Ο πρώην ηγέτης της Κίνας Τσανγκ Τσεμίν ο οποίος οδήγησε τη χώρα σε εποχή μετασχηματισμού από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στη νέα χιλιετία, πέθανε την Τετάρτη σε ηλικία 96 ετών, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
Ο Τσανγκ ανέλαβε την εξουσία μετά την καταστολή των διαδηλώσεων στην πλατεία Τιενανμέν το 1989 και οδήγησε το πολυπληθέστερο έθνος του κόσμου στην ανάδειξή του ως δύναμη στην παγκόσμια σκηνή.
Το Xinhua μετέδωσε ότι ο πρώην ηγέτης της χώρας πέθανε λόγω λευχαιμίας και πολλαπλής ανεπάρκειας οργάνων στη Σαγκάη την Τετάρτη.
Αναφέρεται ότι ο σύντροφος Τσανγκ ήταν ένας εξαιρετικός ηγέτης, ένας μεγάλος μαρξιστής, ένας μεγάλος επαναστάτης, πολιτικός, στρατηγός και διπλωμάτης και ένας αγωνιστής κομμουνιστής.
Ο θάνατός του έρχεται καθώς η Κίνα είναι αντιμέτωπη με έξαρση των διαδηλώσεων εξαιτίας των περιορισμών για την πανδημία και ως αντίδραση στο περιορισμό των πολιτικών ελευθεριών.
«Κατά τη διάρκεια της σοβαρής πολιτικής αναταραχής στην Κίνα την άνοιξη και το καλοκαίρι του 1989, ο σύντροφος Τσανγκ υποστήριξε και εφάρμοσε τη σωστή απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος να αντιταχθεί στην αναταραχή, να υπερασπιστεί τη σοσιαλιστική κρατική εξουσία και να προστατεύσει τα θεμελιώδη συμφέροντα του λαού», ανέφερε το τηλεοπτικό δίκτυο CCTV την Τετάρτη, προσθέτοντας ότι  οι σημαίες θα κυματίσουν μεσίστιες στα κυβερνητικά κτίρια.
Όταν ο Τσανγκ αντικατέστησε τον Ντενγκ Ζιαοπίνγκ το 1989, η Κίνα βρισκόταν ακόμη στα πρώτα στάδια του οικονομικού εκσυγχρονισμού.
Μέχρι τη στιγμή που αποσύρθηκε από την προεδρία το 2003, η Κίνα ήταν μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, το Πεκίνο είχε εξασφαλίσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 και η χώρα ήταν σε καλό δρόμο για να έχει καθεστώς υπερδύναμης.
Οι αναλυτές λένε ότι ο Τσανγκ και η παράταξή του «Συμμορία της Σαγκάης» συνέχισαν να ασκούν επιρροή στην κομμουνιστική πολιτική πολύ καιρό αφότου αποσύρθηκε.