραμα του για επιστροφή στην αγαπημένη τους Λύση.
Το Σωματείο του ΑΣΙΛ τόσο στην Λύση όσο και στην Προσφυγιά, παρουσιάζει πλούσια κοινωνική, πολιτιστική και Αθλητική δραστηριότητα. Είναι σ’ όλους γνωστή η αγάπη των Λυσιωτών για την γενέτειρα τους, όπως και πολύ γνωστή η πολιτιστική δραστηριότητα τους, η οποία καταγράφεται με γλαφυρό τρόπο στο βιβλίο του Άκη Κυριάκου. Ο ΑΣΙΛ Λύσης δημιούργησε ιδιόκτητο γήπεδο το «Γρηγόρης Αυξεντίου» με χόρτο το 1965. Κανένα σωματείο στην Κύπρο δεν διέθετε τέτοιο γήπεδο. Μέσα σ’ αυτό οργάνωνε τα φημισμένα Τουρνουά του, τα νυκτερινά, καθ’ ότι ήταν το πρώτο γήπεδο της Κύπρου με ηλεκτροφωτισμό.  Γινόταν μια ξεχωριστή ποδοσφαιρική πανδαισία στα Τουρνουά που γινόντουσαν στην Λύση. Χιλιάδες κόσμου συνέρρεαν στην Λύση για να απολαύσουν νυκτερινό ποδόσφαιρο και Λυσιώτικα παραδοσιακά φαγητά.
Το 1971 η ομάδα μου η προσφυγοποιημένη  ΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ κέρδισε το Τουρνουά Λύσης. Ο Ακης Κυριάκου με λεπτομέρεια στο βιβλίο του  καταγράφει τις δύο περιόδους της ζωής του ΑΣΙΛ Λύσης. Την περίοδο πριν και μετά την προσφυγοποίηση του.
Καταγράφει με απόλυτη ειλικρίνεια και ακρίβεια ο συγγραφέας τις μεγάλες δυσκολίες της προσφυγιάς. Την αρχική έδρα του ΑΣΙΛ στην Λεμεσό και την απογοήτευση από τις ομάδες της  Πόλης για την μη βοήθεια και στήριξη του.
Η έδρα του Συλλόγου μεταφέρεται το 1985 στην Λάρνακα, όπου εκεί βρίσκει στήριξη από ομάδες της Λάρνακας και της Αμμοχώστου.
Το 1986 ανεγείρεται με εθελοντική εργασία το προσωρινό οίκημα του Σωματείου στην Λάρνακα.
Το 1988 ο ΑΣΙΛ αποκτά κοντά στις Καμάρες στη Λάρνακα δικό του χώρο για δημιουργία γηπέδου που εξυπηρετεί τις ανάγκες των ποδοσφαιρικών ομάδων και του Συλλόγου γενικότερα. Οι συνθήκες της προσφυγιάς ήταν αντίξοες , δύσκολες και ένα ποδοσφαιρικό σπίτι ήταν αναγκαίο. Υπήρξε θυμούμαι μεγάλη αναστάτωση και αντίδραση από τους περιοίκους του γηπέδου και για την άδεια από το Δημαρχείο.
Θεωρώ όταν κτίζεις γήπεδο κλείνεις όχι  μια , αλλά πολλές φυλακές. Γι’ αυτό στάθηκα δίπλα από τους Λυσιώτες και τον φίλο μου Φίλιππο Φωκαϊδη.
Ένας Σύλλογος, ιδιαίτερα προσφυγικός , δεν ξεχωρίζει μόνο από τις ποδοσφαιρικές του επιδόσεις, αλλά από τις πλούσιες δραστηριότητες του και ο ΑΣΙΛ Λύσης διαπρέπει σ’ αυτόν το τομέα.
Εξ’ άλλου Λύση και Πολιτισμός είναι αδέλφια δίδυμα.  Συγχαίρω το Δ. Συμβούλιο , στελέχη , μέλη, φίλους του ΑΣΙΛ Λύσης, για το έργο τους, την πρωτοπόρα δράση τους στον Αθλητισμό και Πολιτισμό και την γενικότερη προσφορά τους στην κοινωνία. Πράγματι το ΑΣΙΛ και οι Λυσιώτες  μέσα από την πολύπαθη διαδρομή τους απέδειξαν ότι είναι και πρωτοπόροι και προοδευτικοί.
Η πίστη τους για την επιστροφή  στην γενέτειρά τους, είναι μοναδική και σημαντική. Συγχαίρω θερμά τον φίλο Άκη Κυριάκου για την αγάπη, ευαισθησία, ενθουσιασμό που στόλισε το βιβλίο του και μας συγκίνησε με την περιδιάβαση του. Ο συγγραφέας ΑΚΗΣ Κυριάκου εντελώς δωρεάν , συνέγραψε το βιβλίο και εκχώρησε όλα τα δικαιώματα του προς όφελος του ΑΣΙΛ.
Ο Άκης Κυριάκου μέσα από το βιβλίο του ξεδίπλωσε ολόκληρη την ιστορική διαδρομή του ΑΣΙΛ Λύσης , της αγαπημένης του γενέτειρας και του μεγάλου πόθου του.
Αγαπητέ φίλε Άκη, τα θερμά μου συγχαρητήρια.
Ανδρέας Μουσκάλλης
Προπονητής Ποδοσφαίρου»